Copii & adolescențiCele mai comune obiceiuri și greșeli în timpul studiului

Cele mai comune obiceiuri și greșeli în timpul studiului

Modul de studiu depinde de fiecare elev în parte. Micile schimbări, planificarea orelor de studiu și luarea pauzelor pot ajuta la creșterea eficienței studiului, la acumularea rapidă a informațiilor. Echilibrul dintre studiu, odihnă și activitatea fizică este foarte important pentru elevi, îi ajută să performeze mai mult. Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac elevii în timpul studiului și cât de importante sunt pauzele și odihna?

Navigare rapidă în articol: 

  1. Ce greșeli fac elevii în timpul studiului
  2. Pauzele în timpul studiului și odihna

1. Ce greșeli fac elevii în timpul studiului

Elevii ar trebui să aibă un program de studiu, să aloce timp pentru lecții, să-și planifice și această activitate, le fel cum fac și cu alte activități zilnice. Iată care sunt principalele greșeli pe care le fac elevii și care pot fi o piedică în calea performanțelor:

Studiu fără un plan al priorităților

Elevii care studiază fără a avea un plan al priorităților, au șanse să nu obțină rezultatele dorite. Ei trebuie să știe pe ce anume este important să se concentreze, pentru a înțelege mai bine subiectele. Dacă se concentrează pe două subiecte simultan, este posibil să nu acumuleze toate informațiile. Pentru a avea rezultate, este esențial ca ei să învețe în ritmul lor și să aplice o metodă de studiu adecvată pentru ei.

Studiul fără pauze

A studia ore în șir, fără pauze, nu este o alegere bună. Deși pauzele pot părea o pierdere de timp, totuși ele au un efect benefic asupra creierului. Acesta are nevoie de pauză, pentru a integra informațiile. Specialiștii recomandă o scurtă pauză la fiecare jumătate de oră de studiu. În acest fel nu apare acea stare de epuizare sau de oboseală intensă la studiu.

Studiul fără pauze provoacă stres, pentru că este însoțit de lipsa de odihnă, ceea ce poate afecta sănătatea. Din cauza efortului prelungit la studiu fără pauze, pot apărea simptome precum: durere de cap, insomnie, depresie, scăderea sau creșterea rapidă în greutate.

Dacă studiul este monoton și plictisitor, el va fi și greu de înțeles. Atunci când creierul va avea parte de pauze, de relaxare, el va fi mai puțin stresat și supraîncărcat.

Metoda de memorare

Elevii care memorează cuvintele și formulele mecanic, nu le vor reține o perioadă îndelungată de timp. Memorarea unui cuvânt prin repetarea lui are un efect pe termen scurt.

Ei trebuie să memoreze informațiile, dar în același timp să le studieze și să le înțeleagă sensul, astfel creierul va adăuga informații care vor contribui la consolidarea memoriei. Ideea este de a căuta sensuri la informațiile noi, cu ajutorul cunoștințelor pe care deja le au, astfel noile informații vor fi mai bine ințelese, iar șansele de a avea o memorie puternică cresc. Prin această metodă, procesul de studiu devine mai eficient și în același timp mult mai plăcut pentru elevi.

Dezordinea pe birou

Curățenia pe biroul de studiu are efect asupra capacității de concentrare și asupra eficienței studiului. Dacă lucrurile sunt în dezordine pe birou, este posibil ca puterea de concentrare să scadă. Creierul vede ce este în jur și încearcă să facă față, să proceseze informațiile. Cu cât sunt mai multe informații, cu atât creierul are parte de mai mult stres și efort.

Într-un mediu dezordonat (cum este de exemplu un birou aglomerat) este ușor pentru elevi să-și piardă puterea de concentrare.

Învățarea pasivă

Această metodă este aplicată de unii elevi și constă în urmărirea de filme, video și documentare la televizor. Uneori dă rezultate (de exemplu pentru a învăța o limbă străină) iar alteori nu.

Învățarea pasivă poate fi considerată și o pierdere de timp, pentru că despre ea se spune că este o iluzie a cunoașterii, ea nu ar putea ajuta la stocarea informațiilor pe termen lung.

Gadget-urile distrag atenția

Pentru a avea spor la învățat, elevii trebuie să aibă un spațiu izolat, fără gadget-uri care le-ar putea distrage atenția (smartphone, laptop, tabletă, televizor). Telefonul mobil este cel mai bun exemplu de capcană care poate distrage atenția de la studiu. Un sfat bun pentru elevi este să pună telefonul într-un sertar, pentru a nu fi la vedere și astfel ei să se poată concentra mai bine la lecții.

2. Pauzele în timpul studiului și odihna

Pauzele au un rol important pentru elevi, deoarece odată cu oboseala, creierului îi este dificil să transfere conținutul nou în memorie pe termen lung. Prin pauze în timpul studiului, elevii își pot recăpăta puterea de concentrare și astfel acumularea de informații se face mult mai rapid.

Pauzele în timpul studiului sunt esențiale, dar contează foarte mult și odihna. Pentru recuperare, elevii trebuie să aibă un program de odihnă de calitate, respectiv să doarmă suficient noaptea, cam în jur de 6-8 ore.

Somnolența interferează cu învățarea, deci trebuie prevenită. Starea de somnolență în timpul zilei, când elevii trebuie să învețe, scade puterea de concentrare. Elevi care se culcă târziu, pot avea o stare de somnolență a doua zi pentru că în cazul lor nu se poate vorbi despre o calitate bună a somnului.

Ce metode poți aplica pentru a te relaxa în pauză, în timpul studiului?

Cea mai bună distracție este să asculți muzică. Pentru a te relaxa este recomandată muzica de pian, care îmbunătățește puterea de concentrare, elimină tensiunea și sentimentele de frustrare.

Fă câteva exerciții aerobice ușoare sau exerciții de yoga, pentru a avea o stare de bine și de relaxare. Acestea ajută la producerea de serotonină în creier, iar asta va reduce tensiunea și stresul acumulat. Activitatea fizică ajută la îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare, induce o stare de înviorare și de bine.

Pentru a scăpa de stres, de oboseala fizică și mentală, poți face o baie caldă, care îmbunătățește fluxul de sânge și are efect relaxant. Și meditația ajută în combaterea stresului și a oboselii. Este suficient să faci meditație 5-15 minute în fiecare zi, pentru a avea beneficii pe termen lung, ce includ și creșterea puterii de concentrare.

Alte sfaturi

În pauza de la studiu încearcă să mănânci ceva delicios, care îți va schimba starea de spirit. Nu exagera totuși cu mâncarea, consumă doar atât cât să te simți bine și să te eliberezi de stres. Creierul consumă multă energie în timpul studiului, el are nevoie de apă și glucoză pentru a funcționa bine.

Un pui de somn scurt, de 15-30 minute, poate fi o alegere bună, mai ales dacă ai o stare de somnolență din cauza deficitului de somn. Acesta este cea mai bună metodă de recuperare a energiei și combatere a oboselii. Prin procesul de învățare, creierul obosește și are nevoie de un pic de odihnă. Un pui de somn îți va împrospăta creierul, iar apoi mintea va fi mai pregătită să acumuleze informațiile.

Pentru a scăpa de stres și oboseală poți face o pauză în care să te uiți la un video sau la un film. Orice hobby pe care îl ai și care îți oferă o stare de bine este o alegere bună în acest caz, pentru a face o pauză de la învățat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.