Tin minte ca tot timpul mi se parea mamaliga cu branza o mancare foarte seaca, chiar si cu smantana. Insa aceasta varianta de mamaliga cu branza la cuptor este o delicatesa, si de cate ori facem acasa se mananca tot ce este in cratita.
Ingrediente mamaliga cu branza la cuptor
- 500gr faina de malai
- 1.5 litri apa
- 300gr branza (amestec de branza de vaca cu telemea sau ce aveti la indemena)
- sare
- 100gr smantana
Mod de preparare
Se prepara mamaliga pe aragaz. Puteti sa o preparati cum sunteti obisnuiti, pentru cei care inca nu au preparat traditionala mamaliga va spun cum o fac eu rapid. Ca sa nu am probleme cu gogoloasele eu pun de la inceput faina de malai intr-o oala inalta. Torn incet apa peste ca sa se faca o pasta uniforma.
Se adauga si sarea dupa gust (aproximativ 1 lingurita pentru 500gr faina).
Pun la foc mijlociu pana cand incepe sa fiarba. Din momentul in care incepe sa fiarba iau la foc mai mic si las 10-15 minute.
Pentru 500gr faina de malai eu am folosti 1 litru si jumatate de apa.
In timp ce mamaliga fierbe se mai invarte din cand in cand ca sa nu se prinda de vas si sa nu se formeze gogoloase.
Branza se sfarma bucati mici sau se razuieste daca este de consistenta mai tare (cas, telemea, cascaval).
Se pune intr-o cratita un strat de mamaliga un strat de branza pana cand se umple cratita sau se termina mamaliga.
Important este ca dupa ultimul strat de mamaliga de-asupra sa mai punem branza (de preferat cascaval sau telemea).
Aceasta se va transforma intr-o crusta gustoasa.
Se pune cratita in cuptorul preincalzit aproximativ la 200 grade, si se lasa 30 de minute in cuptor.
La sfarsit se serveste cu smantana si salata de rosii. Sunt sigura ca si voi veti fi incantati de aceasta varianta. Ii simpla si totusi foarte gustoasa.