Animale de companieVeverița zburătoare Sugar Glider (Petaurus breviceps), vezi cum trăiește aceasta în captivitate

Veverița zburătoare Sugar Glider (Petaurus breviceps), vezi cum trăiește aceasta în captivitate

Sugar Glider este numele unei veverite zburatoare care traieste in regiunile impadurite din nordul Australiei, Arhipelagul Biskmarck, Tasmania si Noua Guinee. Astfel de animale fac parte din categoria marsupialelor, prefera mai ales desisurile de eucalipt si salcam si se hranesc in salbaticie cu polen, fructe, nectar, mici nevertebrate, insecte si larve de insecte bogate in proteine. De aproximativ 20 de ani sunt comercializate ca animale de companie, fiind foarte mult apreciate in multe tari ale lumii.

La maturitate veverita Sugar Glider are lungimea corpului de 12-32 cm si greutatea de 85-160 g. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul si cantareste mai putin, doar cel mult 90 g. Blana lor este moale si pufoasa la atingere, are un colorit predominant gri pe partea dorsala si alb sau galben-roscat pe cea ventrala. De la frunte si pana la baza cozii are o dunga neagra mai mult sau mai putin groasa, iar pe partile laterale ale capului are dungi negre la fel ca si pe marginile membranei de zbor.

Unele exemplare au pe partea abdomenului nuante de galben sau rosu in loc de albul care apare in mod normal. Membrana de planare are forma dreptunghiulara, este imblanita si se intinde de la ultimul deget al membrelor anterioare si pana la glezna labelor membrelor posterioare. Membrele din fata au cate cinci degete fiecare si sunt prevazute cu gheare tari si ascutite, cu ajutorul carora scoate insectele si larvele din crapaturile scoartei copacilor. Coada este foarte lunga (poate masura 15-48 cm) este imblanita, stufoasa si moale, are parul mai lung decat cel de pe restul corpului (cu lungimea de 4 cm).

Capul este triunghiular, urechile mici si golase, iar varful botului de asemenea lipsit de par. Ochii sunt mari, expresivi si proeminneti, ii ofera o vedere bine dezvoltata, panoramica a spatiului din jur. De asemenea veverita are simturile olfactiv si auditiv bine dezvoltate ceea ce o ajuta sa se orienteze foarte bine noaptea, in mediul in care traieste.

Petaurus breviceps
Petaurus breviceps

In salbaticie veverita Sugar Glider isi face cuibul sferic in copaci, il atarna de ramurile acestora. Este un animal nocturn care devine activ dupa apusul soarelui si poate realiza zboruri planate din copac in copac, care acopera o distanta de pana la 60 m. La aceasta specie imperecherea are loc pe tot parcursul anului, nu exista o perioada anume.

Femela are o perioada de gestatie de 16 zile apoi naste un singur pui pe care il poarta in punga marsupiala de pe abdomen si il alapteaza timp de 4 luni. Puiul deschide ochii dupa cel mult 50 de zile, iese din adapostul marsupial abia la 70 de zile si este ocrotit de femela pana devine independent. Masculul ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 8-15 luni, iar femela la 1 an.

Speranta de viata la Sugar Glider in conditii de captivitate este de 5-8 ani, iar in mediul sau natural de 4-6 ani. Cei mai mari dusmani sunt pisicile si pasarile de prada, mai ales bufnitele care isi vaneaza prada noaptea. In captivitate veverita poate fi hranita cu fructe, greieri, lacuste si alte specii de insecte.

Veverita zburatoare Sugar Glider are denumirea stiintifica de Petaurus breviceps, face parte din ordinul Diprotodontia, familia Petauridae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Sugar Glider, Veverita zburatoare:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.