DiverseCe este Bitcoin și cum funcționează. Explicații pe înțelesul tuturor

Ce este Bitcoin și cum funcționează. Explicații pe înțelesul tuturor

Deși conceptul a apărut în anul 2009, fenomenul criptomonedelor, implicit fenomenul bitcoin, a luat amploare în ultimii 2-3 ani, odată cu exlozia cotațiilor. Pentru că vorbim despre un proces foarte complicat, reprezentând un sistem de plată electronică descentralizat, fenomenul a intrat inclusiv în atenția băncilor centrale.

Discuțiile din jurul Bitcoinului se poartă, în general, în contextul controversei pe care a generat-o. E Bitcoinul o nouă „bulă” mondială, e sistem ponzi, e controlat de cineva, etc.?

Pentru astăzi, o să las la o parte controversa mondială și o să încerc să abordez dintr-un unghi tehnic. Fără să am pretenția că am înțeles pe deplin procesele din spatele miningului, cateva explicații pe înțelesul tuturor:

Ce este o monedă virtuală? Ce este bitcoin?

Criptomonedele sunt recompensele primite de „mineri” pentru procesarea unor tranzacții de informații, în special algoritmi de complexitate ridicată. Totul a început cu BTC (Bitcoin), inventat de Satoshi Nakamoto (există suspiciuni potrivit cărora Nakamoto nu ar fi o persoană, ci un grup). Scopul a fost crearea unui sistem decentralizat prin care se transferă informații criptate prin intermediul blockchain-ului. Fiecare tranzacție de informații este criptată și procesată în cadrul mai multor noduri de procesare (aceștia sunt mineri). Odată ce tranzacția este confirmată de mai multe noduri de procesare și este validată, ea se adaugă automat altor tranzacții confirmate și validate, formându-se astfel un block. În cazul în care block-ul este format, acesta este adăugat permanent în blockchain (se alatură celorlalte blockuri formate anterior), iar tranzacția respectivă ajunge la destinatar. Aici apare prima problemă: nimeni nu poate procesa aceste informații gratuit. Drept urmare, fiecare tranzacție implică o serie de costuri.

Exemple pe înțelesul tuturor:

Ion se duce la bancomat să retragă o sumă de bani de pe card. Tranzacția presupune niște costuri pentru bancă, așa că va exista un comision. Valoarea acestuia este proporțională cu complexitatea tranzacției, cum ar fi retragerea de la bancomatul altei bănci decât cea emitentă a cardului.

Vasilică vrea să-i trimită niște bani rapid lui Georgel. Taxa (comisionul) pe care trebuie s-o plătească este direct proporțională cu rapiditatea procesării tranzacției respective.

Ce este un blockchain?

Blockchain-ul este o succesiune de block-uri legate între ele ce conțin informații criptate, imposibil de decriptat. E un fel de registru digital în care orice informaţie introdusă e criptată în formule matematice şi fiecare formulă matematică autentifică şi validează altă formulă matematică ce conţine alte date criptate la rândul lor. Fiecare monedă lucrează cu blockchain-ul ei, iar blockchain-urile nu pot comunica între ele.

Ce sunt tranzacțiile în blockchain și ce pot conține?

Blockchainul ţine evidenţa fiecărei tranzacţii prin minarea ei. În schimb, minarea validează fiecare tranzacţie care intră într-un block. În principiu, tranzactiile pot fi reprezentate de orice. De la un simplu transfer de monede virtuale între 2 portofele virtuale, la webhosting, servicii de chat, stocare de baze de date etc. În teorie, orice activitate efectuată pe internet.

Ce sunt minerii?

Cei care procesează tranzacțiile au fost botezați mineri. Practic, aceștia rezolvă o serie de algoritmi de criptare complecși pentru a confirma tranzacții. Pentru fiecare block rezolvat, ei câștigă un anumit procent din reward-ul block-ului (taxa totală plătită de cei ce au tranzacții în block-ul respectiv). Procentul este proporțional cu implicarea în rezolvarea algoritmilor. Practic, oferi nişte servicii şi eşti răsplătit în bitcoini. Nu emiţi moneda. Tu pui „la bătaie” puterea de calcul a serverelor tale şi eşti răsplătit în moneda respectivă.
Procesarea de tranzacții (miningul) se poate face în principal cu ajutorul CPU-ului (procesorului de la PC), GPU-ului (plăci video dedicate), ASIC-uri (Application Specific Integrated Circuit – dispozitive concepute special pentru acest lucru).

Se pot transforma monedele virtuale în bani „convenționali” (EUR/LEI/USD etc)?

Se pare că da. Există tot mai multe bănci care acceptă depozite de Bitcoin. În schimb, îți pun la dispoziție echivalentul în USD/EUR în contul tău. CEO-ul site-ului informativ Blockchain estimează că bitcoinul va ajunge la 500.000 de dolari în anul 2030, declara recent George Rotariu, CEO și co-fondator al Bitcoin România. În prezent, există un număr limitat de monede în piaţă (în jur de 16-17 milioane). Sistemul prevede un număr maxim de 21 de milioane de monede, dar acestea vor fi eliberate treptat, în următorii 50-100 de ani.

Fanii înfocați ai fenomenului susțin că aceste criptomonede reprezintă viitorul, fiind un proces simplu, descentralizat, în mare parte complet anonim. Tot ei susțin că băncile tradiționale vor trebui să se adapteze noilor realități sau vor dispărea.

Tu ce crezi? Vorbim de moneda viitorului sau e doar un hype?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

  1. Cred ca va ramine limitat la un hypi. Marii bogati ai lumii nu vor risca puterea lor financiara care acum este sigura de dragul modei.Au multe alte mijloace sa-si sporeasca banii reali.Va dispare asa cum a aparut.

  2. Parerea mea este ca cele mai multe „shitcoin-uri” vor disparea de pe piata iar guvernele vor incepe sa introduca niste legi pentru exchange-urile mai mult sau mai putin dubioase. Vor ramane doar cateva, probabil Bitcoin, Ripple, probabil Ethereum si alte cateva… In momentul de fata nu vad nici o utilitate in Bitcoin, altceva decat sa incerci sa castigi niste bani prin speculatii (i.e. cumperi ieftin, si vinzi cand creste mult) din moment ce daca vreau sa cunpar o cafea cu Bitcoin platesc un fee de 10-20 de ori mai mare decat ma costa cafeaua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.