Dragoste și relațiiTop 10 căi de a evita certurile în cuplu, sfaturi pentru o...

Top 10 căi de a evita certurile în cuplu, sfaturi pentru o relație sănătoasă și de lungă durată

Top 10 cai de a evita certurile in cuplu – uneori, te intrebi de ce a aparut o cearta, de ce nu ai putut sa o eviti si ajungi la concluzia „nu se putea evita”! Certurile in cuplu sunt privite ca rabufniri normale – doar nu se poate sa fiti mereu multumiti si fericiti, nu? O cearta chiar poate ajuta – elibereaza tensiunile acumulate si duce la o solutie… Alteori, o cearta insa nu duce nicaieri – decat la inrautatirea lucrurilor; pe moment, te eliberezi, insa pentru ca nu s-a rezolvat mai nimic, starea de tensiune reapare, iar atmosfera in cuplu este si mai rece…

Ceea ce trebuie sa stiti este ca puteti evita o cearta – in special cand incepeti sa va certati din nimicuri, trebuie sa invatati cum sa gestionati mai eficient situatia! Caci problema cea mai mare nu este atunci cand va certati rar, dar „bine” – deci cand exista o reala problema; ci atunci cand va certati des, din mici lucruri fara importanta…

Top 10 cai de a evita certurile in cuplu

1. Spune pe moment ce ai! De cate ori nu se intampla sa te iriti pe moment, partenerul sa intrebe „ce ai?” si tu sa zici „nimic”, gandind ca nu are importanta, ca iti va trece… Insa nu prea trece: ceea ce te-a deranjat ramane acolo, in tine, se combina cu alte mici lucruri si astfel se acumuleaza o tensiune interioara care… va rabufni la un moment dat si nu vei putea sa te controlezi!

Invatati sa vorbiti si incearca sa spui imediat cand ceva nu iti convine – mai bine o discutie neplacuta pe moment, decat o cearta peste catva timp… Nu ignora si nu incerca sa te convingi ca „nu conteaza, imi va trece”. Insa invata si cum sa spui ce ai: exista asa-zisii „ucigasi ai comunicarii”, care nu ajuta, ci inhiba o discutie calma: critica („din cauza ta…”), amenintarea („daca nu…”), insulta („ esti un…”„ma asteptam de la tine sa nu fii in stare sa…), ordinele (ar trebui sa…), interogarea („de ce…”) si… refuzul de a asculta ceea ce are de spus celalalt!

2. Cand exista o neintelegere sau va contraziceti… ajungeti la un compromis pana ce nu se transforma intr-o cearta! De exemplu, daca nu cadeti de acord, incercati sa gasiti o cale de mijloc, prin care fiecare sa castige si fiecare sa piarda! Nu ignorati neintelegerea si nu insistati fiecare doar pe punctul sau de vedere! Compromisul si o cale de mijloc pot incheia neintelegerea – „ai si tu dreptate, am si eu dreptate”.

3. Ia o pauza! Loc 3 in top 10 cai de a evita certurile – pauza! Cand discutati despre ceva si simti ca mai ai putin si rabufnesti, ca tipi, ca pierzi controlul, ca vrei sa ataci – spune cat mai calm partenerului ca este mai bine sa luati o pauza in conversatie. Mergi in alta incapere sau iesi pana afara, respira, stai cateva minute calm si apoi gandeste-te la ceea ce tocmai discutati – ce relevanta are problema; de ce nu cadeti de acord; merita sa va certati sau exista o solutie la indemana; ce efecte va avea o cearta?… Intoarce-te si daca si partenerul pare ca s-a calmat, reia discutia (daca el/ea este inca pornit pe cearta, citeste mai jos)…

4. Mentineti intimitatea fizica. Este destul de greu sa ataci si sa tipi, daca partenerul vine, se apropie, te imbratiseaza si te saruta! Cand vezi ca celalalt este pe cale sa explodeze, priveste-l in ochi, apropie-te si imbratiseaza-l; apoi propune-i sa vorbiti… Mentineti mereu, nu numai cand o cearta e pe cale sa se nasca, nivelul de intimitate: stati unul langa altul, tineti-va de mana, sarutati-va…

5. Scoate-ti ochelarii de cal! Loc 5 in top 10 cai de a evita certurile – nu privi doar din punctul tau de vedere. Cand ceva te deranjeaza, tensiunea se acumuleaza si trebuie eliberata, este greu sa nu te gandesti doar la tine, la ce te deranjeaza pe tine, la ceea ce vrei tu – privesti din punctul tau de vedere! Aminteste-ti ca sunteti doi – si ca trebuie sa incercati sa gasiti un punct comun (puteti lucra pentru a fi mai empatici).

Asadar, inainte sa rabufnesti asupra partenerului, priveste si din perspectiva sa si intreaba-te: cum se simte oare el/ea?; intelege el/ea ce simt si ce vreau?; oare eu inteleg ce a spus si ce gandeste el/ea?; oare ce ar gandi si simti el/ea in locul meu?; oare privim amandoi la fel aceasta problema?; oare ce vrea el/ea?…

Top 10 căi de a evita certurile în cuplu

6. Gandeste pozitiv! Ai auzit de perspectiva apreciativa – daca nu, afla ce inseamna! Atunci cand apare o problema in viata ta si mai ales in cuplu, este greu sa nu privesti totul prin prisma acelei probleme – e ca si cum, daca ceva este rau, totul este rau! Dar lucrurile nu stau astfel: invata sa te concentrezi, atunci cand exista o problema, pe lucrurile care sunt bune! Aceasta nu ca sa ignori problema – ea tot trebuie discutata si rezolvata, ci ca sa iesi din starea negativista si sa valorizezi relatia. Asadar, invata sa gandesti: un lucru rau, o suta de lucruri bune!

7. Directioneaza-ti furia! Loc 7 in top 10 cai de a evita certurile – gaseste alte tinte pentru furia ta. Des, nici macar nu va certati din cauza unui impas al relatiei de cuplu – ci din cauza ca unul dintre voi este indispus si furios din alte motive; iar partenerul de cuplu este tinta cea mai la indemana pe care iti eliberezi furia. Invata, insa, sa directionezi furia spre alte tinte: daca cineva te-a iritat, discuta cu acel cineva. Daca furia vine dintr-o situatie si nu de la cineva anume, directioneaza agresivitatea spre tinte care nu vor fi ranite!

Mai exact, mergi in camera si da pumni in saltea (oricat de „primitiv” suna, functioneaza); arunca cu perne; striga din rarunchi; mergi la sala de fitness sau alearga. Apoi, cand simti cum te descarci de agresivitate, incearca sa respiri adanc si sa meditezi la problema ta. Priveste-ti furia ce pe ceva material din tine de care poti sa scapi! Asadar, directioneaza-ti furia si evacueaza tensiunea – dupa ce aplici una din aceste metode, ar trebui sa te simti usurat…

8. Nu critica mai mult decat apreciezi! In relatia de cuplu, este greu uneori sa te abtii de la critici: asta nu e bine, cealalta nu e bine… Opreste-te si gandeste-te ca fiecare are propriile sale lipsuri – nici tu nu esti perfect! Iar a fi intr-un cuplu inseamna a accepta si lipsurile celuilalt si a il sprijini si aprecia, nu a il critica si dobori la pamant! O singura mica critica din partea ta – chiar daca tu gandesti ca poate il ajuta pe celalalt sa fie mai bun – raneste si creeaza o atmosfera negativa.

Daca ai ceva de spus, spune-o nu ca pe o critica, ci ca pe o observatie, fara sa jignesti sau sa judeci. In schimb, invata sa apreciezi si sa ii arati partenerului de cuplu aceasta apreciere: el/ea are nevoie sa stie ca este valorizat(a). Incearca sa ii spui mereu cand ceva este bine (cum arata, ce a facut etc.) si incearca sa ii oferi un mic compliment cat de des: va fi greu, daca faci acestea, sa va mai atacati…

9. Nu va luptati! Scapa de obiceiul de a privi o neintelegere si o cearta in termeni de rivalitate. Caci nu sunteti rivali, sunteti parteneri! Nu gandi in termeni: vina mea/ vina sa (de cele mai multe ori, ambii purtati o vina), eu am dreptate/ el nu are dreptate (privesti doar din perspectiva ta), eu castig/ el pierde (intr-o cearta, daca este sa castige cineva, cuplul este cel care trebuie sa castige: cand unul castiga, celalalt pierde, cuplul a pierdut)!

Nu cine castiga conteaza – ce castigi de fapt, ai nevoie sa iti arati puterea in cuplu? Nu privi cearta ca o lupta in care sunteti adversari si incearca sa nu ataci. A il ataca pe celalalt inseamna a il rani – si pe moment, furia parca te face sa vrei sa il/o ranesti. Insa cum poate fi aceasta situatie buna pentru cuplu?…

10. Nu lasati niciodata o problema „in aer” si acceptati ca nu exista perfectiune… Ultimul loc in top 10 cai de a evita certurile – uneori, cearta ramane fara concluzie: poate ca unul a castigat lupta, insa fara vreo rezolvare… Si se intampla sa va certati pe aceeasi tema din nou si din nou – si cu fiecare cearta, in loc sa gasiti o solutie, va indepartati mai mult de ea… Fiecare cuplu are „puncte fierbinti” – subiecte frecvente de cearta, la care se pare ca nu se gaseste rezolvare (legate de petrecerea timpului, de evolutia relatiei, de interesele si hobby-urile partenerilor)!

Realizati care sunt acele puncte sensibile in cuplul vostru si incercati sa discutati calm despre ele, odata si pentru totdeauna, luand in seama toate sfaturile de mai sus. Adevarul este ca unele lucruri nu pot fi rezolvate pe placul ambilor parteneri: aici compromisul si acceptarea isi au locul – incercati sa nu piarda nimeni si incercati sa acceptati ca nu totul poate fi roz, ca mereu exista unele lucruri care nu sunt intocmai asa cum ati dori. Acceptati unele lucruri asa cum sunt, amintindu-va: „un lucru rau, o suta de lucruri bune”…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.