Animale de companieSăniușul canin – Sport sau divertisment de iarnă?

Săniușul canin – Sport sau divertisment de iarnă?

Indiferent de rasă, în timpul iernii, câinii au nevoie de mișcare, să alerge, să stea la aer curat. În ceea ce privește câinii care sunt puternici, au mușchii bine dezvoltați, care sunt rezistenți și nu obosesc așa de ușor, aceștia sunt cei mai buni pentru sanie. Doar câinii care au plămâni puternici, au musculatura bine dezvoltată, adoră să-și petreacă timpul afară unde temperaturile sunt mai scăzute, au rezistență și viteză mare (mai ales dacă sunt și antrenați), sunt vânjoși, perseverenți, iuți, vioi și curajoși, pot fi folosiți pentru săniușul canin. Ne referim desigur la câinii Husky, ciobănești germani, malamuți de Alaska și alții.

Husky

Săniușul canin este un sport recomandat iarna dar care presupune folosirea unui echipament adecvat. Desigur, practicarea lui depinde de condițiile climaterice, se poate realiza mai ales în zonele montane sau unde este zăpadă, unde ninge destul de mult și temperaturile permit zăpezii să reziste o perioadă îndelungată de timp.

Săniușul canin este potrivit doar pentru cei care au câini de sanie!

Astfel de animale de companie sunt rezistente la condițiile vitrege ale iernii și trăiesc afară, în cuști amenajate sau adăposturi speciale. Unele rase de câini sunt considerate ca fiind perfecte pentru sanie pentru că sunt animale mai dure, mai mari și mai rezistente, alte rase sunt doar pentru activități recreaționale, pot fi folosite doar pentru tracțiuni mai ușoare. Cele mai recomandate rase de câini de sanie sunt:

  • Husky siberian – este un animal de origine din Siberia și este numit și Husky arctic; poate fi folosit ca animal de companie, la cursele de sănii, la săniușul canin în mod recreațional.
  • Husky de Alaska – este un câine metis de rase nordice; este vioi, puternic și un animal de companie deosebit; poate fi folosit la săniușul canin sau la înhămarea la sanie în loc de Husky siberian.
  • Malamut de Alaska – este un câine musculos, are o construcție robustă; poate fi folosit ca animal pentru trasul săniei pe zăpadă; are o rezistență bună în condiții metorologice dure, poate fi utilizat la cursele de sănii și pentru transportul mai greu. Este perfect și ca animal de companie.
  • Ciobănesc german – este un câine mare și musculos, perfect pentru păstorit, armată, poliție, ghid, acțiuni de salvare, căutare și tragerea saniei; este un animal foarte inteligent, foarte bun ca animal de companie.
  • Labrador Retriever – este un câine de talie medie sau mare, de origine din Canada; poate fi folosit ca animal de companie, muncă de asistență, la vânătoare, dar și la alte activități de salvare sau căutare. Este recomandat pentru înhămarea la sanie doar în activități recreative, doar pentru greutăți mici.
  • Golden Retriever – este un câine de talie medie, folosit mai ales pentru operațiuni de salvare, căutare, pentru vânătoare, pentru aport, ca animal de companie și pentru muncă de asistență. Poate fi înhămat la sanie dar spre a realiza săniuș canin doar în scop recreativ, nu poate trage greutăți mari.

    Malamut de Alaska

Câinii trebuie antrenați pentru a face acest sport, iar cei care sunt pasionați de acest lucru își pregătesc animalele în sezonul rece folosind chiar ATV-uri. Pentru antrenament se folosesc hamuri, acestea se pun la ATV sau la sanie. Pot fi înhămați un număr diferit de câni, doi sau mai mulți. Pentru competiții sunt înhămați și 12-24 de câini.

Cum arată o sanie pentru săniușul canin?

Sunt sănii tip topogan recomandate pentru călătoriile mai lungi. Acestea au capacitatea de a rezista foarte bine la trasee mari, sunt destul de grele, alungite și au tălpile prelungite în zona de spate.

De asemenea există sănii tip coș care sunt mai ușoare și mai puțin rezistente, de aceea nu pot duce prea multe bagaje.

Harnașamentele sunt necesare săniușului canin!

Harnașamentul standard are un rol foarte important în cazul acestui sport, sau acestui mod de divertisment, cu ajutorul lui se prind câinii de sanie. Speciliștii știu exact ce trebuie să aleagă pentru a avea un harnașament de calitate. Acesta cuprinde trei părți:

  • Towline – reprezintă acea frânghie care se prinde direct de sanie; aceasta se poate fixa și la ATV în perioada de antrenament.
  • Tugline – este acea parte ce trebuie prinsă de hamul fiecărui câine.
  • Neckline – se prinde la zgărzile câinilor.
  • Hamul – care poate fi pentru curse (numit și ham în X), sau pentru tracțiunea sănilor de tip tobogan ori care au încărcături mai mari și mai grele (numit și ham de transport).

La sănii trebuie să existe și echipament de frânare. Acesta constă din frâna ce este acționată cu piciorul pe musher ce poate fi apăsat pe tălpile saniei, dar și din frâna de siguranță care are aspectul unei ancore care va intra în zăpadă și va opri sania.

În prezent acest sport se practică îndeosebi la nivel recreativ. Cele mai recomandate sunt rasele nordice de câini.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.