Sarcină & BebeCum păstrăm corect laptele muls de mamă și cât timp este sigur...

Cum păstrăm corect laptele muls de mamă și cât timp este sigur că acesta este încă bun?

Cum pastram laptele muls de mama si cat timp este sigur ca acesta este inca bun? In primul rand, despre pomparea laptelui matern: aceasta este o cale de a ii asigura proaspetei mamici cate un ragaz de a isi trage sufletul. Caci oricat de intima, frumoasa si naturala este alaptarea, ea este si o sarcina foarte epuizanta pentru proaspetele mamici (in special cat inca se recupereaza dupa nastere sau cand bebe a crescut si inca se trezeste de multe ori noaptea)…

Astfel, laptele matern pompat, stocat si oferit bebelusului cu biberonul este o solutie pentru ca mamicile sa se poata odihni – mai ales noaptea, cand tatal o poate inlocui la sedintele de hranire a bebelusului. Mamica merita din plin un pic de odihna – mai ales noaptea – odihna care ii reface energia si ii ridica moralul (epuizarea fizica poate duce la epuizare psihica si la depresii).

In plus, pomparea poate fi avantajoasa cand mamica se confrunta cu sani prea durerosi si cand bebe incepe sa muste cu noii lui dintisori – a inlocui cate o alaptare cu biberonul este calea cea mai buna (si va face ablactarea mult mai simpla). Iar atunci cand mamica se afla in spatii unde alaptarea este dificila sau se intoarce la serviciu, a avea o rezerva de lapte pompat este o alternativa eficienta… In plus, daca mamica va merge la serviciu, pomparea zilnica de 2-3 ori in timpul programului devine necesara pentru a asigura productia de lapte.

Cum pastram laptele muls de mama

In cazul in care doriti sa aveti o rezerva pentru cateva mese – pentru noapte, pentru iesirile din casa, pentru cat sunteti plecata la serviciu – laptele pompat este de preferat sa se stocheze in frigider, unde rezista intre 3 si 5 zile (si nu in congelator).

Laptele muls de mama va fi pastrat in sticlute, de preferat din plastic, in frigider (aveti intotdeauna grija ca acestea sa fie curate si nu refolositi o sticluta inainte de a o spala cu atentie in apa fiarta – la fel pentru pompa de san). Este bine sa notati pe sticlute ziua in care pompati si stocati, pentru a nu uita niciodata de cand este laptele in frigider. Puneti laptele matern in frigider sau in congelator cat mai repede dupa pompare, caci cu cat sta la temperatura camerei, cu atat tine mai putin.

Niciodata nu adaugati in aceeasi sticla lapte cald proaspat pompat peste cel rece (puteti adauga lapte daca este racit bine, insa trebuie folosit tinand cont de cand a fost stocat primul lapte) si niciodata nu umpleti sticluta complet. Asigurati-va ca ati inchis bine sticla.

Laptele inghetat in congelator (atunci cand doriti o rezerva mai mare, care sa dureze mult timp) desi isi pierde unele din substante, este inca nutritiv si foarte sanatos pentru bebelus. Aveti insa grija sa nu il dezghetati niciodata incalzindu-l – lasati-l in frigider sa se dezghete sau sub jet de apa rece.

Regula generala: nu il veti reingheta niciodata – laptele dezghetat va fi bun pentru o zi in frigider si atat! Asadar, daca nu este necesar sa faceti rezerve mari, a il pastra la frigider este optiunea cea mai buna. De preferat este sa pastrati laptele matern in sticlute mici, fiecare de 150-200 ml, deoarece altfel, odata scoase, bebelusul nu va consuma tot si va fi irosit.

cum pastram corect laptele

Cum pastram laptele muls de mama – cat timp se poate stoca

In compartimentul de congelator al frigiderului, laptele muls de mama tine cam 14 zile (niciodata nu se va ingheta inapoi). Odata dezghetat, va trebui sa il folositi in decurs de o zi. Intr-un congelator separat, laptele va putea tine chiar cateva luni – insa rar aveti nevoie de o astfel de rezerva.

In frigider, laptele se poate stoca pentru o perioada pana la 3-5 zile, nu mai mult.

Afara, la temperatura camerei, laptele nu va rezista mai mult de 5 ore (atat timp cat nu este pus la soare si temperatura nu depaseste 24 grade Celsius); la temperaturi sub 22 grade Celsius, laptele rezista pana la 7 ore.

Pentru iesirile afara, aveti solutia sa pastrati bun laptele pompat pentru o zi intreaga atat timp cat il tineti intr-o cutie frigorifica (unele genti pentru bebelusi au buzunare speciale termoizolante in care se poate tine fara probleme in jur de o zi).

Cum pastram laptele muls de mama – cum suntem siguri ca mai este bun?

Este normal ca laptele din sticlute sa se separe – nu este un semn ca e alterat. Pur si simplu, agitati putin sticluta.

Laptele matern pompat poate avea nuante, mirosuri si chiar o consistenta diferita – asadar, daca sticlutele nu arata la fel, nu este semn ca laptele dintr-una este alterat! Aceste diferente provin din regimul alimentar al mamicii de zi cu zi.

Chiar daca observati ca laptele a devenit mai subtire sau ca are un miros oarecum ciudat (de sapun), aceasta nu inseamna ca este alterat – sunt efectele inghetarii.

Atat timp cat ati inchis bine sticlele, ati folosit sticle perfect curate, ati notat ziua in care l-ati pus in frigider, iar frigiderul nu are probleme, laptele ar trebui sa fie bun dupa cum se mentioneaza mai sus. In schimb, daca pur si simplu nu aveti incredere, iar laptele a stat, de exemplu, in frigider peste 3 zile (desi poate fi stocat 4-5 zile), daca simtiti o acreala, este de preferat sa il aruncati.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.