Timp liberBiliard – invață care sunt regulile pentru a putea câștiga acest joc

Biliard – invață care sunt regulile pentru a putea câștiga acest joc

Biliardul este, dupa cum puteti observa citind si acest articol, unul dintre cele mai relaxante jucuri, apreciate de catre persoanele de toate varstele. Insa, pe langa faptul ca este un joc popular si extrem de apreciat, este si un sport care se supune unor reguli fixe. In randurile care vor urma va vom prezenta care sunt principalele reguli de joc pentru biliard.

Obiectivul jocului

Desi exista numeroase derivate ale jocului de billiard, obiectivul general al acestora este introducerea toturor bilelor aferente unui jucator in buzunarele corespondente.

Jocul simplu de biliard, denumit si Bila 8 presupune existenta a 16 bile, dintre care una, bila alba, este lovita cu tacul pentru a impinge restul bilelor colorate si pentru a le introduce in buzunarele aferente mesei de joc. Bilele nu sunt introduse in buzunarele mesei la intamplare ci fiecarui jucator ii corespunde o categorie de bile, bilele numerotate de la 1 la 7 fiind bile pline, iar cele numerotate de la 9 la 15 fiind bile sparte. Bila cu numarul 8, cea care ofera numele acestei variante de joc, este bila de culoare neagra ce trebuie introdusa de catre unul dintre jucatori dupa ce restul bilelor au intrat in buzunarele aferente.

Inceputul jocului si spargerea

Jocul Bila 8 se joaca in doi sau in doua echipe de jucatori. Bilele vor fi grupate in partea de sus a mesei de joc cu ajutorul triunghiului. Ordinea bilelor este aleatorie, doar pozitia bilelor numeroate cu 1, 5 si 8 fiind importante, bila cu numarul fiind asezata in coltul din partea dreapta, iar bila numerotata cu numarul 5 in coltul drept, iar bila cu numarul 8 trebuie sa fie pozitionata in centrul triunghiului.

Jocul debuteaza cu spargerea triunghiului de bile. Spargerea triunghiului poate fi diferita de la un joc la altul si in cadrul competiilor se opteaza pentru lag, un joc preliminar care ajuta la alegerea jucatorului care va incepe jocul. De asemenea, jucatorul care a castigat jocul anterior, va fi cel care va sparge primul triunghiul de bile.

Jucatorul care sparge triunghiul are obligatia de a lovi bilele in asa fel incat cel putin patru dintre acestea sa loveasca manta sau de a introduce o bila intr-un buzunar. Daca niciuna dintre aceste reguli nu este respectata, spargerea se anuleaza si celalalt jucator va sparge triunghiul. Jucatorul care introduce prima bila, de exemplu o bila sparta, atunci pana la sfarsitul jocului scopul acestuia va fi acela de a introduce toate bilele din aceasta categorie in buzunarele aferente si.

Mai exista o varianta a acestui tip de joc ce poarta denumirea de lovitura anuntata, iar jucatorul trebuie sa anunte numarul unei bile si buzunarul in care vrea sa o introduca, indiferent de metoda aleasa.

Daca bila alba este introdusa in buzunar in momentul spargerii

Biliard – invață care sunt regulile pentru a putea câștiga acest joc

In limbajul de specialitate, aceasta situatie poarta numele de scratch si in cazul in care se intalneste acest fault, bilele care au intrat in buzunare, cu exceptia bilei negre si a celei albe, vor ramane in cosuri iar jocul va continua cu aceasta spargere pana cand unul dintre jucatori va inscrie si isi va alege categoria de bile. Urmatorul jucator are obligatia de a lovi o bila care nu se afla in apropierea liniei.

Loviturile corecte si punctajul

Pana in momentul in care unul dintre jucatori a inscris cu un anumit tip de bila, se considera ca masa este deschisa, fiecare jucator avand dreptul sa loveasca orice bila, in afara bilei cu numarul 8, pana la inscriere.

Pentru ca o lovitura sa fie considerata corecta, dupa ce jucatorul si-a adjudecat categoria de bile, o bila din aceasta categorie trebuie sa intre intr-un buzunar sau oricare alta bila trebuie sa atinga manta masei de joc. In cazul in care niciuna dintre conditii nu este indeplinita, lovitura va fi considerata fault.

Daca jucatorul a introdus o bila corecta intr-un buzunar, atunci el poate continua jocul pana la prima lovitura esuata, sau ii poate ceda adversarului urmatoarea lovitura, aceasta metoda purtand numele de lovitura de siguranta.

Pentru fiecare bila introdusa in buzunar conform regulilor, fiecare jucator primeste cate un punct.

Penalizari

Un jucator pierde dreptul de a lovi bila chiar daca in buzunar a fost introdusa o bila corecta, insa a fost introdusa si o alta bila. Randul este pierdut si in momentul in care nu a fost anuntata lovitura sau in momentul in care jucatorul loveste o bila atat de tare incat aceasta sare dupa masa. Insa, aceasta situatie nu este chiar atat de grava pentru urmatorul jucator care are dreptul de a aseza bila alba (free ball). Bila alba in mana sau free ball reprezinta principala penalizare pentru jucatorul care comite fault, acesta constituind un real avantaj pentru adversarul sau.

Bila 8

Dupa ce un jucator a introdus toate bilele aferente in buzunarele mesei de joc, este randul bilei cu numarul 8 sa fie introdusa. Cel care introduce primul bila cu numarul 8 in buzunarul corect castiga jocul.

Jocul este pierdut de catre cel care:

– A introdus bila cu numarul 8 intr-un buzunar in momentul in care a introdus si o alta bila
– Arunca bila neagra de pe masa
– Introduce bila cu numarul 8 intr-un al buzunar
– Introduce bila cu numarul 8 inainte de a introduce toate bilele colorate.

Acestea sunt cele mai simple reguli de biliard ce se aplica jocurilor obisnuite (Eight Ball). Cunoasterea acestor reguli nu este suficienta deoarece, dupa cum puteti observa si in articolul dedicat istoriei biliardului si beneficiilor acestui hobby veti observa ca biliardul inseamna mai mult decat un simplu joc, el inseamna concentrare, calcule atente, coordonare a miscarilor si incredere.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.