Casă și grădinăCum să vă creați propria grădină zen, ce elemente aveți nevoie și...

Cum să vă creați propria grădină zen, ce elemente aveți nevoie și cum să le aranjați?

Cu siguranta fiecare persoana isi doreste sa aiba un loc in care sa se poata relaxa, unde sa poata medita in liniste si unde sa se incarce cu energie pozitiva si sa isi regaseasca echilibrul. O gradina zen reprezinta tocmai aceasta oaza de relaxare, insa ideea principala este ca, desi numele general de gradina va duce cu gandul la spatiul din jurul casei, gradina zen poate fi creata atat in exterior, insa poate reprezenta si o forma miniaturala a acesteia pe care sa o asezati intr-un colt al locuintei sau chiar pe birou. De aceea, in randurile care vor urma, va vom prezenta cum sa va creati propria gradina zen atat in exterior, cat si in interior.

Ce reprezinta gradina zen?

Inainte de a va prezenta cum sa va construiti gradina zen, va vom introduce in fabuloasa cultura japoneza si va vom prezenta ce este cu adevarat gradina zen, care este scopul acesteia si cum va poate ajuta.

Gradina zen reprezinta termenul occidental oferit gradinii din piatra, o interesanta ramura a culturii japoneze, in cadrul careia cele mai importante elemente ale naturii sunt imbinate la nivel simbolic pentru a reda armonia si echilibrul si pentru a veni in ajutorul celor care cred cu adevarat ca isi pot pune ordine in ganduri printr-o stare meditativa.

Istoria gradinilor din piatra este strns legata de budism, aceste gradini deosebite fiind construite in jurul sau in interiorul templelor inca din cele mai vechi timpuri, fiind denumite sugestiv gradini ale mintii si sufletului.

Spre deosebire de o gradina obisnuita, gradina zen are o simbolistica mult mai puternica si, dupa cum am mentionat si anterior, o gradina zen poate fi transpusa atat in aer liber, dupa cum termenul general sugereaza, cat si in miniatura, efectele sale fiind aceleasi. Gradina zen este minimalista din punctul de vedere al elementelor, lipsa apei in stare pura si uneori a vegetatiei fiind o caracteristica aparte ce are o mare influenta asupra psihologiei umane.

Cu toate acestea, elementele pe care o gradina zen le detine au o mare valoare metaforica, pietrele simbolizand inaltimile muntilor, aspiratiile si gandurile cele mai ascunse, oferind posibilitatea catre o meditatie profunda.

Cum sa va creati un colt zen in propria gradina

A avea un colt zen in gradina personala poate fi o experienta placuta, deoarece gradina zen este locul in care va puteti retrage pentru a medita si pentru a scapa de stresul acumulat in fiecare zi, aceasta oferindu-va pacea si echilibrul interior de care oricine are nevoie. Coltul zen dintr-o gradina ce abunda in vegetatie va avea un important efect estetic, oferind acel strop de mister.

Veti avea nevoie de:

– Nisip si pietris
– Roci de diverse marimi
– Busteni
– Stautuete specifice culturii japoneze
– Plante rezistente la lipsa apei (bonsai), insa acest aspect nu este obligatoriu, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare.

Inainte de toate realizati un mic plan al gradinii zen, luand in calcul dimensiunile gradinii dumneavoastra dar si timpul pe care credeti ca il veti putea aloca ingrijirii gradinii zen. Nu uitati sa alegeti cel mai linistit loc din curtea dumneavoastra.

Pregatiti locul indepartand cu grija resturile vegetale. Dupa aceea, turnati un strat de pietris sau de nisip. Nisipul si pietrisul formeaza baza gradinii zen, acestea simbolizand, de fapt, apa. Din bucatile de bustean puteti crea un loc relaxant pe care sa va asezati pentru a medita si pentru a va bucura de linistea pe care aceasta gradina o ofera.

gradina zen

Rocile mari joaca un rol important pentru o gradina zen asa ca asezati cateva astfel de pietre in mijlocul gradinii sau in oricare alta parte. Numarul rocilor trebuie sa fie impar.

Daca doriti sa aduceti un plus de culoare, puteti opta pentru ghivece cu plante vesnic verzi sau pentru un bonsai a carui simbolistica este mult mai puternica.

Ca accesorii puteti folosi clopoteii pentru vant al caror rol este acela de a indeparta energiile negative prin sunetul lor suav.

In acest fel veti putea crea cu o mare usurinta un spatiu in care sa va relaxati, in care sa cititi linistiti o carte, in care sa ascultati glasul naturii si in care sa meditati. Nu uitati ca gradina zen trebuie sa fie mereu ingrijita, nisipul trebuie sa fie nivelat si cel mai bine ar fi sa folositi piatra pentru a crea o alee care va conduca spre aceasta gradina, dar si pentru a o incercui.

Cum sa creati o gradina zen de birou?

Daca nu sunteti atat de norocosi incat sa va bucurati de o gradina in adevaratul sens al cuvantului, nu trebuie sa va faceti probleme deoarece gradina zen poate fi transpusa si in plan miniatural, iar construirea unei gradini zen de birou se va dovedi a fi o activitate foarte relaxanta.

Veti avea nevoie de:

– O cutie din lemn sau bucati de placaj pe care sa le uniti
– Adeziv pentru lemn
– Ferastrau
– Cuie si ciocan
– Nicip
– Pietricele de diverse marimi
– O mica statueta care sa apartina culturii japoneze sau un mic bonsai.

Daca aveti o cutiuta din lemn de dimensiuni potrivite lucrurile vor fi mult mai simple. Daca nu, va trebui sa creati una din bucati de placaj pe care le taiati si motanti dupa preferinte.

Dupa ce cutiuta a fost pregatita, este timpul sa asezati nisipul sau pietrisul foarte marunt la baza acesteia. Folositi unelte de mici dimensiuni pentru a nivela. Si forma miniaturala a gradinii zen are nevoie de o ingrijire atenta.

Creati o bordura din pietricele mici pe care le veti aseza pe marginea cutiei pentru a delimita spatiul la nivel simbolic.

Asezati pietrele dupa propriile preferinte, la fel si statuetele. Folosindu-va imaginatia puteti amplasa si un mic bonsai sau puteti crea un mic pod din lemn care sa sugereze existenta apei.

Ideea principala este ca puteti jongla intr-un mod creativ cu o astfel de gradina zen. Amplasata pe birou, mica gradina zen va va ajuta mereu sa va relaxati si sa va incarcati cu energia pozitiva.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.