Supa de pastai este un preparat foarte usor de pregatit insa modul de servire este cel care il deosebeste de o supa obisnuita de pastai. Ea este suficienta pentru felul intai a 4 persoane.
Ingrediente supa de pastai cu paine prajita si usturoi
- 500 gr pastai galbene
- 2 linguri de faina
- 100 ml ulei
- 1 lingurita boia de ardei
- 1-2 linguri de smantana sau 200 ml lapte
- patrunjel verde
- 1-2 frunze de telina
- 1 lingura de otet
- sare dupa gust
- jumatate de capatana de usturoi
Mod de preparare
Se pun pe foc cca 3 l de apa cu putina sare. In cazul in care se folosesc pastai congelate se asteapta pana cand apa clocoteste si atunci se adauga pastaile. Daca se folosesc pastai proaspete, acestea se spala, se taie ambele capete si se taie in baghete de aproximativ 3-4 cm. Ele se pot pune la fiert inca de la inceputul supei. Se adauga frunze de patrunjel si de telina pentru aromatizare.
Atunci cand pastaile sunt fierte se prepara un rantas cu lapte sau smantana care se adauga in compozitia supei. El se amesteca foarte bine cu supa pentru a evita formarea cocoloaselor si se lasa pe foc pana cand da un clocot. Dupa ce supa de pastai e gata, se adauga o lingura de otet, dar numai atunci cand ea nu mai fierbe. Pentru a evita un accident neplacut e indicat sa se toarne otetul mai intai in lingura si apoi in supa. La final se potriveste de sare si in momentul servirii ( in farfurie ) se pot taia 1-2 catei de usturoi. Se potriveste foarte bine cu painea prajita.
Rantas
Se pune uleiul intr-o tigaie sau un vas mai mic, se asteapta pana se incinge si apoi se adauga cele doua linguri de faina care se amesteca continuu. Se adauga lingurita de boia, se omogenizeaza amestecul si apoi se ia de pe foc. Se pune smantana sau laptele, se omogenizeaza si se adauga treptat cam 3 polonice de supa, amestecand mereu pana cand se incorporeaza. In cazul in care nu se reuseste o omogenizare completa ( aveti cocoloase ) atunci rantasul se poate strecura cu ajutorul unui ciur.