Animale de companieCare sunt simptomele răcelii la pisici și în ce constă tratamentul?

Care sunt simptomele răcelii la pisici și în ce constă tratamentul?

Nu doar oamenii sufera de raceala ci si multe animale de companie pot fi sensibile la curentii de aer si la virusi. Pisicile de exemplu racesc mai greu insa, pot fi afectate de agenti virali sau infectiosi. Acest lucru se intampla frecvent mai ales daca animalul nu este vaccinat si are sistemul imunitar slab.

Principalele simptome care arata ca pisica este racita sunt: 

  • Este slabita, apatica, stranuta, are nasul foarte cald, isi pierde pofta de mancare.
  • Saliveaza, tuseste, ii curg ochii si nasul, poate prezenta inflamatii la pleoape sau poate avea simptome de conjunctivita.
  • In unele cazuri respira greu, are respiratia suieratoare, prezinta ulceratii pe mucoasa cavitatii bucale.

La aparitia unor asemenea simptome care arata ca patrupedul sufera de infectii virale, stapanul trebuie sa ii administreze un tratament medicamentos adecvat pe care cel mai bine il va recomanda un medic veterinar, si nu sa ignore semnele bolii, sa creada ca pisica se va vindeca de la sine. In caz contrar boala se poate agrava si animalul va suferi mai mult, va avea stari proaste, infectia se poate extinde, astfel pot aparea leziuni la nivelul sistemului respirator si ajunge chiar la instalarea unei boli foarte grave – pneumonia.

Metode de tratament pentru raceala:

Medicul veterinar va face un examen medical animalului. Ii va evalua starea de sanatate, va tine cont de istoricul ei medical (pe care il va afla de la stapan) si ii va face o serie de analize. Diagnosticul va fi pus pe seama rezultatelor analizelor de sange, radiografii si alte investigatii suplimentare de depistare a virusilor.

Tratamentul consta in administrarea unor medicamente care sa consolideze sistemul imunitar al pisicii si sa lupte cu virusii care au provocat bolile respiratorii sau bolile infectioase virale. De asemenea antibioticele vor face parte din tratament, ele au rolul de combatere a infectiilor din tractul respirator al pisicii. Astfel animalul va scapa de agentii patogeni si sanatatea sa va fi restabilita.

In functie de fiecare pisica in parte, de semnele de boala pe care le prezinta, medicul ii va aplica si un tratament simptomatic pe baza de medicamente pentru scaderea temperaturii corporale in cazul cand are stari febrile, pentru leziunile orale daca apar astfel de probleme la nivelul cavitatii bucale, pentru combaterea anemiei prin perfuzii intravenoase daca organismul este foarte slabit si subnutrit.

Raceala la pisica nu este o simpla boala, este o infectie a cailor respiratorii si care, daca nu este tratata la timp poate face ca animalul sa sufere foarte mult, sa se imbolnaveasca si mai tare. La pisoii mici se poate ajunge chiar la moarte, daca se ignora simptomele si nu li se aplica un tratament pentru vindecare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.