Dragoste și relații„Triunghiul iubirii” – ştii ce ingrediente sunt indispensabile pentru a construi şi...

„Triunghiul iubirii” – ştii ce ingrediente sunt indispensabile pentru a construi şi menţine o relaţie de cuplu fericită?

Există mii şi mii de articole, mii de cărţi din domenii diverse şi chiar filmuleţe online care oferă sfaturi pentru a avea o relaţie de cuplu fericită. Toţi cunoaştem în mare despre ce e vorba: atracţie, comunicare, apreciere, afecţiune, respect…

Ce lipseşte din unele relaţii? De ce este uneori atât de greu să păstrăm o relaţie fericită şi ajungem în momentul în care legătura dintre noi şi partener este ca şi „expirată”? Psihologul Robert Sternberg a construit o interesantă teorie a „triunghiului iubirii”, sau teoria triunghiulară a iubirii.

Iată ce ingrediente sunt indispensabile pentru a construi şi menţine o relaţie de cuplu fericită

Pasiunea: este vorba despre atracţia fizică dintre parteneri, despre dorinţă, dar şi despre compatibilitatea în pat. Două persoane pot fi atrase una de cealaltă, fără însă a reuşi să devină compatibile! Explorarea reciprocă, cunoaşterea şi armonizarea preferinţelor şi a dorinţelor este o cerinţă pentru menţinerea unui cuplu. Dacă pasiunea în termeni de dorinţă şi excitabilitate se diminuează în timp (lucru normal), compatibilitatea şi armonia dintre parteneri menţine o relaţie satisfăcătoare.

Intimitatea: este vorba despre formarea unei legături strânse, care presupune ataşament, apropiere, cunoaştere. Atenţie: de multe ori, cei îndrăgostiţi simt că îşi cunosc în mod tainic partenerul, se simt „de parcă l-au cunoscut întreaga viaţă”; este o iluzie şi o păcăleală! Intimitatea reală se formează cu timpul, căci nu poţi cunoaşte persoana de lângă tine complet niciodată…

Angajamentul: este vorba de implicarea în relaţie, despre luarea deciziei de a forma un cuplu pe termen lung, despre promisiunea de a fi fideli unul altuia (şi respectarea acestei decizii). Aici multe relaţii de cuplu ating un hop, deoarece unele persoane se tem să se implice serios, să se dedice relaţiei şi să facă planuri în comun. Totuşi, fără implicare şi fidelitate, o relaţie nu este decât o aventură…

Aceste trei ingrediente sunt obligatorii pentru a construi şi păstra o relaţie de dragoste, însă în fiecare relaţie unul dintre ele va domina. De aceea, se poate vorbi despre mai multe tipuri de iubire, în funcţie de ceea ce domină şi de ceea ce partenerii consideră a fi mai important pentru ei. De exemplu, o iubire companională se bazează mai mult pe intimitate şi angajament, una romantică pe intimitate şi pasiune.

Dragostea completă le va avea întotdeauna pe toate trei.

Ce se întâmplă dacă un ingredient lipseşte? Atunci relaţia nu are şanse mari de a se menţine sau nu îi va face fericiţi pe termen lung pe cei doi parteneri.

Triunghiul iubirii

În lipsa pasiunii, nu se prea poate vorbi de iubire, ci mai degrabă de prietenie; cei doi pot avea sentimente reale şi puternice de afecţiune şi ataşament, dar acest ingredient lipsă îşi va face simţită prezenţa.

În lipsa intimităţii şi a pasiunii, există doar angajamentul, adică decizia de a forma un cuplu; este cazul căsătoriilor aranjate; în timp se pot dezvolta însă sentimente autentice între parteneri.

În lipsa angajamentului şi a intimităţii reale, se poate vorbi despre „îndrăgosteală”: nu este numită degeaba „chimie” între iubiţi! Toate emoţiile sunt mai degrabă rodul proceselor hormonale şi nu al unei legături autentice (care însă se poate forma în timp dacă există o bază).

Bineînţeles că fiecare relaţie lungă trece prin diverse stadii şi este normal ca, pe parcurs ce cuplul se maturizează, unul dintre cele trei aspecte să domine relaţia. În general, începutul este bazat cel mai mult pe pasiune; apoi, în etapa în care relaţia devine „serioasă”, apare angajamentul; intimitatea adevărată, cunoaşterea reală şi familiaritatea apar cel mai des în stadiul matur, când relaţia este deja formată.

Cea mai importantă idee în această teorie a „triunghiului iubirii”: o relaţie fericită are nevoie de toate trei ingredientele, în grade diferite în funcţie de parteneri; o relaţie în care se regăsesc doar două dintre aceste ingrediente poate rezista, dar în timp există o probabilitate mare ca cei doi parteneri să nu fie satisfăcuţi; o relaţie bazată doar pe unul dintre cele trei nu are nici o şansă să crească, să se maturizeze şi să aducă fericire…

Aşadar, ţineţi minte: pasiune; intimitate; angajament.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.