Care sunt implicatiile intr-o relatie de tipul „prieteni cu beneficii”? O astfel de relatie inseamna practic ca doi prieteni – mai mult sau mai putin apropiati – decid sa devina intimi fizic, fara ca aceasta sa implice un angajament sau sentimente. Este un tip de relatie care devine din ce in ce mai popular: se pare ca in ziua de astazi, multi decid ca o reala relatie de dragoste, cu angajamentele pe care le aduce cu sine, este mult prea dificila: iar solutia este a avea o relatie amicala si intima complet libera de obligatii.
Relatia de tipul prieteni cu beneficii pare uneori o intelegere grozava: ce poate fi mai bun decat sa ai un prieten cu care te intelegi, te simti bine si confortabil si cu care poti sa faci si dragoste, fara, insa, ca lucrurile sa devina „serioase”, complicate? Insa tocmai aici sta si marea lipsa in aceste relatii: cat dureaza pana ce lucrurile devin complicate?…
Care sunt implicatiile intr-o relatie de tipul „prieteni cu beneficii”?
In aceasta relatie, nu trebuie sa existe implicare emotionala. Practic, nu iti permiti sa simti sentimente reale pentru prietenul cu care faci din cand in cand dragoste: nu ai voie! Cum poate insa sa nu existe implicare emotionala? Aceasta exista in multe cazuri inca dinainte sa deveniti prieteni cu beneficii, deoarece erati prieteni – deci erati cat de cat atasati unul de celalalt.
Iar odata ce intervine si intimitatea fizica, inexistenta implicarii emotionale este practic imposibila, in special daca aceasta relatie va dura mai multa vreme. Ca prieteni, impartasiti multe, iar cand incepeti sa faceti si dragoste, lucrurile nu pot ramane atat de simple precum ati dori…
In aceasta relatie, „beneficiile” sunt cele importante – pe cand intr-o reala relatie de dragoste, sentimentele sunt importante; in aceasta relatie este importanta satisfactia, ceea ce obtii si nu ceea ce daruiesti; si nu cealalta persoana. De fapt, o regula a acestei relatii de tipul prieteni cu beneficii este cea de a nu face din cealalta persoana o prioritate, aceea de a pastra relatia lejera, „casual”. Ceea ce presupune ca nu ar trebui sa iti pese prea mult de cealalta persoana: altfel, cum sa nu pui accent pe sentimente si pe ceea ce daruiesti, ci doar pe ceea ce obtii de la celalalt?
Aceasta relatie este mai mult de tipul „eu – ce vreau si ce primesc eu” si putin sau deloc de tipul „noi – ce impartasim noi”. Ceea ce o face o relatie perfecta pentru societatea egocentrica de astazi, in care fiecare se gandeste in primul rand la el insusi… Insa o face si superficiala, lipsita de continut – iar in momentul in care prietenii incep sa tina mai mult unul la altul, sa aiba o relatie mai stransa si mai apropiata, deja nu mai sunt doar prieteni…
In aceasta relatie, fiecare este liber – nu exista angajament, nu exista obligatii. Unora li se poate parea raiul pe pamant: ai pe cineva de care iti place si de care esti atras; te intelegi bine si te distrezi impreuna cu aceasta persoana; aveti lucruri in comun; si puteti face si dragoste, fara a fi nevoiti sa va complicati cu toate problemele pe care le aduce cu sine o relatie de dragoste, o relatie de cuplu.
Daca ati avut dezamagiri in dragoste, aceasta relatie de tipul „prieteni cu beneficii” poate sa para optiunea cea mai buna de a va bucura de apropiere si de dragoste fizica, fara a mai risca sa va confruntati cu probleme, cu certuri de cuplu, cu sentimente ranite, cu despartiri dramatice.
Insa cat de liberi sunteti cu adevarat intr-o astfel de relatie? Regula teoretica spune ca sunteti… Insa implicatiile intr-o relatie de tipul prieteni cu beneficii se extind asupra libertatii fiecaruia. Desi in teorie fiecare este liber sa faca ceea ce doreste si sa iasa cu alte persoane, sa inceapa o relatie de dragoste si sa o incheie pe cea cu beneficii, acest lucru este foarte greu.
Este greu sa iesi cu altii fara un sentiment de vinovatie si fara a se naste gelozia; este greu sa nu iti ranesti prietenul cand ii arati ca preferi sa te vezi cu altii; si este foarte greu sa inchei amical si fara sentimente ranite relatia. O relatie de tipul prieteni cu beneficii implica faptul ca nu esti responsabil pentru sentimentele celuilalt – daca se intampla ca celalalt sa inceapa sa aiba sentimente de iubire pentru tine, nu este deloc treaba ta – stiati amandoi riscurile si regulile! Cum, insa, sa nu te simti responsabil si cum sa nu iti pese??
In aceasta relatie, distractia si satisfactia sunt cele ce conteaza. Si nu exista tensiuni si certuri precum exista intr-o reala relatie de dragoste.
Ramaneti prieteni, insa adaugati si o latura fizica la prietenia voastra. Sunteti deja prieteni; si decideti sa deveniti prieteni cu beneficii, sa va distrati impreuna putin. Doar sunteti doi adulti si aveti tot dreptul sa faceti dragoste, fara vreo obligatie sau implicare reala! Atat timp cat intr-adevar va distrati, va simtiti bine impeuna si nu apar tensiuni intre voi, este o relatie grozava.
Insa nu degeaba se repeta faptul ca sexul complica lucrurile! Relatia de prietenie nu poate sa ramana exact la fel – nu mai sunteti doar niste prieteni din momentul in care faceti dragoste; o relatie de cuplu nu va doriti; asadar, ce implica mai exact tipul vostru de relatie? Caci fiecare relatie trebuie cumva definita si incadrata si avem nevoie de reguli generale care sa clarifice modul in care interactionam cu ceilalti.
Iar implicatiile relatiei de tipul prieteni cu beneficii sunt mai complexe decat simpla regula: „suntem prieteni si facem dragoste fara implicare emotionala si fara obligatii”. Caci, desi evitati o implicare emotionala, nu se poate sa nu existe emotii, iar in timp acestea se complica; desi nu exista obligatii oficiale, nu se poate sa nu existe responsabilitate; desi promiteti ca prietenia nu va avea de suferit, de cele mai multe ori are…