Placintele cu cartofi sunt ideale in perioada de post si nu numai, de mici suntem obisnuiti cu ele dar nu ne saturam niciodata; cel putin ai mei le savureaza cu aceeas placere de fiecare data.
Dupa cum ziceam, sunt foarte bune in perioada de post deoarece sunt foarte hranitoare; atat cartofii cat si aluatul de faina iti ofera caloriile necesare unei mese copioase; cei care nu postesc pot servi aceste placinte cu parmezan ( sau cascaval razuit ) si cu smantana ( sau simple doar cu smantana).
Ingrediente placinta de post cu cartofi
- 500 gr faina
- 1 kg cartofi
- 1/2 drojdie ( cat o jumatate de nuca )
- 400 ml apa ( de pe cartofi )
- 1 ceapa
- ulei
- sare,piper,boia
Mod de preparare
Prima data curatam cartofii si-i punem la fiert in apa cu sare ( deoarece vom avea nevoie de apa de pe cartofi la framantat ).
Dupa ce s-au fiert ii strecuram de apa si-i pisam, apa o punem la racit.
Pana atunci pregatim compozitia ( umplutura ) pentru placinte.
Decojim cateva randuri de ceapa ( le lasam asa intregi pentru ca le vom scoate afara inainte sa punem cartofii ), punem la prajit ceapa in ulei iar apoi punem boiaua.
Scoatem ceapa afara si adaugam cartofii pisati,tot acuma mai condimentam cu sare si piper ( sare doar daca mai este cazul ) si mai lasam pe fac 5 minute ( invartim in permanenta ca sa nu se prinda de fund ).
Intr-un bol adanc punem faina si 1 lingurita de sare ( dar sa nu fie cu varf deoarece apa de pe cartofi contine deja sare ); intr-un bol mic dizolvam drojdia cu apa calduta de pe cartofi iar apoi punem peste faina.
Framantam toate impreuna si mai adaugam 50 ml ulei.
Lasam la dospit aluatul acoperit cu un prosop aproximativ 30 de minute.
Dupa ce a dospit impartim aluatul in 4 iar apoi fiecare biluta inca in 5 ( in total vor iesi 20 de placinte ).
Biluta mica o intindem tip patura iar apoi in mijloc punem cartofii pisati, adunam toate marginile in mijloc ( ca si in poze ) iar apoi cu sucitoarea intindem placinta tip patura din nou.
Se pun sa stea pe un prosop tapat cu faina pana se va praji in ulei.
Dupa ce s-au prajit se scot intr-un vas pe fundul caruia punem un servet ca sa absoarba din ulei.
Se pot decora cu verdeata ( eu am folosit marar verde ).