Liliacul este unul dintre cei mai apreciati arbusti, micul copac in miniatura fiind iubit datorita aspectului sau interesant, dar mai ales datorita florilor sale caracterizate printr-un parfum puternic. Foarte multe persoane asociaza mireasma florilor de liliac cu parfumul primaverii, iar cei care locuiesc la casa si au in gradina personala acest arbust trebuie sa se considere cu adevarat norocosi. Dar, pentru a va bucura de frumusetea si parfumul florilor de liliac, arbustul are nevoie de o atenta ingrijire asa ca, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cum sa ingrijiti liliacul.
Despre liliac
Foarte multe persoane spun ca liliacul este un copac de dimensiuni nu foarte mari insa, in realitate, aceasta planta este un arbust care poate creste pana la aproximativ 6 metri. Liliacul (Syringa Vulgaris) aparinte familiei Oleaceae si provine din Asia. Dupa cum am mentionat si anterior, arbustul poate fi lasat sa creasca sau poate fi tuns in asa fel incat sa isi pastreze aspectul unei tufe.
In intreaga lume exista numeroase tipuri de liliac insa pe teritoriul romanesc cele mai apreciate sunt cele cu flori mov, albastre, roz si albe. Atat aspectul florilor stranse intr-un ciorchine, cat si parfumul acestora, sunt cu adevarat deosebite. Daca nu aveti un liliac in gradina, ar fi timpul sa va plantati unul pentru a va bucura de frumusetea sa. Mireasma florilor va va invalui intreaga gradina si locuinta din luna mai pana in luna iulie.
Liliacul mai este apreciat si pentru rezistenta sa, fiind sensibil doar in fata catorva boli si daunatori, fiind de asemenea o planta longeviva. Daca doriti sa va plantati un liliac in gradina, momentul cel mai potrivit este jumatatea primaverii, lunile martie – aprilie. Liliacul iubeste lumina si caldura, asa ca alegeti un loc cat mai insorit.
De asemenea, este important ca solul sa fie bogat in substante nutritive si sa fie foarte bine drenat. Dar, daca deja va bucurati de prezenta unui liliac in grdina, iata ce trebuie sa faceti pentru a-l ingriji corespunzator.
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, liliacul nu este o planta pretentioasa. La inceput de primavara este important ca acest arbust sa fie curatat de uscaturi.
Pamantul din jurul liliacului va fi sapat si se va adauga compost sau gunoi de grajd pentru ca acest arbust are nevoie de substante nutritive pentru a se dezvolta corespunzator.
In anotimpul cald, liliacul va fi udat o data pe saptamana.
Acesta iubeste apa insa, dupa cum am mentionat si anterior, este important ca solul sa fie foarte bine drenat deoarece, daca radacinile vor sta in prea multa apa, exista posibilitatea ca acestea sa putrezeasca, iar liliacul se va usca in totalitate. Va veti da seama daca liliacul dumneavoastra primeste suficienta apa dupa felul in care arata frunzele.
In procesul de ingrijire a liliacului, tunderea acestuia reprezinta un pas foarte important. Cum spuneam, liliacul poate fi lasat sa creasca in inaltime sau poate fi tuns in asa fel incat sa isi pastreze aspectul de arbust. Indiferent de alegere este important ca liliacul sa fie taiat la anumite perioade de timp pentru a avea o forma interesanta, dar si pentru a-l ajuta sa se regenereze.
In primii ani de la plantare nu este necesar ca liliacul sa fie taiat, aceasta procedura fiind indicata abia dupa ce planta a depasit inaltimea de 1,5 metri. Se vor taia crengile uscate si se va incerca sa se urmeze o forma bine stabilita. Puteti taia liliacul dupa ce florile s-au trecut, dar si toamna, inainte de primul inghet.
Daca liliacul este batran si crengile sunt groase, pentru a-l ajuta sa se regenereze taiati toate acele ramuri al caror diametru depaseste 5 cm. De asemenea, daca arbustul este foarte inalt si batran, puteti taia toate ramurile care depasesc 2 metri. In acest fel, liliacul se va dezvolta mult mai armonios.
Ingrijirea liliacului presupune taiarea florilor uscate.
Pentru a va bucura de frumusetea liliacului este important ca acest arbust sa fie sanatos. De aceea curatarea frecventa de uscaturi este benefica, la fel si atenta ingrijire a scoartei. Arsura bacteriana este una dintre bolile care afecteaza cel mai frecvent liliacul, aceasta fiind cauzata de o bacterie destul de periculoasa.
De asemenea, florile liliacului pot fi atacate si de mana, iar fainarea nu afecteaza doar pomii fructiferi, ci si arbustii decorativi din gradina. Analizati plantele din gradina dumneavoastra si daca descoperiti ceva in neregula luati masuri cat mai repede cu putinta.