Animale de companieAphyosemion australe, o rasă de pești de apă dulce din Africa

Aphyosemion australe, o rasă de pești de apă dulce din Africa

Aphyosemion australe este un pește de apă dulce originar din Africa, din regiunile cu mlaștini, râuri mici și iazuri din Gabon și Camerun. Este o specie pașnică, care preferă cursurile de apă cu plante acvatice și curs lent, și care înoată încet, destul de aproape de suprafața apei.

Peștele Aphyosemion australe are coloritul foarte frumos, de aceea este preferat de acvariști. Nuanțele predominante sunt violet-albăstrui la mascul, iar pe culoarea de fond apar puncte sau pete roșiatice, verzi, maronii, negre și în alte tonuri întunecate. Femela are un colorit mai puțin impresionant și nu prezintă desene în diferite nuanțe. Peștele Aphyosemion australe este cunoscut și cu numele de ,,Cap Lopez˝ deoarece apare în portul cu același nume sau așa numitu-l Port Gentil.

Masculul este mai mare decât femela, poate avea lungimea corpului de cel mult 6 cm, de asemenea, se remarcă prin înotătoarele dorsală și caudală mai bine dezvoltate. Are corpul alungit și turtit pe părțile laterale. Inotătoarea codală la mascul este în formă de liră, de obicei albăstrui, iar pe margini are radiile alungite și de culoare portocalie. Înotătoarea anală este evidențiată printr-o dungă de culoare închisă. Înotătoarea dorsală este destul de mare și are o formă alungită. Femela are înotătoarele mai rotunjite, iar coloritul mai palid.

Hrana acestui pește constă din mici nevertebrate, insecte și larve de insecte acvatice, pe care le prinde foarte ușor de la suprafața apei. Un astfel de pește liniștit și timid, trebuie ținut într-un acvariu cu plante acvatice și împreună cu alte specii de pești tot la fel de pașnici. Acvariul trebuie să nu fie foarte tare iluminat, fundalul său este indicat să fie cât mai întunecat, iar plantele să fie poziționate în substrat, printre ele el înoată liniștit, fiind destul de prietenos cu alte specii de pești din jur.

Aphyosemion australe
Aphyosemion australe

Poate fi alimentat cu hrană vie dar și congelată, cum sunt Daphnia și Tubifex. Temperatura apei trebuie să fie de 22-23 grade Celsius, pH-ul de 5,5-6, iar duritatea apei de 3-6 grade DG. Întotdeauna acvariul trebuie acoperit cu sticlă, deoarece specia Aphyosemion australe are tendința de a face salturi la suprafața apei și de a sări afară din rezervorul cu apă.

În perioada de reproducere, temperatura apei din acvariu este bine să fie mai mare, de aproximativ 23-28 grade Celsius. Specialiștii acvariști recomandă să se folosească apă de ploaie în amestec cu apă plată, în proporție de 1:1. Alevinii se hrănesc cu hrană vie de tipul Artemiei sau naupli de Cyclops, iar mai tărziu cu gridal. Cele mai recomandate plante de acvariu sunt Fontinalis, Riccia și Nitella.

Speranța de viată la specia Aphyosemion australe este de 2-2,5 ani. Ca specie face parte din familia Cyprinodontidae și din categoria de pești ornamentali datorită coloritului deosebit, bogat în nuanțe diferite.

Video – Aphyosemion australe:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.