Pentru a intelege ce inseamna dresarea cainilor – aruncarea discului – trebuie sa spunem o mica poveste despre un sport care utilizeaza discul si poarta numele de Frisbee. Acest sport este cunoscut inca din anul 1970 si presupune aruncarea discului intre 2-3 persoane. In anul 1974 un student de numai 19 ani din Ohio a impresionat multimea cu cainele sau (pe nume Ashkey) in timpul unui meci de baseball televizat.
Cainele a uimit prin faptul ca alerga dupa discul aruncat de stapanul sau cu o viteza mai mare de 55 km/ h si a reusit sa faca salturi extraordinar de mari de pana la 2,5 m pentru a fi sigur ca prinde discul. La acest spectacol neasteptat oferit de caine si stapanul sau jocul de baseball s-a oprit si in cele din urma ce credeti ca s-a intamplat, desigur ei au fost scosi de pe terenul sportiv si baiatul arestat. Din acel momentul abilitatile cainelui i-a facut pe oameni sa acorde un interes deosebit acestui sport, mai ales pe cei care aveau un astfel de animal de companie.
Aruncarea discului este o metoda de dresaj canin prin care se imbunatatesc abilitatile fizice si mentale ale patrupedului, se dezvolta darurile sale naturale cu care este inzestrat. De asemenea acest sport imbunatateste relatia dintre caine si stapan si este in acelasi timp si foarte distractiv pentru amandoi. Cel mai important in acest scop este stimularea cainelui si educarea lui sa aiba o conditie fizica buna, sa se dezvolte armonios si mai putin important este sa ajunga la nivel competitional (aspect urmarit in toate sporturile in general).
Dresarea cainilor – aruncarea discului este un sport recomandat in general cainilor vioi, foarte dinamici, cu multa energie si plini de viata. Nu toti cainii inteleg de la inceput in ce consta acest joc, de aceea este indicat in primele momente ca discul sa fie aruncat in fata cainelui si pe distante relativ scurte. Cainele va incerca sa se apropie de el sau sa-l prinda cu botul si astfel incet se va obisnui cu aceasta metoda de prindere a discului din aer. Treptat stapanul sau va creste distanta de aruncare a discului dar va schimba si inaltimea. Astfel animalul se va obisnui sa prinda discul si in situatii din ce in ce mai dificile.
Acest sport de aruncare a discului are ca scop antrenarea cainelui sa faca intai o serie de miscari mai lente, sa alerge pentru a-si incalzi muchii, apoi sa realizeze intoarceri ale corpului, si treptat sa execute anumite miscari neregulate, sa fie incurajat sa sara, sa prinda discul de fiecare data si sa aiba impresia ca se distreaza in cadrul unui joc foarte placut, dintre el si stapan.
Spre deosebire de animal (care trebuie sa faca miscare) stapanul poate sa ramana pe loc si doar sa arunce discul. Unii stapani se plang ca animalul nu da nici o atentie la discul aruncat de ei, ca desi il incurajeaza verbal cainelele nu face decat sa priveasca sa fie atent la disc insa nu este curios deloc sa alerge dupa el. Altii spun ca animalul se uita la disc, asteapta ca acesta sa cada la pamant si abia atunci se duc sa-l ia cu botul spre a-l aduce la stapan.
Desigur aceste lucruri se intampla deoarece nu se respecta anumite reguli simple in timpul jocului. Unii caini alearga din instinct dupa un obiect arucat, insa exista si rase care trebuie sa invete acest comportament. Cel dintai discul trebuie aratat cainelui si fluturat prin dreptul botului sau, pentru a-i starni curiozitatea. Trebuie lasat sa-l prinda cu botul, sa-l duca unde vrea el, apoi chemat sa-l aduca inapoi si laudat, mangaiat ca face acest lucru. Dupa cateva repetitii discul va fi ridicat si aruncat in aer si cu siguranta de aceasta data patrupedul va sari dupa el si va incerca sa-l prinda si sa-l aduca inapoi la stapan.
Acum este momentul sa fie laudat foarte mult si eventual recompensat cu mangaieri pe blanita sau ceva bun de mancat. Treptat se va mari distanta la care se arunca discul si astfel animalul va incepe sa practice fara sa vrea acest sport. In cateva saptamani cainele va alerga foarte mult, va face progrese si va prinde un disc aruncat si la 10 m distanta. Daca se renunta la ideea de a lauda cainele cand aduce discul inapoi s-ar putea ca acesta sa se plictiseasca si sa se miste mai lent de parca ar fi foarte obosit, caz in care el de fapt va fi plictisit si nu va mai vedea o distractie in jocul respectiv.
Pentru diferite rase de caini exista foarte multe sporturi unele chiar populare si care se potrivesc la majoritatea raselor. Din multitudinea de sporturi desigur unele se potrivesc doar anumitor rase de caini, de aceea fiecare stapan trebuie sa aleaga dar cel dintai sa inteleaga ce e bun si interesant pentru el si cainele lui.
In cazul de fata sportul Frisbee are in vedere dezvoltarea unei conditii fizice la un asemenea patruped, care tine de atletism si este potrivit tuturor raselor de caini. Acest sport poate fi facut treptat si de cateii pui dar trebuie tinut cont de cresterea muschilor si oaselor acestora, de aceea medicii veterinari recomanda ca ei sa fie scutiti de prea multe salturi si miscari periculoase, prea exagerate, ca niste cascadorii.
Video – Aruncarea discului – Frisbee: