Sarcină & BebeSarcina a venit la momentul nepotrivit? Avortezi sau îl păstrezi? Sfaturi pentru...

Sarcina a venit la momentul nepotrivit? Avortezi sau îl păstrezi? Sfaturi pentru o decizie corectă

Sarcina aparuta la momentul nepotrivit pune femeia in fata unei decizii mult prea dificile: avortul sau pastrarea copilului. Ceea ce numim o decizie corecta depinde de situatia in care se afla femeia – o decizie care multora li s-ar parea injusta, gresita, poate fi de fapt alegerea mai buna (sau cum se spune, raul cel mai mic) pentru femeie.

Aceasta decizie este poate cea mai dificila in viata femeii; intrebarea avortezi sau pastrezi copilul? nu poate avea decat un raspuns, insa cat de greu este de gasit acel raspuns… O sarcina venita la momentul nepotrivit schimba brusc si brutal intreaga viata a femeii si a partenerului sau si doar de ei depinde ce cale vor alege.

Este normal ca cei doi parteneri sa aiba dreptul de a alege – insa aceasta decizie trebuie luata dupa indelunga reflectare. Caci intreruperea sarcinii, desi astazi o operatie relativ usoara, vine cu cicatrici profunde, sufletesti, care se vindeca greu. Iar decizia vine si cu o ambiguitate din punct de vedere moral: continua disputa intre ce ar trebui sa primeze – libertatea de alegere a femeii sau dreptul la viata al fatului?… Sfaturile ce urmeaza sunt oferite ca fiind cele mai practice, fara vreo judecata sau critica (nu este aici locul pentru a judeca deciziile femeilor).

Sarcina a venit la momentul nepotrivit? Avortezi sau il pastrezi?

Este adevarat ca sarcina venita la un moment nepotrivit poate da totul peste cap, iar femeia ar fi tentata, poate, sa termine cat mai repede cu aceasta situatie dificila, sa avorteze, gandindu-se ca va avea un copil cand va fi pregatita, in viitor. Un prim sfat important pentru cele aflate in aceasta situatie: nu luati nici o decizie pripita, sub influenta socului, a furiei sau a fricii! Incercati sa treceti peste panica si sa ganditi limpede situatia in care va aflati! O decizie corecta este cea luata dupa ce s-a analizat rational situatia, nu cea luata doar sub impulsuri.

Un al doilea sfat pentru femeile care se confrunta cu sarcina venita la momentul nepotrivit este cel de a se gandi la propriile lor principii de viata si valori; decizia corecta, din acest punct de vedere, este decizia care nu incalca un principiu si deciza care va fi regretata cel mai putin! Este greu sa te gandesti ce vei regreta sau ce nu vei regreta si totusi acesta este un lucru esential de luat in vedere.

Cu ce decizie vei putea trai cu tine insati, impacata? Ce perspectiva ai asupra avortului? Caci daca esti personal impotriva intreruperii de sarcina, a iti calca in picioare principiile nu va duce decat la ani de regrete… Daca, pe de alta parte, nu iti faci astfel de probleme, atunci decizia ta trebuie luata avand in vedere aspecte ceva mai practice, precum cele care urmeaza.

Sarcina neplanificata vine de obicei la momentul nepotrivit – deoarece nu te-ai pregatit, nu ai planuit acest lucru si te simti incapabila, imatura, nepregatita sa ai grija de un copil. Insa cat de nepotrivit este cu adevarat acest moment? Iti doresti sa fii mama? Iubesti copiii? Ai varsta matura? Atunci, poate ca aceasta sarcina merita pastrata! Cu adevarat pregatita sa ai un copil se prea poate sa nu te simti niciodata – ai face fata acestei situatii in acest moment? Ce anume te face sa crezi ca nu ai putea face fata?

avort

Situatia materiala a femeii

Atarna greu in balanta cand este vorba de luat o decizie. Ce anume te-ar impiedica concret sa pastrezi copilul? Exista motive de ordin practic care sa te decida sa avortezi? Iti permite situatia financiara sa ai un copil? (nu uita ca, desi poate nu ai resurse suficiente, deseori banii nu sunt suficienti!). Ii vei putea oferi un adapost sigur, hrana, hainute, scutece? Nu este vorba sa ai multi bani, nici macar suficienti bani, ci sa ai o anume stabilitate in viata ta.

Ce doreste partenerul sa faceti?

Decizia de a avorta sau de a pastra copilul trebuie luata impreuna cu partenerul daca ai o relatie stabila. Este de preferat sa nu il lasi sa te preseze intr-un sens sau altul, insa nu poti sa ignori opinia si sentimentele sale. Discuta cu el, luati in vedere ambele situatii si incercati sa intrevedeti care pare a fi cea mai buna pentru voi si de ce.

Vei avea sprijin daca pastrezi copilul?

Foarte important cand apare o sarcina la un moment nepotrivit este daca femeia se va bucura de ajutor practic si de sprijin emotional de la cei apropiati: partenerul, familia si prietenii. Singure, pe cont propriu, putine femei au curajul sa continue cu o sarcina neplanificata. Sprijinul celor dragi este vital, asadar acest lucru este inca unul de luat in vedere in luarea unei decizii corecte.

Cum se va schimba viata ta daca pastrezi copilul?

Femeile decid sa recurga la avort pentru ca nu considera ca ar face fata acestei majore schimbari in viata lor. Tocmai acesta este inca un lucru de avut in vedere: ce anume se va schimba? De ce te temi: de intreruperea studiilor sau a serviciului, de deteriorarea relatiei cu partenerul, de responsabilitatile prea covarsitoare? O sarcina nu este sfarsitul vietii femeii, care isi va putea relua activitatea in cativa ani. Insa ramane adevarat ca doar ea poate sa ia in balanta si sa decida daca poate sa faca fata sau nu la aceasta schimbare a vietii sale.

Ce crezi ca este mai bine pentru copil?

Da, pentru ca inca nu te-ai decis daca sa avortezi sau sa pastrezi copilul, nu te gandesti la el ca fiind un copil adevarat, ci mai degraba ca fiind o samanta! Insa fa un exercitiu si incearca sa iti imaginezi viitorul copil. Ei bine, ce consideri ca este mai bine in acest moment: ca el sa nu se nasca sau ca el sa ajunga pe lume? Daca esti cat se poate de sigura ca nu poti ingriji un copil (sub aspecte practice, insa si emotionale), daca nimeni nu este alaturi de tine sprijinindu-te si incurajandu-te, atunci este probabil prea greu sa continui.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.