Relații de familieSecrete în cadrul familiei ascunse atât de părinți cât și de copii

Secrete în cadrul familiei ascunse atât de părinți cât și de copii

Despre secrete in cadrul familiei – grupul familial este grupul in care membrii sunt extrem de apropiati fizic si emotional, insa tocmai aceasta apropiere duce des si la nevoia de intimitate, dar si  la dorinta de a ascunde unele lucruri fata de ceilalti, parintii fata de copii, copiii fata de parinti si parintii intre ei. Ce secrete apar in cadrul familiei si de ce apar acestea?

Secretele in cadrul familiei: secretele parintilor

Parintii doresc sa ascunda de cele mai multe ori fata de copii (in special fata de copiii mici) anumite realitati dificile, probleme aparute ce afecteaza intr-un fel sau altul viata de familie. cele trei mari tipuri de secrete tinute de catre parinti sunt cele legate de: problemele financiare; problemele de sanatate ale unui parinte (de la boli la vicii precum alcoolismul); problemele de relatie dintre cei doi parteneri (conflicte sau chiar intentia de separare). Este un lucru normal, atat timp cat parintele doreste sa fereasca un copil de realitati dificile si nu doreste sa il impovareze cu problemele vietii.

Este foarte bine sa nu puneti o povara mare pe umerii copilului, in special copilului mic, caci acesta nu poate face fata uneori unor greutati mari  – de aceea, a feri copilul de detaliile dificile este, intr-adevar, o optiune adecvata. Insa daca exista o problema cu adevarat grava, ce va afecta vizibil viata de familie: deci daca sunt mari probleme cu banii; daca unul din parinti este grav bolnav, incat va necesita internare sau este dependent; daca relatia conflictuala are mari sanse sa duca spre un divort – in toate aceste cazuri, este de preferat sa nu ascundeti complet realitatea, sa pregatiti pe cat puteti copilul, sa ii spuneti o parte a adevarului.

Copilul este intuitiv, el vede, aude si trage concluzii – asadar, banuieste cand ceva nu este bine in familie. Iar daca tineti un astfel de secret fata de el pana in ultimul moment, in care sunteti nevoiti sa ii spuneti, socul va fi mare. Este de preferat sa ii spuneti o mica parte a adevarului „nu stam bine cu banii, asa ca este posibil sa nu putem sa iti cumparam multe o perioada”, „tata/mama se simte putin rau, s-ar putea sa mearga putin la doctori”, „tata si mama se cearta in ultimul timp, nu se inteleg prea bine” in loc sa il anuntati brusc  „nu mai avem bani”, „tata/mama e la spital”, „tata si mama se despart”!

Daca tineti un astfel de secret pana in ultimul moment, sperand sa-l protejati pe copil, dar va trebui pana la urma sa ii spuneti adevarul, copilul va fi surprins, chiar socat si va fi si furios deoarece a fost mintit, a fost exclus din familie si ignorat.

Vorbind despre secrete in cadrul familiei, parintii mai ascund fata de copii anumite lucruri intime (in afara de relatia lor intima) – ei se ascund des in ceea ce priveste emotiile lor reale. De exemplu, un parinte nervos sau trist se poate stradui sa afiseze o masca vesela, ascunzandu-si emotiile de copil – tot in scopul de a il proteja.

Secrete în cadrul familiei ascunse

Este chiar benefic – nu trebuie ca un copil mic sa devina confidentul parintelui, care isi revarsa tristetea sau supararea in fata sa, nu trebuie ca un copil sa fie des martor la manifestari emotionale negative intense. Insa nici nu trebuie sa va puneti mereu masca si sa va inchideti emotional fata de copil: daca nu va puteti deschide fata de el, nu ii puteti vorbi sincer si nu ii aratati ce simtiti, el va face la fel – isi va ascunde de voi realele sale emotii, crezand, poate, ca „nu se vorbeste despre emotii”.

Cat despre secretele intre partenerii adulti, puteti citi unele lucruri in articolul Secrete in cuplu – ceea ce este important sa stiti e ca nu trebuie sa il faceti pe copil complice, sa ii cereti sa tina un secret fata de celalalt parinte (ii aratati astfel ca este in regula sa ascunda lucruri)!

Secretele in cadrul familiei: secretele copiilor

Ce secrete tin copiii fata de parintii lor? Copilul mic ascunde, deseori cu mare talent, micile nazbatii: el devine un mic expert in a inventa motive pentru care s-a spart vaza; s-a stricat telecomanda; s-a rupt draperia; etc. etc…. Aceasta pentru a evita urmarile nazbatiilor: cearta sau pedeapsa. Este ceea ce face orice copil, nimic iesit din comun (insa, daca va dati seama ca el ascunde des astfel de lucruri, ferindu-se sa marturiseasca, puteti si sa va ganditi daca nu cumva reactionati exgerat, cu pedepse sau tipete la o mica nazbatie a copilului).

Lucrurile foarte intime

Sunt alte secrete ale copiilor: de exemplu, cand un copil are o mica pasiune pentru cineva, nu va dori sa le spuna parintilor (reveniti la partea despre inchiderea emotionala a parintelui, care poate provoca inchiderea copilului). Sau lucruri de care copilului ii este rusine, jena: ca a plans, ca a udat patul la o varsta marisoara; ca ii este frica de anumite lucruri, desi este deja mare (fantome, intuneric) – copilul simte ca ar putea fi luat in ras daca marturiseste asemenea lucruri, asa ca le tine in secret.

Rezultatele scolare

Sunt inca un secret pe care copilul vrea sa il tina fata de parinti – bineinteles, atunci cand acestea nu sunt prea bune! Desi stie ca veti afla intr-un final, el amana momentul, temandu-se de reactia voastra (poate ca aveti asteptari prea mari: nu ar trebui sa ii cereti sa fie elev de nota 10 pe linie, bun la toate, ii cereti prea mult).

In adolescenta, secretele in familie – ale adolescentului fata de parinti pot fi impartite in trei mari categorii: unde si cu cine merge seara; bautura si tigari; sex. Cam orice adolescent ascunde uneori faptul ca merge in club, apeland la tactica „dorm la colegul X”; cam orice adolescent ascunde, des cu talent, faptul ca mai bea (si uneori, ca fumeaza); si cam orice adolescent ascunde orice aspect sexual, de la ce isi doreste si pana la ce va face. Asta este realitatea – oricat de deschisi si amiabili sunteti, adolescentul tine atat la intimitatea sa, cat si la libertatea sa – asa incat, pentru a isi pastra libertatea, tine unele secrete.

Ca parinti, este bine sa fiti constienti de acest adevar si sa incercati sa ii vorbiti despre toate aceste aspecte, spunandu-i ca puteti accepta unele lucruri, ca preferati sa stiti ce face decat sa fiti mintiti. Caci adolescentul va merge in cluburi, va bea uneori (chiar va fuma), va dori sa exploreze sexualitatea sa – cand el crede ca parintii nu ar intelege, nu ar accepta si i-ar ingradi libertatea, va ascunde abil toate acestea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.