Dragoste și relațiiSursele evidente ale cauzei insatisfacției în mariaj

Sursele evidente ale cauzei insatisfacției în mariaj

Principalele cauze ale insatisfactiei in mariaj ar fi: gelozia, infidelitatea, lipsa unei intimitati si o viata sexuala nesatisfacatoare. Insa pot exista diferite cauze ale dezamagirii si insatisfactiei unuia dintre parteneri, acestea depinzand de nivelul asteptarilor acestora la inceputul casniciei si de gradul de idealizare a partenerului si a conceptului in sine de mariaj.

Astfel, se intampla uneori ca in timp, o dragoste puternica sa se transforme in insatisfactie in mariaj si dezamagire – cu cat persoana are asteptari mai mari de la celalalt si de la viata in doi si cu cat il idealizeaza mai mult pe celalalt in perioada indragostirii, cu atat mai mult are sanse sa fie dezamagit! Chiar sentimentele extrem de intense si pasiunea mistuitoare pot fi considerate cauze ale dezamagirii – caci dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, pasiunea scade in intensitate si ramane doar atasament si iubire linistita, care pot sa nu satisfaca o persoana.

Insa principalele cauze ale insatisfactiei in mariaj sunt gelozia si infidelitatea – desi unii specialisti americani liberali privesc infidelitatea ca pe un fapt normal, nefiind in natura omului sa fie constant monogam, realitatea arata ca relatiile extraconjugale ale unuia dintre parteneri au efecte negative intense, provocand uneori „dezastre psihice” (Petru Ilut).

Infidelitatea aduce in relatie o incarcatura emotionala negativa, cel inselat fiind obsedat de ganduri legate de faptul ca nu a fost suficient de bun pentru partener, ca a fost inlocuit cu cineva mai valoros, ca nu a fost in stare sa isi mentina mariajul. Stima de sine este practic distrusa odata cu aceste ganduri tulburatoare, iar de multe ori persoana inselata se va confrunta cu incapacitatea de a se mai increde intr-o alta persoana, iar mariajul va fi distrus.

Insa insatisfactia in mariaj poate fi determinata si de prezenta geloziei inchipuite – fara o baza reala, sau a geloziei bazate doar pe temeri si suspiciuni. Femeile sunt geloase deseori datorta conceptiei ca barbatii nu sunt prin natura lor monogami si sunt inclinati astfel spre legaturi extraconjugale. Insa ca intensitate a geloziei, barbatii „castiga” – sociobiologii explica acest fapt prin necesitatea ca masculul sa isi pazeasca partenera de rivali, pentru a se asigura ca urmasii lui sunt intr-adevar ai lui!

Dupa cum s-a spus, gelozia poate fi doar inchipuita – iar atunci este o problema a persoanei sa se tempereze si chiar sa apeleze la ajutor terapeutic atunci cand aceasta ia forme agresive, sau bazata pe anumite suspiciuni determinate de schimbari in comportamentul partenerului – iar atunci gelozia este o problema de relatie, care trebuie solutionata in doi! Oricare ar fi cauzele aparitiei geloziei, este evident faptul ca aceasta obsesiva emotie negativa poate fi o sursa esentiala a insatisfactiei in mariaj si poate avea efecte devastatoare asupra celui gelos, asupra celui banuit dar si asupra relatiei – odata ce apar comportamente de control al partenerului si comportamente agresive, este necesara o interventie.

O alta cauza a insatisfactiei in mariaj o constituie lipsa intimitatii – legata nu de dragoste sau de viata sexuala, ci de intimitatea spirituala si practica: cat de mult timp petrec cei doi impreuna. Lipsa intimitatii si preocuparile unuia dintre parteneri asupra unui domeniu strain cuplului – de exemplu, cariera – pot fi si cauze primare ale nasterii geloziei. Prezenta intimitatii prin conversatii, prin timp petrecut impreuna, prin apropiere fizica si spirituala este esentiala in mentinerea armoniei unei relatii. Atunci cand unul dintre parteneri isi dedica mult timp dezvoltarii profesionale si nu petrece decat foarte putin acasa, celalalt se va simti ignorat, neglijat si devalorizat.

insatisfacție în mariaj

Argumentele rationale de tipul „stau la birou mult pentru a face bani pentru noi” nu vor ajuta cu nimic atunci cand se ajunge la situatia in care partenerul neglijat se simte total devalorizat in ochii partenerului si proprii ochi. Se naste insatisfactia in mariaj, dezamagirea, tristetea care pot cauza chiar o depresie profunda, caci sentimente esentiale legate de valorizare si stima de sine au avut de suferit.

De aceea intr-un mariaj este important ca cei doi sa isi asigure constant partenerul de aprecierea, admiratia si iubirea lor si sa o arate prin anumite activitati impreuna. Un echilibru intre viata profesionala si viata familiala este necesar, insa si un echilibru intre viata familiala in calitate de parinti si cea in calitate de iubiti, de parteneri ai unui cuplu! Odata cu aparitia copiilor, intimitatea are de suferit, de aceea este important ca cei doi sa se asigure ca isi dedica o anumita perioada saptamanala de timp si pentru activitati in doi!

O alta sursa evidenta a insatisfactiei in mariaj o poate constitui viata sexuala: o frecventa nesatisfacatoare a actului sexual, lipsa diversitatii, lipsa chefului de sex, impotenta, ejacularea precoce, frigiditatea, incapacitatea de a ajunge la orgasm – toate conduc spre insatisfactie sexuala si spre aparitia unor tensiuni intre cei doi. Cu atat mai mult cu cat unele dintre aceste tulburari necesita interventie medicala sau psihiatrica – impotenta, ejacularea precoce, frigiditatea – iar aceasta interventie este refuzata, problemele in cuplu pot creste in intensitate si se pot extinde spre alte aspecte ale relatiei.

Daca cei doi sunt incompatibili sexual – ca libido sau preferinte – sau sufera de frica de a nu se ridica la nivelul asteptarilor celuilalt (teama ca nu sunt indeajuns de buni, teama care chiar poate provoca o performanta scazuta), sau sufera de „suprasaturatie de stimuli” (atunci cand simte nevoia de alte imagini si alti stimuli de excitare in afara de partener) si plictiseala, insatisfactia va avea efecte intense.

Insa insatisfactia in mariaj poate fi cauzata si de alti factori, depinzand – dupa cum s-a spus – de tipul si nivelul asteptarilor celor doi parteneri. Daca unul dintre ei s-a asteptat ca in mariaj sa fie mereu ingrijit de catre partener – emotional, practic sau financiar (unele femei viseaza ca vor fi intretinute, insa nu se gandesc la greutatile presupuse de gospodarie si copii, unii barbatii viseaza ca vor fi ingrijiti si alintati ca in casa parinteasca), va ramane dezamagit odata ce va vedea ca realitatea mariajului presupune implicare si responsabilitati egale intre parteneri.

Sau daca unul dintre parteneri s-a asteptat ca mariajul sa fie ca intr-un basm, iubirea mereu puternica si pasiunea mereu aprinsa – ideal cu care pornesc tinerii in viata – va ramane bineinteles dezamagit vazand cata munca si compromis presupune de fapt mentinerea unei casnicii. Oricare ar fi sursa – sau sursele – aparitiei insatisfactiei in mariaj, important este ca cei doi sa comunice, sa accepte problema aparuta si sa gaseasca solutii impreuna – si in cazul in care situatia o cere, sa aiba curajul de a se adresa unui specialist.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.