Copii & adolescențiCe pot face părinții când copilul devine un bătăuș la vârsta școlară...

Ce pot face părinții când copilul devine un bătăuș la vârsta școlară și cum se poate corecta acest comportament agresiv?

Pana la varsta scolara, cei mai multi dintre copii dobandesc un oarecare autocontrol, invata si-si dezvolta abilitati de comunicare si relationare si depasesc micile crize de agresivitate – si totusi, uneori, odata la scoala, copilul poate deveni un adevarat bataus. Ce anume ii face pe unii copii sa se manifeste agresiv fata de ceilalti copii, in mediul scolar, la joaca sau chiar si acasa? Este aceasta agresivitate innascuta sau invatata?

Intrebare dificila: cat din temperamentul copilului si cat din invatarea sociala duce la un copil bataus? Ceea ce este sigur e faptul ca mediul scolar este unul favorabil agresivitatii, de la tachinari, farse, luarea lucrurilor altora, la bruscare; de la violenta verbala la violenta fizica. Copilul bataus intentioneaza sa se impuna, sa domine terenul si se foloseste de agresivitate pentru a obtine ceea ce doreste. Scoala ii ofera un teren propice: ocazii exista, motive exista (studii arata ca bataile sunt provocate frecvent de neintelegeri in timpul unor jocuri sau discutii), tinte exista (copiii mai slabi, care devin victimele copilului bataus).

Temperamentul joaca un rol important

Parte a personalitatii innascuta, ce va influenta modul in care copilul reactioneaza in diverse situatii. La copii, specialistii ne spun ca exista copii dificili si agresivi, copii anxiosi si sensibili si copii cu un temperament flexibil (majoritatea).

Invatarea sociala

Este inca o cauza pentru care copilul ajunge un bataus: un model de comportare este observat, imitat si in final adoptat constant de catre copil, in special daca exista un efect pozitiv, o recompensa a acelui comportament; iar un copil poate invata si prelua tipuri de comportare agresive daca vede ca astfel obtine ceea ce isi doreste de la ceilalti (observarea acestor modele in familie, in vecinatate, in mass-media, in jocuri PC).

Familia

Este mediul in care copilul bataus este expus uneori acestui tipar agresiv: daca exista o problema, reactionezi violent si obtii ceea ce vrei. Insa nu doar expunerea la agresivitate in familie este un factor ce conduce la agresivitate, ci si relatiile intre membrii familiei. Copilul bataus are frecvent parinti care sunt fie neglijenti, fie mult prea duri. Lipsa de afectivitate si indiferenta parentala sau o disciplina inchisa si prea dura afecteaza modul in care un copil invata sa interactioneze cu altii, acesta invatand fie un model de comunicare prin impunerea celui cu putere, fie un model de noncomunicare.

Scoala

Devine un factor ce poate incita copilul sa fie un bataus. Este deseori un mediu in care se incurajeaza comparatia cu ceilalti si competitia. A fi cel din fata este cel mai important – si nu doar ca note, ci in relatiile cu ceilalti copii. Copilul poate apela la agresivitate pentru a se impune si a demonstra ca are putere, avand tintele perfecte pentru a o face: copiii mai mici si mai slabi.

copilul devine un bătăuș

Exista chiar o lupta pentru status: care copil este cel mai „tare”

Iar dovada ca esti cel mai „tare” o faci luandu-te de cei „fraieri”(copiii isi dau unul altuia etichete la varsta scolara si este important pentru ei sa nu fie cumva integrati in categoria celor fraieri)… Copilul bataus apeleaza la comportamente de acest tip si ca modalitate de aparare: daca demonstrezi tuturor ca stii sa te impui, sa ii domini pe ceilalti si sa capeti ce vrei, daca arati curaj si putere, esti ferit de a deveni tinta altora.

Copilul poate ajunge bataus si odata ce a fost victima unei agresiuni din partea altora

Unele studii arata ca o parte importanta dintre bataile la varsta scolara sunt pornite ca razbunare impotriva unei agresiuni sau nedreptati facute copilului de catre un altul. El se hotaraste sa plateasca cu aceeasi moneda si sa-si salveze imaginea.

Lipsa abilitatilor de interactiune si de rezolvare a conflictelor

Bataile la varsta scolara sunt deseori urmare a unor neintelegeri aparute intre copii; iar cand acestia nu stiu cum sa relationeze intr-un mod pozitiv si sa gaseasca o rezolvare a conflictului, reactioneaza agresiv. Copiii nu invata abilitati de comunicare si de rezolvare a problemei decat interactionand de timpuriu cu alti copii – cu cat un copil are mai putine relatii cu covarstnicii pana la varsta scolara, cu atat exista probabilitatea ca el sa nu stie cum sa relationeze si sa rezolve o neintelegere fara a ceda impulsului de agresiune.

Stresul

O sursa majora de frustrare (in familie, la scoala, o schimbare in viata copilului, lipsuri in viata sa) naste un stres care poate face copilul un bataus. Deoarece copiii de varsta scolara inca nu detin un autocontrol puternic, reactia lor la stres poate fi instinctuala, agresiva.

Ce pot face parintii copilului bataus?

Pedepsele nu vor duce prea des la o schimbare a comportamentelor agresive fata de alti copii – ceea ce, totusi, nu inseamna in nici un caz sa treceti cu vederea comportamentele sale si sa nu il expuneti unor consecinte. Cateodata, nici discutiile nu prea functioneaza, oricat ii repetati ca agresivitatea este un comportament inacceptabil si nociv, oricat incercati sa il faceti sa inteleaga cum se simt copiii pe care el ii bruscheaza la scoala. Insa si felul in care ii vorbiti este important, caci copilul nu va asculta daca tot ceea ce veti face va fi sa-l judecati si sa-l certati.

Nu intrebati direct „de ce?”, ci cautati sa aflati ce anume intentiona copilul sa rezolve prin comportamentul sau: sa se impuna; sa capete ceva; sa se apere; sa umileasca un alt copil; sa arate ca are dreptate. Cu cat interveniti mai repede, cu atat aveti sanse sa il ghidati pe copilul bataus si sa il invatati faptul ca exista alte moduri de a reactiona cand doreste ceva, moduri pozitive si care nu ranesc pe altii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.