Animale de companieVezi cum trebuie să fie mâncarea pentru papagali pentru ca aceste păsări...

Vezi cum trebuie să fie mâncarea pentru papagali pentru ca aceste păsări să aibă o viață sănătoasă!

Papagalii sunt pasari care au nevoie de o alimentatie echilibrata pentru a duce o viata sanatoasa. Dieta gresita si stresul sunt principalele cauze care pot imbolnavi aceste pasari. Exista diferite tipuri de mancare pentru papagali care sunt caracteristice fiecarei specii in parte. Astfel papagalii se pot hrani in principal cu plante si nectar, unii prefera fructele, altii cerealele, insa exista si specii omnivore, care au o dieta de orgine vegetala si animala.

Desi in general pasarile mananca seminte asta nu inseamna ca alimentatia corecta se bazeaza doar pe o astfel de hrana. Cei care folosesc seminte trebuie sa stie ca acestea nu sunt la fel cu semintele pe care le mananca papagalii in mediul lor natural. In salbaticie pasarile isi cauta singure hrana si consuma mult timp si energie in acest sens pentru a-si asigura necesarul de nutrienti necesari corpului. In captivitate li se va da un amestec de seminte ce sa contina tot felul de minerale si vitamine necesare mentinerii starii de sanatate. Alaturi de seminte dieta trebuie sa cuprinda si legume, fructe, dulciuri si furaj granulat.

In prezent exista multi producatori care realizeaza diverse tipuri de mancare pentru papagali, care sunt complet echilibrate. Acestea contin seminte, cereale, minerale, vitamine, fructe si legume de toate tipurile. Aceste componente esentiale pentru sanatatea pasarilor sunt omogenizate si apoi transformate in mici granule. In acest mod papagalul va primi toate ingredientele si toti nutrientii necesari organismului si nu va mai selecta producandu-si un deficit de componente in organism.

Dupa cum se stie fructele si legumele au un continut semnificativ de minerale, carbohidrati si vitamine. De aceea ele nu trebuie sa lipseasca din mancarea pentru papagali si intotdeauna este bine sa fie asociate cu semintele si cerealele. Conform specialistilor un papagal trebuie sa aiba o dieta formata din 10% fructe si 40% legume. Cele mai sanatoase legume pentru papagali sunt: morcovii, varza, fasolea verde, ridichea, patrunjelul, broccoli, salata verde, conopida, sfecla, castravetii, rosiile, vinetele, mazarea, cartofii fierti, salata. Dintre fructe se recomanda: caisele, merele, kiwi, ciresele, ananasul, pepenele galben, mango, piersica, madarinele, rodia, prunele, papaya, strugurii, grapefruit, portocalele, bananele.

Cum se administreaza fructele ca mancare pentru papagali?

mancarica pentru papagali

In primul rand acestea trebuie sa fie proaspete, apoi trebuie spalate foarte bine. Nu este bine sa contina seminte, acestea se scot, apoi se taie in bucatele mici doar atat cat trebuie si in cantitatea adecvata. Fructele care nu au fost consumate in ziua respectiva nu se mai dau a doua zi, mai ales daca sunt deteriorate. La fel si legumele, trebuie sa fie in stare foarte buna. Dieta pe baza de fructe si legume trebuie sa fie diversa si echilibrata. Pasarea isi va alege singura tipul de fruct sau leguma dupa gustul si dorinta sa.

Cei care vor si au timpul necesar pot face jucarii din fructe si legume si sa le prinda de tavanul coliviei sau sa le fixeze intre barele verticale ale acesteia. Astfel de jucarii vor stimula pasarea din punct de vedere psihic, o vor distra si o vor face sa aiba o activitate fizica, in acest fel nu se va plictisi. Important este ca jucaria sa fie alcatuita din legume, seminte si fructe caracteristice unei diete sanatoase. Luati un ardei gras, ii decupati capacul si scoateti semintele la fel ca atunci cand faceti ardei umpluti. Apoi scobiti cateva orificii pe partile laterale, destul de mari pentru a putea intra ciocul pasarii.

Umpleti ardeiul cu hrana preferata a papagalului (cu un amestec de legume si fructe), puneti la loc capacul si oferiti jucaria pasarii. La fel de usor se poate realiza si o jucarie din jumatate de mar. Taiati marul in jumatate, decupati miezul si semintele, apoi il umpleti cu un amestec din legume si fructe taiate in mici bucatele. O alta jucarie este tulpina de broccoli sau conopida in care se pot ascunde foarte multe alimente, cat mai diverse. Aceasta va fi prinsa de tavanul coliviei pentru ca papagalul sa aiba usor acces la ea.

Exista papagali care mananca nectar, acesta trebuie schimbat la 4 ore in zilele de vara. De asemenea unii papagali sunt consumatori de flori, ei trebuie sa aiba flori de trandafiri, papadie, panselute, galbenele, hibiscus.

Medicii veterinari nu recomanda suplimentele de minerale si vitamine mai ales daca pasarea nu este bolnava sau nu are un deficit in acest sens, deoarece astfel poate suferi la un moment dat de hipervitaminoza. De asemenea papagalii nu trebuie sa manance deloc ciocolata, avocado, grasimi, sare, alcool, cofeina, prajituri, chipsuri, seminte de mere, ciuperci, curmale japoneze. Papagalii nu au voie sa consume nisip deoarece acesta le poate provoca un blocaj al tubului digestiv.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.