Dupa cum stie toata lumea, alimentele afrodisiace sunt plantele, alimentele care redau potenta, tineretea psihica, fizica, frumusetea trupului, vitalitatea si nu in utimul rand virilitatea. De ce avem nevoie de ele? Simplu! Organismul nostru este ca un motor ce trebuie din cand in cand uns cu ulei si alimentat cu benzina ca sa poata functiona la acelasi nivel ca atunci cand era mai nou.
Invataturile orientale ne spun ca in orice planta, mirodenie sau fiinta se gasesc doua tipuri de energii: una de tip yin – cea feminina, si una de tip yang – cea masculina. Desigur barbatii vor trebui sa foloseasca alimente care contin cat mai multa energie yang, iar femeile ar trebui sa foloseasca alimente cu energie yin, iar toate acestea la un loc formeaza grupa alimentelor afrodisiace, care putem zice, ne ajuta sa avem o viata mai placuta.
Energiile si conservarea lor
Printre alimentele cu energie masculina – yang, pentru barbati, se regaseste clasa cerealelor nedecorticate si anume griu integral, orez integral, mei, hrisca, ovaz, orz. Tot in categoria alimentelor afrodisiace ce elibereaza energia yang se incadreaza si uleiurile (uleiul de susan, de rapita, de eucalipt, de soia, de brad, uleiul de floarea soarelui si cel de coriandru), fructele (masline negre, fragi, mure, stafide, mere, nuci, castane, polen), legumele si plantele precum patrunjelul, ceapa, busuiocul, floarea soarelui, soia, urzicile, ridichile, varza alba, lintea, musetelul, menta, ginsengul, susanul s.a, alimentele (carnea de curcan si cea de fazan, branza de capra, ouale si laptele), condimentele (patrunjel, salvie, hrean, sofran, cicoare, tarhon, scortisoara, marar, nucsoara, arpagic, anason, busuioc, cimbru, rosmarin) si multe altele din aceste categorii.
Ce face fiecare?
Sa vedem totusi cum actioneaza cateva dintre aceste alimente afrodisiace asupra organismului! De exemplu iasomia, o floare cultivata pretutindeni pe aceasta planeta, este considerata de religia hindusa un afrodisiac cu efect deosebit de rapid. Iasomia spaniola este cea mai des folosita pentru a metamorfoza aroma lichiorurilor.
Trebuie sa fim atenti insa, deoarece daca inghitim seminte de iasomie, riscam sa ne otravim, acestea continand o substanta nociva. Totodata, ghimbirul, situat pe aceeasi pozitie si anume folosit in bauturi pentru a trezi simtamintele, poate irita intestinele daca este utilizat in doze mari. Consumat rezonabil insa, duce la excitare extrema.
Printre alimentele afrodisiace se mai regaseste si nautul, acesta fiind destul de puternic mai ales pentru partea masculina. Inca din cele mai vechi timpuri, romanii erau constienti de acest aspect, deoarece isi hraneau armasarii cu el. Asupra femeilor acesta nu are nici un efect. Nucsoara, totodata, este cel mai bun prieten al barbatului, desi pe femei nu prea le ajuta. Dar ce le ajuta pe femei?! Caci pana acum s-au gasit mai mult alimente afrodisiace pentru barbati. Ardeiul iute (chili), spre exemplu, contine o cantitate considerabila de vitamina C si stimuleaza circulatia sangelui, fiind un agent excitant destul de roditor. Pulpa de hrean, atat de preferata la rasol are puterea de a elibera atat energia yin, cat si pe cea yang.
Pentru barbati, puterea creste cu…
Unul dintre alimentele afrodisiace destul de ciudate este cosiderat a fi sofronul. Ciudat, deoarece el provoaca atat excitatie, cat si ras. Consumat moderat stimuleaza cu succes zonele erogene ,dar consumat peste masura poate duce la un ras necontrolat. Si rozmarinul actioneaza asupra centrilor nervosi, activand circulatia sangelui.
O adevarata reteta de succes este considerata a fi amestecul intre 1 litru de alcool dublu rafinat cu 20 de grame de frunzulite si crengi de rozmarin, lasate sa se imbibe timp de o saptamana. Apoi o lingurita pe zi dizolvata in apa fiarta poate face chiar minuni, este un adevarat hormon sexual. Si cimbrul este cunoscut ca fiind un energizant puternic pentru barbati, insa acesta stimuleaza agresivitatea, mai este supranumit si iarba fericii.
Telina, pe de alta parte, a fost dedicata zeului Pluto, inca din Evul Mediu, cand era considerata magica de catre femei pentru a avea un baiat, daca era insarcinata. Desi purtatoarea fatului nu trebuia sa stie ca telina era asezata sub asternuturile ei. Telina contine vitaminele A, C, B, P plus o lunga serie de minerale, fiind excelenta pentru muschi si pentru subtierea sangelui, reduce nivelul de colesterol si ajuta arterele sa lupte cu imbatranirea.
De ce se numesc afrodisiacele asa?
Se stie ca oamenii au fost interesati de aceste alimente/substante/ ierburi inca de pe vremea in care se credea in zei. Desigur aceste alimente afrodisiace si-au preluat denumirea de la Zeita Afrodita, zeita iubirii, a focului si a pasiunii. Printre alimentele ce stimuleaza simturile se afla si migdalele, speciale pentru femei, dandu-le patima, dorinta.
Avocado creste nivelul hormonilor, iar ardeiul iute, cum spuneam si putin mai devreme, produce senzatia de placere. Unul dintre cele mai pomenite si comune alimente afrodisiace este ciocolata; aceasta nu numai ca provoaca o stare de excitatie, dar ajuta si la mentinerea ei pentru o perioada de timp remarcabila, mai ales alaturi de cafea. Mierea indulceste orice moment, iar stridiile maresc libidoul. Fructele rosii induc apetitul sexual si, nu in ultimul rand, arhicunoscut pentru cresterea apetitului sexual este vinul rosu, licoarea magica fara de care o cina romantica nu poate avea loc.