Animale de companieCum îngrijim dinții iepurilor de casă pentru a asigura sănătatea lor?

Cum îngrijim dinții iepurilor de casă pentru a asigura sănătatea lor?

Cum ingrijim dintii iepurilor de casa? – Iepurii de casa sunt in general animale foarte curate care petrec multe ore din zi pentru a se spala. Ei au nevoie de ingrijire zilnica pentru a-si pastra starea de sanatate, de monitorizare periodica a blanii, urechilor, ghearelor, dintilor si organelor genitale. Dintre acestea observarea cu atentie a dintilor este deosebit de importanta avand in vedere faptul ca acestia cresc incontinuu.

Un iepure de casa sanatos nu trebuie sa aiba nevoie de ingrijire dentara ci doar de observarea lor periodica. El trebuie sa aiba dintii frumosi, ascutiti si cu forma regulata. Conform medicilor specialistii dintii de sus (incisivii maxilarului superior) trebuie in mod normal sa se suprapuna peste cei de jos (incizivii maxilarului inferior). Pentru ca dintii la iepure cresc incontinuu se poate intampla ca acestia sa ajunga sa fie prea lungi, caz in care stapanul trebuie sa-i asigure o cantitate mare de fan stiind ca acesta este mai abraziv si ajuta la roaderea dintilor.

Se poate intampla ca dintii la iepure sa creasca prea mult datorita unei cauze genetice sau alimentatiei sarace si astfel sa-i raneasca gura si maxilarul. Malocluzia este o malformatie care afecteaza molarii si incisivii iepurelui. In anumite cazuri se apeleaza la medicul veterinar pentru taierea acestora. De aceea este important sa se observe la timp cat de lungi sunt dintii, igiena lor si a cavitatii bucale in general.

La o anumita perioada de timp dintii iepurelui trebuie verificati cu atentie dar si gingiile daca sunt sanatoase. Uneori animalul poate prezenta unele abcese de-a lungul maxilarelor, pe gingii, sau poate avea resturi de alimente lipite de dinti, iar cand se intampla sa saliveze in mod exagerat este clar ca are o problema de sanatate.

Taierea dintilor la iepure acasa folosind unghiera sau clestele este o mare greseala, traumatizeaza animalul, ii creeaza durere enorma si suferinta. Cei care fac acest lucru vor duce la consecinte dezastroase de genul: dintii raman cu margini ascutite si astfel animalul se poate rani foarte tare cand se spala sau mananca, apar de multe ori fracturi vizibile pe dinte in lungimea acestuia, se poate ajunge la pulpa dentara si duce la inflamarea sa, poate fi lezata radacina dintelui si cresterea dintelui afectata, pot fi atinsi nervii de la radacina dintelui si iepurele sa aiba dureri enorme, pot aparea abcese dentare sau alte probleme ce implica osul alveolar sau modificarea tesuturilor dintilor si a zonei din jurul acestora.

Ideal este ca iepurele sa fie dus la un medic veterinar care ii va analiza dintii si va stabili ce probleme are – deformari osoase ale maxilarelor, afectiuni dentare, infectii bacteriene – si astfel il va ajuta sa nu mai sufere. El va folosi instrumente speciale care nu ii vor afecta smaltul si pulpa dintelui si astfel nu ii va provoca durere animalului.

Medicul veterinar poate examina cavitatea bucala a animalului treaz sau sub anestezie, astfel va observa daca sufera de vreo boala dentara, prin radiografia craniana ii va evalua starea de sanatate a tesutului parodontal, radacinii dintelui, unele abcese, infectii sau inflamatii la nivelul osului, asa numita osteomelita.

Rata de crestere a incisivilor si molarilor la iepuri este destul de ridicata, ei cresc intr-un an cu aproximativ 11-12 cm.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.