Toate plantele au nevoie de apa pentru a se dezvolta, unele mai multa, altele mai putina si, desi pare o operatiune prea complicata, este poate cea care ridica cele mai multe probleme. Apa este un element esential pentru o planta, pentru ca o ajuta sa isi mentina turgescenta, adica umflarea celulelor vegetale, dar o si ajuta sa asimileze mai multe procese chimice care au loc in organismul ei. Apa este de obicei absorbita prin radacini, desi sunt unele plante care o absorb prin frunze, iar apoi este distribuita prin tesuturi in intreaga planta.
Orice planta transpira, proces prin care vaporii de apa se elibereaza in atmosfera. Din cauza acestui fenomen, apa este mereu atrasa de catre planta din sol, iar solul trebuie mereu sa aiba rezerve de apa, pentru ca atunci cand este cald si uscat, frunzele pierd mai multa apa si cer inlocuitor.
Pe de alta parte, radacinile au nevoie si de aer, iar udarea plantelor trebuie sa tina cont de aceste aspecte. Daca spatiile in care aerul ar trebui sa existe sunt pline cu apa, are loc putrezirea radacinilor. Este important ca o data la catva timp sa se verifice radacinile pentru a se putea indeparta partile afectate – radacinile nesanatoase sunt maro. Nu este un lucru sigur ca planta isi va reveni apoi, dar se mai intampla si astfel de minuni.
Experienta este cea care invata un cultivator cum sa ude si cata apa au nevoie plantele, dar fiecare persoana care incearca sa creasca o planta trebuie sa tina cont de anumite aspecte si sa evite anumite lucruri cand apeleaza la udarea plantelor:
– cele mai multe plante au nevoie de un substrat in permanenta umed doar in perioada de dezvoltare;
– puneti apa pana cand incepe sa se scurga prin orificii, lasati 10 sau 30 de minute, in functie de planta, ghiveciul in apa, iar apoi aruncati surplusul;
– urmatoarea udare se face abia atunci cand suprafata substratului pare uscata, pentru ca sub suprafata pamantul inca este umed; pe de alta parte, la unele plante nu trebuie sa se usuce substratul;
– cand e cald, plantele se uda mai des; iarna, in schimb, cantitatea de apa trebuie redusa considerabil;
– nu lasati apa sa stagneze si nu imbibati pamantul;
– daca se intampla sa plecati de acasa, aveti grija ca ele sa beneficieze in continuare de aceeasi ingrijire (puteti ruga pe cineva sa le ude).
Instrumente pentru udarea plantelor:
Cel mai comod recipient pentru udare este o stropitoare cu gat lung. Este practica si apa care iese din orificii are presiune si spala si praful de pe frunze. Cu toate acestea, nu apelati la ea in cazul plantelor la care frunzele nu suporta contactul cu apa.
Atunci cand plantele au nevoie de stropire regulata cu apa, folositi un pulverizator. Acesta poate fi confectionat din orice recipient care are capac corespunzator.
Irigatorul este foarte util atunci cand plecati de acasa si nu aveti in grija cui sa lasati plantele. Acesta se prezinta sub forma unei pungi de plastic care are o banda verde de hartie pe o parte. Irigatorul se umple cu apa, banda de hartie se introduce in substrat, iar apoi punga se infige in dispozitivul de sustinere si in substrat. Apa va curge prin banda de hartie direct in ghiveci.
Pentru a asigura umiditatea puteti folosi un suport absorbant, confectionat din pasla cauciucata sau groasa. Se umple chiuveta cu apa, se pune pe o parte materialul, cat sa fie jumatate in apa, iar plantele care vor sta pe el isi vor lua singure necesarul de apa. Este bine daca il folositi atunci cand ghivecele sunt de plastic, pentru ca cele din lut s-ar putea sa absoarba mai multa apa decat au plantele nevoie.
Pe piata exista niste indicatoare care ajuta cultivatorul sa ude o planta nici prea mult, nici prea putin. Ele sunt verzi pe fundal cu niste cani si picaturi galbene si se infig in pamant, avand grija ca partea verde sa ramana pe afara. Desenul din dreapta ramane intotdeauna galben, pentru comparatie, in timp ce celelalte desene se fac verzi atunci cand necesarul de apa a fost atins si redevin galbene cand planta are nevoie de apa.
Exista trei tipuri de udare a plantelor: redusa, moderata si abundenta. La cea redusa substratul trebuie sa se usuce in proportie de jumatate sau chiar trei sferturi pana sa fie udat din nou, iar cand se uda, apa nu trebuie sa iasa prin orificii, ci doar sa umezeasca substratul. In ceea ce priveste udarea abundenta, se apeleaza la ea in cazul plantelor care au nevoie de multa apa si se uda atunci cand substratul de la suprafata este uscat, iar ghiveciul mai usor.
Apa trebuie sa se scurga prin orificii, iar dupa ce ghiveciul a stat cateva minute in apa, farfurioara trebuie golita. Udarea moderata se face atunci cand cativa mm de la suprafata substratului s-au uscat. Apa trebuie turnata la suprafata pana cand substratul se umezeste, iar daca apa s-a scurs prin orificii, farfurioara trebuie golita si udarea oprita.
De cele mai multe ori, udarea plantelor se face folosind apa de la robinet. Cele mai multe plante o suporta, chiar daca este calcaroasa si dura, insa mare atentie cu unele specii, cum ar fi azaleea sau ecmea, carora apa cu calcar le face rau. Ideal ar fi sa fie udate cu apa de ploaie, dar nu este mereu usor de strans, iar pentru cele care nu suporta calcarul se poate folosi apa fiarta si apoi racita. Se mai intampla ca pe frunze sa apara pete albe dupa ce sunt stropite cu apa de la robinet, acelea fiind rezultatul calcarului. Ele se pot indeparta cu un burete umed sau o carpa moale.