Casă și grădinăPlanta de apartament părul Maicii Domnului - iată de ce este recomandată...

Planta de apartament părul Maicii Domnului – iată de ce este recomandată această plantă

Planta de apartament Parul Maicii Domnului face parte din genul Adiantum, alaturi de alte trei specii de feriga crescute numai in apartament. A primit aceasta denumire datorita aspectului sau gratios de tufa, cu tulpini lungi si subtiri de culoare maro. Nu este chiar usor de intretinut si de cultivat, pentru ca este foarte delicata, dar daca se urmaresc intocmai instructiunile sunt toate sansele ca ea sa traiasca un timp mai indelungat. Rizomii din care plantele cresc se dezvolta foarte repede, iar ramurile ajung la o inaltime de 30 de  cm, avand frunzele in forma de triunghi. Este una din plantele care nu face flori.

Planta de apartament Parul Maicii Domnului are mai multe “surori” de gen, una mai frumoasa ca alta, de la ele obtinandu-se diverse varietati a caror inaltime ajunge chiar si la 1 m sau peste. Specia cea mai cunoscuta este insa Adiantum capillus-veneris, care este foarte delicata, avand tulpinile lungi si subtiri, dandu-i un aspect mladios.

Cea mai mare specie este Adiantum polyphyllum: poate ajunge la o inaltime de 20 de cm, tulpinile sunt rigide si de culoare neagra (la majoritatea culoarea tulpinilor este maro), iar frunzele de pe tulpini sunt foarte dese. Printre varietati se afla “Elegans”, care are ramurelele de culoare rosu spre brun sau galben spre verde, si “Fritz Luth”, care are frunze de un albastru metalizat.

Pentru a beneficia de planta de apartament Parul Maicii Domnuli cat mai mult timp, specialistii au intocmit o serie de reguli care trebuie respectate cu strictete, orice ar fi. In primul rand, aceasta feriga nu trebuie expusa la soare, pentru ca se va ofili imediat. Trebuie sa stea intr-un loc in care ii este asigurata penumbra, la o temperatura de minim 15º C si maxim 20º C, pentru ca se va ofili daca ii este prea cald. Un loc ideal pentru ea este pe veranda, acolo unde soarele nu ajunge.

Substratul ei trebuie sa fie pe baza de turba, iar perioada de plantare este primavara, mai exact luna lui martie. Tot in primavara trebuie replantata, in fiecare an si trebuie sa i se asigure un bun drenaj – pentru asta, evitati sa tasati tare substratul. Primavara si vara trebuie udata din abundenta, pamantul trebuie mentinut mereu umed, dar nu trebuie ca acesta sa musteasca de apa. De asemenea, de doua ori pe luna apa ar trebui amestecata cu un ingrasamant lichid, iar atunci cand se planteaza sau replanteaza, ar fi bine daca in substrat s-ar pune si un ingrasamant care sa contina, printre alte elemente nutritive, si calciu.

părul Maicii Domnului
părul Maicii Domnului

Toamna si iarna sunt doua perioade in care planta de apartament Parul Maicii Domnului poate suferi, mai ales din cauza temperaturilor mai scazute. Cantitatea de apa cu care se uda trebuie redusa considerabil – iarna trebuie udata doar o data pe saptamana, deoarece este frig si poate sa putrezeasca. Temperatura locului in care sta nu trebuie sa scada sub 7º C (ideala este o temperatura de 16º C) si nici nu trebuie sa stea undeva unde este curent, pentru ca va suferi mult si chiar poate sa moara. Nici in aceasta perioada nu trebuie expusa luminii directe.

Avand in vedere faptul ca planta Parul Maicii Domnului este extrem de delicata, pericole pot aparea la tot pasul. Daca pamantul ramane uscat, daca nu beneficiaza de umiditate sau daca sta in curent ori langa orice sursa de incalzire, frunzele se vor usca. In cazul in care acest lucru se intampla, ele pot fi taiate, iar cultivatorul trebuie sa pulverizeze planta zilnic, pana cand apar unele noi.

Chiar daca primavara si vara are nevoie de multa apa, nu trebuie nici sa fie folosita in exces, pentru ca va putrezi. Daca se observa ca a fost pusa prea multa apa, atunci singura varianta e sa nu mai fie udata cateva zile, pana cand pamantul redevine umed si apoi se reia cursul firesc al udarii. Este esential si sa i se administreze ingrasaminte, in special in perioada de crestere, pentru ca lipsa acestora, dar si expunerea la soare vor duce la modificarea frunzelor, care vor deveni mult mai fragile si se vor decolora.

Pe langa greselile facut de cultivatori, planta este pusa in pericol si de paraziti. Poate fi atacata de paduchii lanosi sau paduchii testosi, care pot fi anihilati cu ajutorul unui insecticid. Un alt parazit care o poate ataca este musca alba, solutia fiind aceeasi ca in cazul paiajenilor, insa insecticidul trebuie sa fie pe baza de sunatoare. Mai apar uneori si cosenilele maro, care sunt combatute de regula cu ajutorul unei carpe sau a unei periute inmuiate in alcool.

Planta de apartament Parul Maicii Domnului se inmulteste prin rizomi. Acest procedeu are loc doar primavara (cea mai buna este luna martie), cand planta se fragmenteaza astfel incat fiecare parte sa aiba o portiune din rizomul principal. Fiecare parte se pune apoi intr-un substrat adecvat, pe baza de turba si se ingrijesc corespunzator pana incep sa iasa noile plante. Inmultirea prin rizomi se face de regula o data la trei ani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.