Cainele Leonberger este un animal de companie inteligent, usor de dresat, credincios, prietenos si cu dorinta de a-si asculta stapanul, de a-i face pe plac si a-i aduce bucurie. Are calitati de caine de paza, este un companion deosebit, iar caracterul sau bland si iubitor il face un animal ideal pentru o familie. Este plin de viata, vesel, bland, jucaus cu cei mici, iubeste copiii si se face imediat iubit de catre acestia, se imprieteneste cu alte animale de companie.
Rasa Leonberger a fost obtinuta prin incrucisarea dintre Saint Bernard, Terra Nova si Dog de Pirinei
Astfel in secolul al XIX-lea, crescatorul Heinrich Essig a stabilit o astfel de rasa de caine mare care sa se asemene cu un leu si l-a numit dupa orasul Leonberg (,,leon” inseamna ,,leu” si ,,berg” inseamna ,,munte”). Standardul rasei a fost recunoscut abia in anul 1949, desi rasa se cunostea deja din 1808 (anul in care a fost mentionata prima data). Acest caine este de talie mare si de aceea a fost folosit la transportul de marfuri sau paza animalelor la pasunat.
Cainele Leonberger are corpul impresionant, calitatile sale deosebite se datoreaza raselor remacabile din care a fost obtinut. Mersul sau sigur si curajos, iar statura impunatoare pusa in evidenta si de blana bogata si capul frumos il fac un animal superb, un adevart leu intre caini. Este inteligent, calm, increzator si independent, curajos si neagresiv. Are capul destul de lung si mai putin lat, trecerea de la frunte la bot este abrupta, botul este foarte lung, nasul negru, buzele stranse si pigmentate, maxilarele puternice, cu muscatura in foarfece.
Obrajii sunt putin dezvoltati, ochii sunt de marime medie, au irisul de culoare maro-inchis, iar urechile sunt medii, pozitionate destul de sus si tinute in jos, pe langa partile laterale ale capului. Spatele este larg si puternic, pieptul adanc si robust, iar coada mare si bine acoperita cu fire lungi de par, incat apare foarte stufoasa. Membrele anterioare sunt drepte, inguste si paralele, iar cele posterioare sunt foarte puternice si musculoase.
Labele sunt mari, au degetele arcuite si prevazute cu gheare groase si negre. Masculii se diferentiaza de femele prin faptul ca au in zona gatului si a pieptului blana mai mare, ca un fel de coama. In rest la ambele sexe, blana este bogata, impermeabila, alcatuita din puf des si fire de par lungi si groase, in nuante variabile de maro, brun-roscat, galben si crem, iar la unele exemplare apar marcaje negre pe fata care alcatuiesc un fel de masca.
De asemenea pot sa apara pete albe pe picioare si in zona pieptului atat la mascul cat si la femela. Standardul rasei are urmatoarele dimensiuni: inaltimea de 65-80 cm si greutatea de 50-70 kg.
Ca animal de companie, cainele Leonberger necesita atentie si ingrijire ca pentru un caine de talie mare. Dieta sa trebuie sa fie echilibrata, alcatuita din hrana de calitate, speciala pentru caini, iar blana periata destul de des, chiar in fiecare zi, pentru ca este mare si trebuie sa fie mentinuta mereu curata. Acest caine este un mare iubitor de apa, stie sa inoate foarte bine, si de cate ori va avea ocazia sa fie in apropierea unui iaz va fi cu siguranta gata sa se scufunde si sa se balaceasca.
Cei care isi doresc un astfel de caine trebuie sa inteleaga ca nu e totul sa-l hraneasca si sa-i ofere un adapost ci trebuie sa-l priveasca ca pe un membru al familiei, el are nevoie de atentie si dragoste. Nu suporta sa stea singur, trebuie luat peste tot, se multumeste sa stea intr-un colt cuminte numai sa nu fie lasat singur acasa. Este afectuos si se ataseaza foarte tare de stapan si familia acestuia, are multa rabdare cu copiii si comunica foarte bine cu alti caini sau pisici si alte animale de companie.
Desi este vesel si intelegator cu copiii, ei trebuie sa inteleaga ca acest caine nu este o jucarie si ca uneori rabdarea unui animal poate sa se termine, de aceea nu trebuie lasati de parinti sa-l chinuie, sa-l traga de urechi sau sa aiba fata de el alte manifestari asemanatoare.
Cel mai bine este ca el si copiii sa fie supravegheati, deoarece dupa cum se stie un caine indiferent de rasa si de cat de calm si inteligent ar fi, poate uneori reactiona si mai dur, iar cand face aceasta da niste semnale (maraie sau sta incruntat) care trebuie observate imediat de cei din jur si astfel lasat in pace. Atat cainele cat si copiii trebuie educati si intelesi si astfel nimic rau nu se poate intampla mai ales daca sunt si atent supravegheati.
Speranta de viata la cainele Leonberger este de 11-12 ani.
Video – Rasa Leonberger: