Copii & adolescențiCum procedăm corect atunci când nu suntem siguri dacă este bine să...

Cum procedăm corect atunci când nu suntem siguri dacă este bine să dăm bani copiilor noștri

Banii sunt un subiect pe care foarte multi parinti evita sa il discute cu cei mici. Adultii sunt putin debusolati atunci cand vine vorba sa dea niste maruntis copiiilor. De cele mai multe ori sfarsesc prin a spune: „Nu am”, dar nu ii explica prichindelului si care le este valoarea si de unde vin acestia.

Primul pas este sa mergeti cu cel mic la cumparaturi. Evident, sunt foarte multi parinti care refuza din start acest lucru pentru ca nu vor sa se faca de ras. Copilul incepe sa planga pentru ca nu ii cumpara o jucarie sau o bomboana, iar adultul intra in pamant de rusine pentru ca ceilalti oameni se uita la el.

Valoarea banilor ar trebui introdusa treptat in viata copilului pentru ca numai asa el isi poate da seama (chiar si la o varsta destul de frageda – 3,4 ani) ce ii poate cumpara mami si tati si ce nu. Lasati copilului maruntis de fiecare data cand a a fost cuminte in magazin si a inteles ca nu ii puteti cumpara pe loc ceea ce isi doreste. Se va simti folositor, important si va incepe sa aiba incredere in el. Interesati-va impreuna cu cel mic de banii pe care trebuie sa ii dati pentru o jucarie si socotiti totul.

Astfel va putea sa inteleaga mult mai usor expresia „nu am” si va invata sa renunte la unele obiecte. Responsabilizarea vine treptat si nu trebuie sa va asteptati ca prichindelul sa fie cuminte si ascultator de prima data cand mergeti in magazin. Cumparati impreuna tot ce are nevoie si calculati la final. Puteti incepe cu samponul preferat sau cu periuta de dinti .

Din punct de vedere psihologic, cel mic nu trebuie recompensat cu bani atunci cand face ceva bun. Nici pedepsit nu trebuie cu ajutorul lor. Nu trebuie ca parintii sa ii ia ceea ce a obtinut pana atunci. Nu este indicat sa se faca acest lucru pentru ca tot ce va intelege este ca acele monede sau hartii din plastic sunt un cadou.

Va incerca sa para cuminte tot timpul pentru ca Dvs. sa il rasplatiti. In acest fel se pierde esenta, nu isi va mai da seama daca are nevoie de un obiect sau doar il vrea. Intr-un final se va ajunge la santaj. Daca nu ii veti mai da bani, copilul nu mai invata sau devine incapatanat si neascultator.

copii si banii lor

Invatati copilul sa fie un om bun ce ii ajuta si pe altii. Nu il tineti departe de realitate pentru ca atunci cand va creste se va izbi de multe lucruri si ii va fi destul de greu sa se adapteze. Nu ii mai plac jucariile vechi? Luati-le impreuna cu cel mic si duceti-le unor copii ce nu sunt foarte norocosi. Invatati-l sa daruiasca pentru ca inima i se va umple de bucurie atunci cand va vedea alti copii fericiti pentru ca au primit jucariile lui vechi.

Indepliniti toate dorintele copilului Dvs.? Gresiti. Cu toate ca intentia este de a face copilului o bucurie, incercati sa limitati cadourile pentru ca in acest fel ii veti prezenta o realitate distorsionata. Copilul va intelege ca totul se face cu bani, si ca nu mai conteaza nimic altceva. Daca ii cumparati cele mai noi jucarii sau cele mai scumpe haine, el va intelege acest lucru si se va lauda la scoala in fata colegilor cu tot ce a primit.

Va deveni ingamfat si va crede ca poate sa cumpere orice pentu ca mami si tati isi permit orice. Daca este usor scapat de sub control, la scoala isi poate bate joc de cei care nu au o stare financiara buna si astfel poate deveni un copil problema.

Atunci cand copilul creste si este adolescent, cresc si pretentiile. Daca a fost rasfatat de mic, va cere mai multi bani decat are nevoie. Va face exact ca in copilarie: va fi cuminte, se va duce la scoala, isi va face temele si va avea note bune cat timp va fi rasplatit. Daca nu mai primeste o remuneratie, poate scapa de sub controlul parintilor.

Vechile obiceiuri mor greu, asa ca trebuie sa se laude in fata prietenilor cu ceea ce are: haine, bijuterii, noi gadget-uri si chiar masini. Daca a fost responsabilizat de mic, va intelege ca „ nu tot ce zboara se mananca” si ca banii nu sunt totul in aceasta viata. Va sti ca oamenii nu se cumpara, iar el se va forma ca un om echilibrat cu capul mereu pe umeri.

Incercati sa fiti atenti la nevoile zilnice pentru a nu oferi mai mult decat are intr-adevar nevoie. Intrebati mereu cat a cheltuit pentru a va da seama daca stie cu adevarat cum se cheltuieste si pe ce. In cazul in care observati ca adolescentul nu va mai asculta si va cere din ce in ce mai multi bani, luati atitudine pentru ca acestia pot fi cheltuiti intr-un mod ce nu ii poate face deloc bine copilului Dvs.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.