Pentru mine sunt anumite fructe, legume sezonale ca si dovleacul, lebenita sau portocalele, stiu ca se gaseste aproape tot anul, dar pofta adevarata vine cand e sezonul lor. Pe rafturi mere gasim tot anul, dar sincer cine mananca mere coapte vara?
Sezonul ideal e toamna/iarna cand orice preparat in cuptor cu mere, condimentat cu scortisoara, ghimbir si coaja rasa de portocala sau lamaie umple casa cu miros placut, dulce si calduros. Prezint o reteta ideala cu mere pe timp de toamna/iarna si nu numai… 🙂
Ingrediente pentru placinta
- 250gr margarina Rama
- 400gr faina
- 150gr zahar
- 3 oua
- 1 lamaie
- 1 lingurita ghimbir (praf sau razuit)
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 1-2 linguri de smantana
Ingrediente pentru umplutura cu mere
- 1,5kg mere
- 120gr zahar
- 2 lingura scortisoara
- stafide dupa gust
- coaja rasa de la o lamaie
Zahar praf pentru decor
Mod de preparare
– merele le spalam, curatam de coaja, le taiem si scoatem cotorul
– razuim merele, dupa cateva minute adaugam stafidele si coaja rasa de la o lamaie
– punem pe foc si lasam aprox. 10-15 minute (in functie de mere, cat de zemoasa este si in functie de vas, de exemplu daca e mai intins mai repede vor scadea merele)
– pentru aluat taiem margarina in bucati mici, adaugam ingredientele 2 oua si zeama de la lamaie mai intai rasa si se framanta bine pana se omogenizeaza bine
– aluatul este gata cand se leaga si se dezlipeste de pe maini
– aluatul impartim in doua, o bucata intindem rotund (depinde ce forma are tava) o grosime de 7-8 mm
– forma am captusit cu hartie de copt, iese mai usor prajitura, si e mai usor de curatat, in plus aluatul pastreaza modelul tavii
– dupa ce aluatul e bine intins si lipit de margini, punem merele racite
– din aluat ramas intindem o foaie subtire si taiem fasii (marimea la alegere mai subtire mai grosut)
– luam fasiile taiate si incepem sa le asezam pe placinta, incepand cu o cruce in mijloc, apoi punem cate 2 fasii una in dreapta una in stanga, ina sus una jos si iar stanga, dreapta…
– ungem aluatul cu oul batut, punem un cuptor preincalzit timp de o ora, verificati din cand in cand timpul depinde de cuptorul fiecarui, cand s-au rumenit deasupra scoateti-le.