Părinți și copiiTop cele mai interesante tipuri de iluzii optice făcute vreodată

Top cele mai interesante tipuri de iluzii optice făcute vreodată

În acest articol ne-am propus să vă prezentăm un top cu cele mai interesante tipuri de iluzii optice făcute vreodată. Acestea diferă de la matematică la poze și chiar desene. Sperăm să vă placă.

Matematică

Acești doi gemeni din imagine au ajuns la concluzia că 2=1 , dar cum acest lucru nu este posibil, trebuie să existe ceva la mijloc. Încercați să vă dați seama ce greșeală a făcut unul din gemeni.

matematica

Geometrie

Aveți mai jos două forme geometrice alcătuite la rândul lor din altele care au aceeași mărime și forma. Cum e posibil ca suprafața celei de-a doua forme să fie mai mare decât prima? Poate matematica ne poate îndrepta părerile spre o anumită idee.

geometrie

Ambigrame

Mai jos aveți prezentate câteva așa-zise ambrigrame. Ele sunt cuvinte sau propoziții care sunt scrise în așa fel încât chiar întoarse sau citite invers, ele sunt interpretabile. Cel care a inventat aceste ambigrame se numește John Langdon. Acestea au fost folosite chiar și în filmul Codul lui Da Vinci. Iată câteva exemple :

ambigrame

Creionul îndoit

Cu astfel de iluzii probabil că sunteți obișnuiți din viața de zi cu zi, dar efectul imaginii de mai jos este unul interesant. Observăm un creion care este introdus într-un pahar cu apă, aceasta producând iluzia optică cum că acesta este îndoit de la mijloc, din dreptul locului în care ia contact cu apa.

creion

Focusarea

Imaginea de mai jos este una destul de obositoare și produce un efect ca după o beție. Dacă veți încerca să vă concentrați pe cuvântul „focus”, scris cu roșu, se va crea impresia că imaginea se mișcă sau chiar vine spre tine, acest lucru amețindu-te destul de bine după o perioadă mai lungă de privit.

focus

Animalele de pe căni

Imaginile de mai jos surprind niște căni destul de ciudate, deoarece au desenate pe ele tot felul de animale. Privită dintr-un anumit unghi, cana nu este una prea spectaculoasă (prima poză), dar vom descoperi un desen în relief dacă schimbăm poziția (a doua poză). Puteți vedea mai jos și alte modele de căni, interesante.

cana cana1 cana2 cana3

Scările încurcate

Până și o scară din interiorul casei poate juca feste uneori. Dacă la prima vedere a fotografiei putem spune că scările duc spre o eventuală mansardă, când ajungem cu privirea sus, ne schimbăm părerea la 180 de grade și tindem să spunem că scările de fapt coboară spre un subsol. Sau invers? Această imagine te încurcă cu totul.

scari

Linii identice

O imagine simplă, care la prima vedere spunem că e litera „S” culcată. Este formată așa cum bine se observă din mai multe linii verticale. Fără îndoială aceste linii sunt de dimensiuni diferite, ne vine să credem, dar ce ziceți dacă vă spun că vă înșelați și că doar simpla lor poziție vă induce în eroare? Toate liniile ce compun S-ul sunt identice, dar sunt aranjate în așa fel încât se creează o iluzie optică.

linii

Cifrele

Imaginea de mai jos este una foarte interesanta si ne demonstreaza ca nu avem nevoie de prea multe elemente pentru a scrie cifrele de la 0 la 9. Astfel, putem observa ca, folosind doar cifra 4 si 8, pozitionate in moduri diferite, putem defapt sa obtinem orice cifra dorim.

cifre

Unde priviți?

Imaginea de mai jos, pe cat este de simpla, pe atat este de greu de inteles. Daca cineva v-ar pune intrebarea „Priviti in interiorul revistei sau pe coperta acesteia?”, voi ce i-ati raspunde? Nu putem sti cu exactitatea din cauza simplitatii cu care e prezentata aceasta revista.

carte

Mersul pe apă

Fotografia de mai jos surprinde o atleta in timp ce merge pe apa. Aceasta este defapt doar o iluzie optica, deoarece in viata reala nimeni nu are superputeri pentru a fi capabil de acest lucru. Fotografia a fost facuta exact in momentul potrivit si produce o iluzie optica destul de interesanta.

apa

Linii oblice inexistente

Imaginea de mai jos surprinde un tabel bazat pe literele alfabetului. Astfel, oricum am citi tabelul, fie pe linii, fie pe coloane, rezultatul este acelasi: prima linie/coloana cuprinde literele alfabetului in ordinea lor fireasca, iar incepand cu a doua coloana prima litera dispare si este pusa la sfarsit. Iluzia optica intervine cand ne departam de monitor, dar poate fi vizibila chiar si in acest format mare. Din cauza repetarii literelor pe liniile oblice, se creeaza impresia de existenta a unor linii in acest tabel, desi el nu contine niciun fel de separatie intre litere.

linii oblice

Direcția liniilor

Imaginea de mai jos va pune la incercare capacitatile creierului nostru de a face conexiunea dintre liniile oblice si spatiile verticale sau orizontale. Acest efect poarta denumirea de Poggendorff. Priviti cu atentie imaginea de mai jos, cea din stanga daca puteti si incercati sa va imaginati cu care din cele doua linii colorate se uneste linia neagra. Majoritatea va veti gandi cu cea albastra, dar iata ca rezolvarea ne demonstreaza contrariul.

directia liniilor

Casa dintre E și X

Imaginea de mai jos surprinde un banal semn „EXIT”, pe care probabil il intalniti zilnic in cladirile prin care mergeti. Cu toate acestea insa, daca ne concentram asupra spatiului dintre literele „E” si „X” putem observa o casa si usa sa, reprezentata de linia din mijloc a literei „E”. Asa e?

exit

Liniile drepte par strâmbe

Imaginea de mai jos este constituita dintr-un fundal de culoare maronie, pe care sunt „asezate” mai multe linii verticale perfect drepte, colorate dupa un anumit model, in alb-negru. Daca privim imaginea in ansamblu, vom vedea toate liniile ca fiind strambe, insa daca ne concentram pe fiecare in parte, vom observa ca ele sunt perfect verticale. Acest fapt se datoreaza doar coloritului diferit al liniilor.

linii strambe

Life

Putem citi cuvantul ”life” din imagine? Nu vi se pare ca (virgula) cuvintele se comporta ciudat? Putem distinge cuvantul din fundalul alb-negru pentru ca acesta este conturat cu linie neagra. Atunci cand ne concentram mai mult asupra imaginii, literele par sa se.. ”rupa”.

lifeEfectul Thatcher

Efectul Thatcher reprezinta diferentele dintre chipul nostru intors cu susul in jos comparativ cu cel normal. In poza de mai jos puteti observa o schimbare radicala in partea din dreapta, desi femeia este aceeasi in ambele ipostaze. Efectul poarta aceasta denumire de la prim ministrul britanic Margaret Thatcher, pe care acesta a fost demonstrat.

efectul thatcher

Diferențele din sala de curs

Imaginile de mai jos surprind o sala de curs plina de studenti, iar ele veti spune ca sunt identice, la prima vedere. Nu este tocmai asa, insa diferentele, desi sunt destul de evidente, sunt greu de descoperit, dar va spun sigur ca ele existe. Unor studenti li s-au pus ochelari, desi nu aveau, altora li s-a schimbat figura sau chiar au fost imbracati in alte haine.

sala1 sala2

Găsește capul dinozaurului

Imaginea de mai jos reprezinta un poster pentru un film, intitulat „The Dinosaur Project”. Ea surprinde un grup de oameni care merg printr-o padure intunecata, insa daca privim cu mai mare atentie, putem observa si capul unui dinozaur. Voi ce ati observat prima data? Grupul de oameni sau dinozaurul?

dinozaur

Logoul Google – 160 de ani de la nașterea lui Ramon y Cajal

Imaginea de mai jos reprezinta logoul Google cu ocazia sarbatoririi a 160 de ani de la nasterea spaniolului Ramon y Cajal, care a a studiat structura creierului uman, fiind „parintele” neurostiintei moderne. Se poate observa foarte clar cum chipul acestuia este format din ramurile unui copac, care pot reprezenta, in imaginatia noastra, vasele de sange care ne strabat creierul.

google

Marilyn Monroe

Imaginea de mai jos nu reprezinta, la prima vedere, nimic altceva decat un patrat plin de pixeli albi si negri. Daca insa ne departam de monitor sau daca incrucisam ochii, vom putea distinge figura celebrei acrtite Marilyn Monroe.

marilyn

Poster film

Pana si marile filme din zilele nostre folosesc iluziile pentru promovarea lor, cum ar fi spre exemplu „The Dark Knight Rises”, al carui poster il observati in imaginea de mai jos. Poate asta atrage publicul si cu siguranta asa e, iar iluziile pana si in industria cinematografica sunt o necesitate.

batman

Sculpturi din nisip

Daca nu ati fi citit titlul acestui articol, v-ati fi dat seama ca tot ceea ce vedeti mai jos sunt sculpturi realizate din nisip? Cu greu mi-a venit sa cred cand am vazut asta, dar chiar sunt astfel de lucrari si pot fi vazute in Harrison Hot Springs, localitate care a gazduit campionatul mondial de sculpturi in nisip. Pozele vorbesc de la sine, iar comentariile sunt de prisos.

sculptura sculpura1

Desene 3D în iarbă

Va prezentam mai jos cateva desene 3D realizate pe o campie intinsa si trebuie sa recunoastem ca au iesit destul de bine, iar munca depusa este cu siguranta pe masura.

iarba

Figuri asemănătoare

In imaginea de mai jos veti spune ca este surprins un barbat in 2 ipostaze diferite. Defapt insa, sunt 2 persoane diferite: celebrul criminal Ted Bundy si fostul presedinte american George Bush, desi cei doi nu au absolut nimic in comun, inafara de o infatisare aproape identica. Este foarte greu sa iti dai seama de diferente.figuri

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.