Intotdeauna avem nevoie de saratele pe mesele festive, de sarbatori sau pentru musafiri.
Eu stiu ca totul se poate cumpara, ieftin , rapid si simplu, dar nimic nu e mai bun decat mancarurile facute de noi, in plus, ganditi-va cat de bine o sa va simtiti cand cineva spune: -hmm ce bune sunt saratelele, de unde le-ai cumparat? si tu poti spune cu mandie ca tu le-ai facut.
Ingrediente produse de patiserie – saratele cu seminte
- 250gr faina
- 120gr margarina (sau untura)
- 70gr smantana
- 1 ou mic
- 2 linguri apa
- 1/2 plic drojdie uscata
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita zahar
Pentru decor orice seminte (eu am folosit: chimen, susan, seminte decojite nesarate, mac)
Mod de preparare
In faina cantarita adaugam drojdia uscata, amestecam si adaugam restul ingredientelor: sare, zahar, 2 linguri de apa calduta, smantana, margarina (sau untura) topita si jumatate din oul batut. Framantam bine aluatul dupa care il asezam pe blatul de lucru presarat cu faina si il impartim in doua bucati ca sa fie mai usor de lucrat cu el.
Intindem o foie subtire de aprox. 5mm si taiem marginile cu o rola de patiserie ca sa obtinem un dreptunghi; taiem foaia in fasiute de 1,5cm.
Captusim o tava cu hartie de copt, asezam saratelele si le acoperim, lasam la dospit 30 de minute (ce nu a incaput in tava) lasam pe blatul de lucru, tot acoperit.
Preincalzim cuptorul si pregatim oul batut ramas, cu el ungem saratelele si presaram apoi cu semintele alese, apasam putin cu degetul ca sa se lipeasca mai bine si introducem tava in cuptor timp de 15 minute.
Sunt gata cand se rumenesc frumos.