Copii & adolescențiCum pot părinții învăța copilul diferența dintre popularitate și prietenie!

Cum pot părinții învăța copilul diferența dintre popularitate și prietenie!

Ca parinti, este bine sa invatati copilul diferenta dintre popularitate si prietenie odata ce ajunge la varsta scolara! Odata cu varsta de 7-10 ani, popularitatea devine foarte importanta in grupurile de copii (chiar si inainte de aceasta varsta, copilul simte nevoia de a fi acceptat si placut). Insa popularitatea nu are nici o legatura cu relatia autentica de prietenie si este bine ca parintii sa-i explice aceasta copilului, care se poate lasa vrajit usor de atractia de a fi popular cu orice pret.

Incepand cu varstele de 9-10 ani, copilul se apropie de adolescenta si se distanteaza de identitatea sa de copil – doreste sa fie de acum privit ca fiind mai mare, mai matur. Copilul se distanteaza si de parintii sai, relatiile familiale trecand pe un al doilea loc – dorind sa fie matur, doreste sa schimbe relatia sa cu parintii. Pe primul loc ajung relatiile cu cei de aceeasi varsta, iar nevoia de a fi acceptat si placut de catre ceilalti este foarte importanta (si este o tendinta universala a fiintei sociale).

Construirea si mentinerea unor relatii bune cu copiii de aceeasi varsta ofera bunastare emotionala, sentimentul de acceptare, de integrare, de apartenenta, de incluziune. Imaginea de sine a copilului si bunastarea sa interioara depind de relatiile cu ceilalti copii si de integrarea sa intr-un grup. Relatiile dintre copiii de aceeasi varsta sunt relatii intre egali – si deci total diferite de relatia cu parintii; prin intermediul acestor relatii cu covarstnicii copilul obtine incredere in sine, satisfactie, sentimentul de apartenenta, dar si de valoare personala. Relatiile cu ceilalti copii ii ofera un nou tip de apropiere, intimitate, comunicare.

Copilul este influentat in mare parte de relatiile cu ceilalti, iar a avea relatii bune, a fi acceptat, a fi integrat in grup si a fi placut este o nevoie esentiala a sa. Parintii pot sa ii explice insa diferenta dintre a fi un copil popular si a avea relatii de prietenie adevarate. Si aceasta deoarece popularitatea nu implica de multe ori valori autentice si emotii autentice.

Popularitatea inseamna a oferi o imgine conforma cu asteptarile grupului; a fi popular nu inseamna insa a fi sincer, onest, inteligent, a invata bine, a respecta adultii – acestea sunt caracteristici ce fac un copil sa fie mai degraba etichetat drept „tocilar”, „fraier” etc.. A fi popular inseamna a adopta cu totul alte (non)valori: a arata bine, a te imbraca la moda, a asculta muzica la moda – a fi mereu la pas cu trendurile, a avea bani, a avea „tupeu”, a avea o atitudine „cool”, sigura pe sine si chiar rebela; a fi popular inseamna si a stii sa ii infrunti pe ceilalti, sa castigi constanta competitie dintre copii pe terenul social.

Popularitatea ii ofera copilului o pozitie admirata in grup, o pozitie sigura (nimeni nu indrazneste sa „se ia” de copiii populari), o portita spre relatii simple; cu cat se integreaza mai bine, cu cat este mai placut si admirat, cu atat copilul isi dezvolta sentimentul de stima de sine si valoare personala. Insa popularitatea este inselatoare…

Invatati copilul diferenta dintre popularitate si prietenie

diferența dintre popularitate și prietenie

Popularitatea se refera la pozitia, la statusul copilului in grupul de covarstnici, la imaginea pe care ceilalti o au despre copil; a fi popular inseamna a fi in fruntea grupului alaturi de cei asemenea. Prietenia insa se refera la legatura emotionala creata intre un copil si altul: nu tine de imaginea pe care o afiseaza copilul, ci de comunicare si impartasire. Popularitatea nu implica prietenie autentica, ci doar afisarea unei imagini valorizate, admirate de catre ceilalti.

Popularitatea nu inseamna ca ceilalti te plac pentru cine esti tu, ci te plac pentru cum li te arati si pentru ca doresc sa fie ca tine. Insa a fi placut in sensul de a fi popular inseamna sa te straduiesti mereu sa arati o imagine falsa de sine, sa te straduiesti mereu sa placi si sa impresionezi. Va trebui sa te porti mereu conform pozitiei tale, asa cum se asteapta ceilalti. Prietenia adevarata inseamna si cunoastere adevarata si nu o imagine falsa: fata de un prieten poti fi tu insati si iti poti impartasi si slabiciunile.

Popularitatea nu te face special, mai bun decat ceilalti, desi aceasta este impresia! A fi popular la scoala nu inseamna cu adevarat ca esti o pesoana buna si placuta – ceilalti admira anumite calitati si comportamente ale tale, dorindu-si sa fie la fel; insa nu vei sti niciodata daca ceilalti te plac cu adevarat sau se prefac ca te plac pentru ca esti popular! Alti copii se vor purta dragut dorind sa iti fie prieteni: dar aceasta doar pentru a fi printre cei populari; multi copii populari nu au de fapt prieteni apropiati adevarati, caci nu isi arata sinele adevarat nimanui… Prietenia, in schimb, se bazeaza pe o reala apreciere – prietenul te va cunoaste si te va placea asa cum esti tu; nu se va preface si nu va fi nesincer.

Popularitatea inseamna critici si gelozie – copiii care nu sunt populari te vor observa si te vor judeca aspru, fiind gelosi pe tine; de fata cu tine, vor fi de cele mai multe dati prietenosi, insa te vor barfi si batjocori pe ascuns. Prietenia autentica inseamna sinceritate si apreciere reala.

Popularitatea este nedreapta: copiii populari vor sta doar cu alti copii populari, respingandu-i crud si luandu-i in ras pe ceilalti. Se intampla ca un copil sa se fereasca sa stea langa un altul si sa vorbeasca cu acesta doar pentru ca acesta a fost etichetat ca „tocilar”, „fraier”; popularitatea este cruda si abuziva, iar a fi popular inseamna a invata sa fii crud, critic cu altii si chiar agresiv, provocator (iti dovedesti increderea si curajul confruntandu-te cu alti copii). Prietenia nu tine cont de ceea ce cred altii despre tine – un prieten adevarat va fi cu tine indiferent de ce cred altii si te va incuraja, nu critica si barfi pe ascuns.

Popularitatea poate fi considerata un tip de relatie superficiala, de grup, impersonala, in timp ce prietenia este o relatie profunda, individuala, personala. Popularitatea iti ofera o pozitie privilegiata in grup, o imagine admirata, insa prietenia iti ofera apropiere si apreciere reala. Popularitatea se concentreaza pe cantitate, pe numarul relatiilor, prietenia pe calitatea relatiilor. A avea prieteni la care tii si care tin la tine, pe care ii placi si care te plac asa cum esti, fara a trebui sa afisezi o imagine „cool” este mult mai valoros decat a fi unul dintre cei populari in scoala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.