Sarcină & Bebe10 lucruri pe care viitoarea mămică trebuie să le facă în timpul...

10 lucruri pe care viitoarea mămică trebuie să le facă în timpul sarcinii

Top 10 lucruri de facut in sarcina – odata cu minunata veste ca veti avea curand un scump copilas, veti fi si bombardata cu diferite sfaturi si sugestii, din toate partile: cand vine vorba despre fotbal si sarcina, toti sunt niste experti („toate femeile insarcinate trebuie sa…”, „nu ai voie sa..”, „trebuie sa incerci…”)! Desi multiplele sfaturi – unele de bun-simt, altele cu adevarat ciudate – va pot irita, exista si lucruri de care o viitoare mamica ar trebui sa tina cont – si anume, ce poate ea face pentru o sarcina sanatoasa!

In general, ceea ce trebuie sa faca o viitoare mamica este ceea ce trebuie sa faca oricine pentru o viata sanatoasa: insa acum nu mai este vorba de viata dumneavoastra, ci de mica viata ce infloreste inauntru…

1. Mancat sanatos. Exista doua extreme care pot dauna sarcinii: prima, cea a mancatului excesiv caci „mananci pentru doi” – sunteti indopata de cei dragi si puteti sa va folositi de pretext pentru a va da liber tuturor poftelor. Nu este o idee prea buna, caci excesul de greutate nu poate fi prea sanatos, iar mancarurile foarte grase, fast food si dulciurile nu va ofera nutrientii de care aveti nevoie!

Cealalta extrema este si mai daunatoare: mamicile ce doresc sa ramana cat mai in forma si adopta diete restrictive, care sa le asigure o luare in greutate cat mai mica! Sarcina NU se impaca cu dietele!! Aveti nevoie de un regim alimentar sanatos – nu uitati ca o femeie normala trebuie sa ia in greutate intre 12 si 16 kilograme. Bebelusul are nevoie de nutrienti: astfel ca respectati regula celor 5 portii de fructe/legume pe zi, insa nu uitati de celelalte surse importante de nutrienti: carnea (pasare, vita), ouale, lactatele pasteurizate.

2. Suplimente de vitamine. Loc 2 in top 10 lucruri de facut in sarcina – suplimentele de vitamine. Se recomanda sa luati anumite suplimente chiar inaintea sarcinii – acestea vor asigura o crestere normala a micutului. De la aflarea vestii, cereti medicului sa va recomande suplimentele de vitamine adecvate (acid folic, fier, calciu, acid docosahexaenoic).

3. Informati-va asupra sarcinii. Cititi cat mai multe despre ce inseamna sarcina, travaliu, nastere si ingrijirea nou-nascutului – informatiile va ofera siguranta! De asemenea, cautati din timp un curs prenatal la care sa va inscrieti – in cadrul caruia veti invata lucruri importante si veti cunoaste alte viitoare mamici (cautati si cursuri Lamaze si cursuri de puericultura).

4. Sarcina si medicul. Loc 4 in top 10 lucruri de facut in sarcina – pastrati o relatie buna cu medicul. Medicul care va are in grija este cel de care va trebui sa ascultati pe tot parcursul sarcinii, ghidul si sursa dumneavoastra de informatii. Gasiti un medic in care va incredeti, discutati cu acesta despre istoricul medical, intrebati-l despre toate testele medicale de rutina si optionale in timpul sarcinii, despre tipurile de nastere si interventii la nastere si stabiliti date pentru examenele medicale regulate pe parcursul sarcinii. Intrebati-l orice va sta pe gand si alegeti din timp modul de nastere!

5. Miscarea fizica este foarte importanta pentru sanatatea sarcinii – desi trebuie evitata suprasolicitarea, exercitiile fizice regulate sunt extrem de benefice fizic si psihic. Fie faceti plimbari lungi si exercitii de gimnastica acasa (cumparati un DVD cu exercitii pentru gravide), fie, daca va permiteti, inscrieti-va la cursuri de inot, gimnastica sau yoga pentru gravide!

Nu uitati sa invatati si exercitiile Kegel si sa achizitionati o minge de gravida, foarte utila spre sfarsitul sarcinii! Cat despre activitatile fizice intre asternuturi: daca nu cumva medicul o interzice, puteti face dragoste fara probleme in timpul sarcinii: de fapt, veti fi uimita sa descoperiti ca poate fi chiar foarte placut si intens!

10 lucruri de facut in sarcina

6. Mergeti la shopping! Daca sunteti insarcinata, aceasta nu inseamna ca nu puteti sa imbracati haine frumoase si ca puneti pe dumneavoastra un sac! Gasiti hainute de gravida frumoase si stilate, care va fac sa va simtiti mai bine (puteti da o raita prin magazine second hand, pentru economii).

Este foarte important sa nu purtati haine care nu va mai vin, care strang sau care va supraincalzesc. Articole importante: sutiene care sa va sustina sanii, burtiere din elastic, pantofi cat mai comozi. Nu uitati sa fiti cocheta si alegeti rochite si bluzite care sa va vina bine, nu sa atarne ca un sac! In plus, cumparati produse de ingrijire, in special pentru piele, care se poate usca, poate fi invadata de acnee sau poate fi patata.

7. Tineti un jurnal de sarcina! Este o perioada unica in viata dumneavoastra si desi exista si neplaceri, veti dori sa aveti amintiri odata ce ajungeti la final. Asa ca incepeti un jurnal in care sa scrieti ce ganditi, ce simtiti, ce schimbari apar si la care adaugati poze.

8. Relaxati-va! Loc 8 in top 10 lucruri de facut in sarcina – incercati sa va relaxati. Usor de spus, nu-i asa? Invatati despre managementul stresului, despre tehnici de relaxare, de meditatie, despre gandirea pozitivista. Incercati sa nu va faceti griji peste griji si sa invatati sa scapati de gandurile negative. Cai practice de a va elibera de stres: iesirea la aer curat; masajul, baia calduta; respiratia adanca; meditatia; exercitiile fizice; si…distractia – iesiti cu prietenele, urmariti filme iubite, cititi carti, faceti cumparaturi pentru bebelus…

9. Stati alaturi de cei dragi! Impartasiti-va trairile si incercati sa vedeti ca nu sunteti deloc singura, ci inconjurata de oameni care doresc sa va fie alaturi si sa va ajute! Vorbiti si apropiati-va de partener, realizand ca si el trece printr-o schimbare majora – incercati sa petreceti timp impreuna, sa va reconectati, sa formati o adevarata echipa.

Vorbiti cu prietenele, cu rudele – si nu doar despre sarcina (caci veti fi din nou bombardata cu sugestii si recomandari), ci despre ceea ce discutati de obicei, vrute si nevrute… Si vorbiti cu alte viitoare sau proaspete mamici, impartasindu-va experienta!

10. Pregatiti venirea pe lume a micutului. In afara de lucrurile practice prin care va pregatiti pentru travaliu si nastere (invatarea indiciilor travaliului, tehnici de respiratie si calmare a durerii, bagaj pentru maternitate, planul pentru debutul travaliului, alegerea interventiilor dorite), pregatiti cuibul pentru micut: va mentineti ocupata in mod placut si util!

Aranjati camera sau coltul unde vor fi puse lucrurile bebelusului (nu vopsiti si varuiti personal!), alegeti desene pe pereti, draperii si covorase, piesele esentiale de mobilier (patut, masuta infasat, dulapior), obiecte decorative (postere, carusel) si cateva jucarii (nu cumparati prea multe, caci in primele luni, bebe nu va fi prea preocupat de jucarii). Puteti alege si trusoul bebelusului si puteti organiza, pentru distractie, o baby-shower (doar cu fete sau in cupluri – veti primi cateva cadouri pentru bebe si cu aceasta ocazie)!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.