Irish Wolfhound exista de aproximativ 2000 ani si este considerat cel mai mare caine din grupul raselor de vanatoare. Are inaltimea corpului de 71-79 cm si greutatea de 41-54 kg. Este cunoscut si cu numele de: Marele ogar de Irlanda, Wolfhound irlandez, Cainele de Irlanda, Cu Faoil sau Ogarul de Irlanda.
Datorita unei sculpturi descoperite in Egipt, care dateaza din 1250 i.Hr. si reprezenta imaginea unui caine de vanatoare lup Barzoi (respectiv ogarul rusesc) s-a ajuns la concluzia ca stramosii indepartati ai rasei Irish Wolfhound erau ogarii din Egiptul Antic si cainii de vanatoare. Conform unei scrisori din 391 i.en a imparatului Quintus Aurelius prin care acesta primea cadou 7 caini Wolfhound s-a ajuns la concluzia ca aceasta reprezinta prima mentiune documentara a rasei in Roma.
In Irlanda astfel de ogari erau folositi la vanatoarea de cerbi si lupi, iar in acest sens exista dovezi scrise care au apartinuit preotului E. Hogan. De asemenea cardinalul Richelieu a primit astfel de caini cadou in Franta in anul 1641. De-a lungul anilor cainele Irish Wolfhound a devenit un cadou foarte mult apreciat de monarhii si nobilii mai multor tari. In jurul anului 1652, Oliver Cromwell folosea astfel de caini pentru uciderea lupilor care in acele vremuri ajunsesera in numar mare in Anglia si devenisera un pericol pentru populatie.
Dupa ce numarul lupilor s-a redus semnificativ, s-a pierdut si rolul principal al acestei rase si astfel desi cainele Irish Wolfhound era folosit in continuare la vanatoarea altor animale mari (ursi, elani, mistreti, cerbi) in timp numarul de exemplare a scazut.
Cainele Irish Wolfhound avea un corp impresionant dar si puterea de a depasi chiar si un caine din rasa Mastiff. Alaturi de faptul ca era un caine robust era si foarte frumos. Rasa a fost folosita si de armata irlandeza in urmariri, era atat de mult iubita de soldati incat a fost considerata mascota lor. De asemenea imaginea cainelui apare pe stema regilor antici ai Irlandei, alaturi de harpa si trifoi.
In anul 1879 rasa Irish Wolfhound a fost recunoscuta oficial la Dublin. In Irlanda, Capitanul G. Graham Agustus a oranizat un club al rasei Irish Wolfhound abia in anul 1885 si a fost el insusi presedintele lui, s-a ocupat de perfectionarea acesteia in dorinta de a preveni disparitia ei. Tot in anul 1885 a fost aprobat pentru a doua oara standardul acestei rase, perfectionate, care este utilizata si in zilele de azi.
Astfel rasa Irish Wolfhound a devenit in Irlanda un simbol pentru tara, deoarece se considera ca acest caine prin caracterul sau puternic si deosebit reflecta caracterul poporului irlandez care l-a creat. Desi initial a fost o rasa destul de rara, in timp datorita popularitatii sale s-a observat o cresterea a numarului de exemplare, cererea pe piata fiind foarte mare. Astfel numeroase exemplare au ajuns pe continentul Americii, Australiei si Europei.
Acest caine mare, musculos, puternic si elegant pare mai impresionant decat rasa Mastiff German. Are corpul alungit, capul destul de lung si el, oasele frontale mari, iar craniul larg. Botul este lung si puternic, ochii mari, luminosi, iar urechile destul de mici ca la ogari. Pieptul este larg si adanc, iar gatul lung, fara salba, musculos si bine arcuit, astfel incat aspectul sau este impresionant, foarte puternic.
Spatele este lung, coapsele arcuite, stomacul ridicat, iar coada de grosime medie, lunga, curbata usor si acoperita cu fire de par dese. Membrele anterioare au antebratele drepte, puternice si musculoase, iar membrele posterioare sunt putin mai lungi si desigur mai puternice, iar coapsele musculoase. Labele sunt largi si rotunde, degetele arcuite, prevazute cu gheare puternice si destul de mult curbate. Corpul este acoperit cu fire de par lungi si aspre, groase si rezistente. Coloritul blanii este alb pur sau variaza foarte mult, poate fi tigrat, cu marcaje gri, negre, roscate si altele.
Acest caine-lup irlandez este un animal de paza excelent, el poate speria sau impune respect in fata unui intrus doar prin aspectul si inaltimea sa, nici nu mai este nevoie sa-si manifeste caracterul puternic in caz de atac. Corpul sau frumos si puternic, maretia sufleteasca, loialitatea fata de stapan si spiritul sau independent il fac sa fie foarte apreciat de crescatorii de animale si dorit ca animal de companie.
In prezent s-au pastrat numeroase povesti si legende despre aceasta rasa in care este descrisa agilitatea, puterea, dimensiunile enorme si curajul cainelui Irish Wolfhound. Acesta rasa atrage intotdeauna atentia prin corpul sau foarte mare, constitutia masiva, rezistenta sa musculara, ea fiind proiectata perfect pentru vanatoarea de animale.
Daca este adoptat ca animal de companie, are nevoie de mult spatiu in aer liber deoarece este activ, ii place sa alerge sa se joace. Desi este foarte loial, prietenos, se ataseaza si devine dependent de gazda, el prin firea independenta nu va renunta la obiceiurile sale si instinctul sau nativ de a vana. Intotdeauna in timpul mersului va audulmeca ca si cum ar lua urma cuiva, iar daca i se pune lesa cu siguranta o va rupe daca il va deranja.
Se adapteaza foarte bine la mediul familiar, se ataseaza chiar si de alte animale de companie care sunt in apropierea sa, daca trebuie sa convetuiasca cu alt caine mai mic este generos si prietenos cu el, chiar daca acesta incearca sa muste si sa-si arate curajul in fata sa, desi nu este niciodata in avantaj.