Oul fiert este unul dintre cele mai populare mancaruri si cu toate acestea e greu de nimerit exact starea unui galbenus. Dupa mai multe incercari si sfaturi urmate, am ajuns la concluzia ca cel mai bine e sa il gatesc dupa indicatiile de mai jos.
Ingrediente oua fierte – cu galbebus moale si cu galbenus tare
- 2 oua
- 1 l de apa
Mod de preparare
Oul fiert cu galbenus moale
Se pune la fiert apa pentru ou ( unii vor insista sa puneti oul impreuna cu apa rece, probabil merge si asa dar e mai greu de urmarit timpul exact in care sta oul in apa fierbinte). In momentul in care da in clocot, se aseaza in ea oul cu ajutorul unei linguri – fara a-l lovi de vas, ca sa nu crape coaja.
Daca oul e de marime mijlocie, se lasa la fiert exact 4 minute , daca e mai mare – cum a fost cazul oului meu – se lasa pentru 5 minute. Daca e un ou mic, bineinteles, se lasa la fiert mai putin. Deoarece oul se intareste si in apa fierbinte, el se scoate din apa exact la expirerea timpului de fiert.
Oul fiert cu galbenus tare
Se pune oul la fiert atunci cand apa din vas a inceput sa clocoteasca. Se foloseste pentru asta o lingura cu care se aseaze in apa, cu grija. Se lasa acolo pentru 8 minute si apoi se scoate cu ajutorul unei linguri. Se lasa la racit, se decojeste si se poate folosi in alte preparate ori consuma ca atare.
Stefania Turc