Probabil că ai auzit despre faimoasele semințe de Chia, care devin din ce în ce mai populare și la noi, un lucru foarte bun, dacă avem în vedere valoarea lor nutrițională. Sunt practic niște mici semințe provenite din florile de salvia hispanica, plantă din aceeași familie cu menta, care prezintă multiple beneficii asupra sănătății noastre.
Istoric vorbind, Chia era cunoscută de către civilizația aztecă și cea mayașă, unde era consumată datorită proprietăților sale. Printre acestea, importantă era capacitatea sa de a menține timp îndelungat hidratat corpul (aceste bobițe absorb si rețin foarte mult lichid, iar odată ingerate, ele hidrateaza organismul, fapt util în călătoriile sub soarele puternic).
Ce beneficii au semințele de Chia?
În primul rând, așa cum s-a zis, e foarte importantă calitatea lor de a reține lichide. Înainte de consum, ele se vor păstra mai multe ore în apă, suc, lapte, absorbind până la 15 ori greutatea lor (le vei hidrata măcar timp de șase ore). Odată ce acestea se umflă și absorb deci lichidul, gelul obținut se va consuma, putând fi folosit în diferite rețete.
Se pot mânca și fără a le înmuia, dar în cantități reduse deoarece, în loc să hidrateze, dimpotrivă, au risc de a deshidrata corpul, absorbind lichidele din acesta.
O altă proprietate a lor o reprezintă faptul că nu au un gust specific, deși unii spun că dau o vagă aromă de nuci. Acest lucru le face perfecte în rețetele tale preferate, deoarece nu vor altera cu nimic gustul unui preparat (dar vor oferi o consistență gelatinoasă, în general).
Dar partea cea mai importantă este cea legată de substanțele pe care le conțin aceste semințe. Sunt surse importante de proteine (măcar 30% din compoziție) și fibre, dar fără carbohidrați dăunători (0% colesterol, foarte puține zaharuri). Ele sunt recomandate celor cu diabet și alte tulburări deoarece mențin nivelul de glicemie și de colesterol. Sunt de asemenea bogate în Omega 3, acid gras esențial extrem de benefic (Chia are un conținut mai mare de Omega 3 decât peștele).
Dacă adăugăm și antioxidanții, vitaminele (printre care complexul de vitamine B) și multitudinea de minerale conținute de către aceste micuțe semințe, avem un tablou complet al unui aliment nutritiv și sănătos.
Printre beneficiile lor, se pot menționa:
♦ Efectul de energizare, alimentul având o ridicată valoare energetică; practic, decât o cafea, mai bine un smoothie cu semințe de Chia.
♦ Întărirea sistemului imunitar, protecția de factori agresivi și chiar de unele afecțiuni (de inimă, diabet, cancer, infecții, boli inflamatorii), datorită antioxidanților.
♦ Stimularea sistemului gastro-intestinal, datorită conținutului crescut de fibre.
♦ Valoarea nutritivă crescută, Chia oferind senzația de sațietate si diminuând mult timp pofta de mâncare (sunt ideale în curele de slăbire).
♦ Echilibrarea și chiar reducerea colesterolului.
♦ Regenerarea țesuturilor și tratarea durerilor articulare.
Astfel, semințele de Chia sunt super-alimente care vor suplimenta regimul tău alimentar. Ele sunt recomandate diabeticilor, dar și celor ce doresc să slăbească fără a se înfometa. De asemenea, constituie o bună sursă de nutrienți în timpul sarcinii și chiar în mâncarea lui bebe (să nu uităm conținutul de acid folic și Omega 3, substanțe ce stimulează dezvoltarea armonioasă a bebelușului, în special pe cea neuronală).
Pot fi utilizate pentru multe rețete culinare, după ce înainte le păstrezi mai multe ore în lichid. Îți poți prepara smoothies de fructe sănătoase, creme-gelatină, supe și sosuri, budinci delicioase. Le poți adăuga în lapte, cu sau fără cereale (sunt oricum mai bogate în fibre decât acestea). Pot fi integrate și în aluaturi diverse, având în vedere că nu conțin deloc gluten, ori folosite ca substitut pentru ouă.
Pot fi consumate întregi după ce le înmoi, sau măcinate sub formă de pudră (unii recomandă aceasta pentru femeile însărcinate, deoarece gelul foarte fin creat prin hidratarea semințelor întâi măcinate se digeră mai simplu). De asemenea, unii spun că este de preferat să alegi o combinație de semințe de Chia albe și negre, deoarece ultimele au un conținut ridicat de antioxidanți benefici.
În concluzie, semințele de Chia sunt alimente simplu de preparat și folosit în rețetele tale preferate, fiind o sursă accesibilă și bogată de substanțe benefice. Sunt naturale și reprezintă mereu o variantă mai bună decât diferitele capsule cu suplimente alimentare pe care le tot găsești astăzi pe piață.