Una din bolile foarte grave care apare la pisici si provoaca decesul acestora este peritonita infectioasa felina. Medicii veterinari ne avertizeaza ca boala este fatala, de aceea cel mai bine este ca boala sa fie prevenita si acest lucru se poate realiza prin teste specifice pentru peritonita, decat sa fie prea tarziu si animalul sa nu se mai poata vindeca.
Cum putem sti ca pisica a facut peritonita infectioasa felina?
Exista o serie de simptome care arata clar ca animalul sufera de aceasta boala sau de alte boli ce se manifesta in mare parte asemanator pana la un moment dat. In prima faza pisica isi pierde apetitul si refuza mancarea. Are stari de voma, greata si diaree, ceea ce face sa se deshidrateze, sa scada in greutate. Are temperatura corpului ridicata si stari febrile. In a doua faza este afectat sistemul sau respirator si astfel poate suferi de insuficienta respiratorie, are abdomenul umflat si vizibil cu un volum mai mare. In urmatoarea faza deja discutam despre un caz grav, boala este avansata si are loc paralizia membrelor din spate, iar apoi animalul intra in coma si moare.
Indiferent de simptomul care apare mai mult sau mai putin grav, cel mai bun lucru pentru a va ajuta pisica este sa o duceti la un medic veterinar. Acesta va examina animalul, ii va face o serie de teste pentru a stabili de ce tip este coronavirusul care a cauzat boala.
Metode de tratament in cazuri de peritonita infectioasa felina nu exista pentru a ajunge la vindecare, pana in prezent aceasta boala a fost considerata fatala. Cel mai bun lucru ce se poate face pentru o pisica este sa fie prevenita peritonita infectioasa din timp.
Acest lucru se realizeaza relativ usor: pisica va lua regulat suplimente de vitamine pentru consolidarea sistemului imunitar, va fi tinuta la distanta de alte animale care ar putea fi infectate cu acest virus, va fi dusa la medicul veterinar in momentul in care isi va schimba comportamentul sau va prezenta anumite simptome ce arata ca ar suferi de ceva, va fi alimentata cu hrana echilibrata si va fi tinuta in conditiii de buna igiena.
Exista insa si o serie de factori care duc la aparitia boli si sunt mai greu de evitat: animalul are o predispozitie genetica de a face boala, pisicile sunt tinute in adaposturi cu mai multe animale, pisica primeste alimentatie necorespunzatoare si ingrijire medicala slaba, este stresata si are sistemul imunitar scazut, pisica ia contact cu alte animale in locuri unde nu poate fi evitat acest lucru (expozitii, transport, etc).
Coronavirusii sunt agenti care duc la aparitia unor boli grave si in acest sens ne referim la faptul ca duc la moartea pisicilor, iar dintre aceste boli nu face parte doar peritonita infectioasa felina ci si o alta boala la fel de importanta numita enterita coronavirus felina. Ambele boli nu afecteaza omul. La pisici boala se transmite usor prin saliva, fecale, insa prin aer nu (dupa cum ne asigura medicii specialisti).