Sarcină & BebeExistă motive de îngrijorare pentru părinți legate de bebeluș și animalele de...

Există motive de îngrijorare pentru părinți legate de bebeluș și animalele de companie?

Exista motive de ingrijorare pentru parinti legate de bebelus si animalele de companie – mai exact, cainele si pisica? Unii viitori parinti prefera sa dea animalele de companie, temandu-se ca bebelusul se va imbolnavi de la ele sau ca ar putea fi ranit de catre ele. Stiri dramatice – care prezinta cazuri ce sunt in realitate extrem de rare, ii pot speria pe acestia si ii pot hotari sa-si ia adio de la dragele animale.

Cat de justificate sunt grijile viitorilor parinti legate de bebelus si animalele de companie?

Specialistii – crescatori si dresori – ne spun ca majoritatea raselor de caini si de pisici se adapteaza vietii alaturi de un bebelus si sunt extrem de toleranti cu micutul (puteti vedea cum bebe ii trage de coada, in timp ce ei suporta totul in mod stoic). Mai mult, se pare ca animalele de companie simt sarcina, simt bebelusul in burtica, iar daca stapana le permite, doresc sa se culcuseasca langa ea.

Insa viitorii parinti nu isi pot permite sa riste: desi este adevarat ca un animal de companie sociabil si bland se va intelege cel mai sigur cu bebelusul, sunt, totusi, animale – si deci pot avea unele reactii neprevazute. Animalele de companie nu doresc sa raneasca, insa pot speria sau chiar rani un bebelus, aparandu-se. De aceea, se recomanda sa nu lasati niciodata un bebelus nesupravegheat cu animalul in camera – in special cand bebe se taraste peste tot si apuca de lucruri (lucruri ce pot apartine animalului).

De ce pot animalele de companie sa raneasca un bebelus?

In nici un caz pentru ca ar intentiona aceasta – chiar daca unii caini si pisici pot fi putin gelosi pe atentia primita de micut de la stapana lor, ei nu sunt capabili de emotii intense care sa-i faca sa se razbune!

In schimb, atat cainii, cat si pisicile adora rutina si viata stabila si sigura (de altfel, ca si bebelusii). Astfel ca odata cu pregatirile din casa si agitatia, odata ce primesc mai putina atentie de la stapani si mai ales odata cu schimbarea cea mare, pot deveni foarte stresati.

Agitatia, zgomotele ii deranjeaza foarte mult, la fel si schimbarea rutinii lor (plimbarile, locul lor din casa etc.). De aceea, pot fi mult mai nervosi o perioada (stiti povestea cu cainele care locuia intr-o casa cu 3 copii mici si un bebelus si care a inceput sa evadeze, retragandu-se zilnic sa doarma in casa vecinilor?!)…

Cainele este in general un prieten perfect al copilului (intr-adevar, depinde si de rasa sa). Insa uneori, dragul caine poate rani bebelusul. De ce? In primul rand, aparandu-si teritoriul – daca micutul ii ia o jucarie, se atinge de tava cu mancare sau ii ocupa locul sau preferat, cainele ii transmite sa plece; bebelusul, bineinteles, nu intelege mesajul, iar cainele va ataca (muscatura sa este una usoara, doar de amenintare, insa un bebelus este extrem de sensibil). In al doilea rand, cainele se apara pe el de bebelusul care, odata ce se taraste si apuca obiecte, il poate irita si lua prin surprindere.

Pisica rareori va rani un bebelus – insa, la fel ca si cainele, ea isi va apara teritoriul si coada! Asa ca daca bebe se apropie de hrana sa, de cutiuta sa (care oricum nu trebuie lasata la accesul micutului) sau o apuca brusc, pisica il poate zgaria. Cel mai des insa, pisica doar va suferi, cazand intr-o stare de apatie si de izolare odata cu noua schimbare (si se va razbuna uneori urinand prin casa!).

Inca un risc legat de pisici este posibila lor atractie pentru cosuletul sau patutul lui bebe – exista insa solutii (a nu ii permite sa stea in camera micutului si a folosi produse speciale precum adezive sau plase).

copil cu al lui catel

Ce sa faca parintii in legatura cu animalele de companie atunci cand asteapta un bebelus?

Sa dea animalele? Nu – daca iubiti animalele si sunt sociabile si blande, nu este nevoie sa le alungati din viata voastra: in cativa ani, vor fi prieteni buni cu copilul. In schimb, cat este bebelus, este important sa nu il lasati in aceeasi camera cu animalul fara supraveghere, iar cand bebe incepe sa exploreze casa, tineti tavile cu hrana si tavita cu nisip in afara razei sale.

Pregatiti animalele de companie pentru venirea lui bebe! Specialistii va recomanda cateva sfaturi, asa incat animalele de companie sa se adapteze la schimbare si sa-l accepte pe noul venit: lasati cainele si pisica sa se culce langa burtica; invatati pisica ca nu are voie in camera lui bebe si in patutul sau (adezive); daca nu au, alegeti un loc in casa izolat, special pentru caine sau pisica, unde bebe nu va avea acces si unde ii puneti hrana, jucariile, culcusul si tavita (la pisici, ii puteti cumpara un centru de activitati); scoateti cainele afara luand  deja caruciorul cu voi, pentru ca acesta sa se obisnuiasca; faceti-i animalului cunostinta cu alti bebelusi sau copii mici; obisnuiti animalul cu mirosul si sunetele unui bebelus (dati-va cu ulei de bebe, puneti un video cu bebe).

Alte sfaturi inainte de venirea lui bebe: puteti castra animalul, va fi mai putin agitat; asigurati-va ca nu are purici si ca este vaccinat pentru viermi (bebe poate lua viermi); taiati-i unghiile; cainele poate fi dresat, macar cat sa respecte comenzile „stai”, „jos”.

Ce puteti face odata cu venirea bebelusului: dati-i intai o rufa de-a bebelusului sa o miroasa, dupa aceea aratati-i copilul si urmariti reactia sa. Daca se sperie sau reactioneaza urat, nu-l bateti, ci doar nu-l mai lasati langa micut o perioada. Incercati sa pastrati rutina animalului si sa ii oferiti cate un moment de afectiune.

Nu uitati sa ii dedicati doar lui un loc special in casa, unde sa se poata retrage (si nu ii permiteti sa intre in camera bebelusului). Insa nu-l goniti mereu de langa bebelus, lasandu-l sa stea impreuna cu voi atunci cand il supravegheati.

Va ingrijoreaza bolile sau igiena, de aceea va ganditi sa nu lasati in casa animale de companie? Nu aveti motive de ingrijorare: trebuie doar sa va asigurati ca animalul nu are purici si este vaccinat contra viermilor (in rest, alte boli nu se transmit). Alte masuri de igiena de baza: pastrarea tavitei pisicii departe de bebelus si spalatul pe maini (de asemenea, mai bine nu lasati un caine sa linga micutul).

Fapt interesant, studiile arata ca bebelusii ce cresc cu un animal in casa (mai degraba cu un caine) racesc, au nas infundat si tusesc mult mai putin decat alti bebelusi (scade si riscul de alergii)! Aceasta pentru ca micutul este expus de la inceput anumitor microbi care ii intaresc imunitatea! De aceea, bebelusii cu caini in casa sunt de fapt nu in risc, ci mai sanatosi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.