Animale de companieAflă care sunt condițiile necesare pentru a crește peștele neon (Paracheirodon innesi)...

Află care sunt condițiile necesare pentru a crește peștele neon (Paracheirodon innesi) într-un acvariu

Patria pestelui Paracheirodon innesi este cursul superior al Fluviului Amazon si afluentii lui din America de Sud, in rauri care au apa limpede, cu temperatura de 18-24ºC, pH-ul de 5,5-6,5 iar substratul dur cu pietris. Pestele neon este unul dintre cei mai populari pesti de acvariu, el a fost apreciat de acvaristi inca din anul 1936 cand a inceput sa fie distribuit peste tot in lume. Tot in anul respectiv acest peste a fost clasat si a primit prima denumire stiintifica de Hyphessobrycon innesi care a fost pastrata pana in anul 1960, apoi a fost schimbata in Paracheirodon innesi.

In mediul sau natural pestele neon traieste in bancuri mari alcatuite din sute de exemplare care impresioneaza prin stilul lor excelent de a inota, in ciuda corpului lor de dimensiuni reduse. Inoata in zonele umbrite ale raurilor, in care plantele acvatice dau o culoare maronie apei si duritatea scazuta, desi aceasta este limpede si fara materii in suspensie. Acest peste este timid, de aceea este bine ca acvaristii sa achizitioneze mai mult de 10 exemplare, astfel incat pestele sa se simta le fel de bine ca in mediul sau natural, sa inoate in grup si intr-un loc destul de mare printre plantele acvatice.

Desi nu toti isi permit acest lucru ideal ar fi ca acvariul sa fie spatios de 80-300 de litri si in el sa fie adapostiti cam 30 de exemplare. Pestii neon sunt linistiti si calmi, ei cauta locurile cu vegetatie abundenta spre a se imperechea in perioada de depunere a icrelor. Avand in vedere acest aspect acvariul in care vor fi adapostiti pestii neon va trebui sa contina multa vegetatie prin care ei sa inoate in voie.

Temperatura apei trebuie sa fie de 20-25ºC, duritatea apei de 1-2 dGH si pH-ul de 5-7. In perioada de reproducere temperatura in acvariu trebuie sa fie de 22-23ºC si apa mai putin dura. Pestii neon se reproduc cand au cca. 6-7 luni, femela depune in cel mult 3 zile cam 20-30 icre pe plantele acvatice din acvariu (este recomandata specia de tufa Vesicularia dubyana), din care la scurt timp vor aparea alevinii.

Paracheirodon innesi
Paracheirodon innesi

Icrele acestor pesti dar si alevinii prezinta sensibilitate relativ mare la lumina de aceea acvariul este bine sa fie acoperit cu hartie de culoare inchisa, astfel incat 3-5 zile de la depunerea icrelor recipientul sa fie tinut la intuneric. La inceput in primele 3 zile alevinii se hranesc cu infuzori, apoi dupa o saptamana cu naupli artemia, dupa 2 saptamani cu hrana vie de marime mica si apoi medie. Dupa 3 luni pestisorii noi pot fi mutati in acvariul cu pestii adulti si hraniti ca si acestia.

Pestele neon face parte din familia Characiformes si traieste pana la 8-10 ani, in captivitate daca nu-i sunt respectate conditiile adecvate poate supravietui doar pana la 2 ani, uneori si mai putin. Are corpul de talie mica si acoperit cu solzi, fusiform si puternic, aplatizat pe partile laterale, lungimea sa variaza intre 3,5-4 cm si are un colorit foarte frumos.

Femela se diferentiaza de mascul prin faptul ca are abdomenul mai umflat si este putin mai mare. Pe partea dorsala coloritul este in nuante verzui-maslinii-deschise, pe partile laterale are o dunga orizontala de un albastru-verzui-stralucitoar, sub ea si mai ales in partea posterioara a corpului apare o pata alungita rosu-intens ce ajunge la pedunculul codal, iar partea ventrala este in nuante deschise galbui-albicioase.

Prima inotatoare dorsala este incolora si mult alungita, cea de-a doua foarte mica, inotatoarea anala este mai lata si are marginea curbata spre interior, aripioarele ventrale sunt mici, iar inotatoarea codala este bifurcata in doi lobi simetrici, este translucida cu pete fumurii. Ochii sunt mari si stralucitori, pozitionati pe partile laterale ale capului, iar gura este oblica si destul de mica.

Dieta acestui peste trebuie sa fie variata si de calitate, lucru esential pentru mentinerea starii de sanatate, ea afectand in acelasi timp si calitatea apei din acvariu. Dupa multi ani de cercetare privind cerintele nutritionale pentru pestii de acvariu specialistii au conceput produse alimentare intr-o gama foarte larga si astfel reusind sa ofere o dieta echilibrata si sanatoasa pentru toate speciile de pesti. Pestele neon este omnivor, dieta sa poate fi alcatuita din hrana vie sau congelata, dar si produse speciale sub forma de granule si fulgi.

Video – Pesti tropicali si pesti neon (Paracheirodon innesi):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.