Gradinaritul este una dintre cele mai relaxante activitati, insa nu este nici pe departe o activitate simpla. Pentru a avea o gradina de vis este important ca fiecare gradinar sa fie foarte organizat si sa cunoasca nu doar nevoile fiecarei plante, ci si momentele potrivite pentru realizarea principalelor lucrari in gradina proprie. De aceea, in randurile care urmeaza va vom prezenta calendarul gradinarului si principalele activitati care trebuie facute in gradina in fiecare luna.
Activitatile din gradina sunt influentate diferit de fiecare anotimp in parte si fiecare sezon isi pune amprenta in mod diferit asupra gradinii. Si daca sunteti un gradinar incepator si nu stiti cu exactitate ce trebuie sa faceti in fiecare luna, citind randurile care urmeaza veti afla ce trebuie sa faceti in fiecare anotimp si in fiecare luna.
Gradina in luna ianuarie
Luna ianuarie nu este una prea prolifica avand in vedere ca este vorba de mijlocul iernii insa este important ca inca din prima luna a anului sa realizati proiectul pentru viitoarele culturi. Este indicat sa incepeti sa va ganditi la plantele pe care doriti sa le cultivati in gradina. Puteti incepe sa plantati anumite legume, dupa cum veti afla din acest articol. De asemenea, este important sa scuturati stratul gros de zapada de pe copaci deoarece greutatea acestuia ar putea rupe crengile si puteti folosi folii pentru a proteja impotriva vantului plantele perene.
Gradina in luna februarie
Februarie este ultima luna a iernii si gradinarul ar trebui sa se pregateasca temeinic pentru primavara care nu se lasa asteptata. Luna februarie poate fi usoara sau, din contra, poate fi grea, cu zapezi abundente si geruri naprasnice. Daca soarele este prietenos, puteti curata arbustii si copacii din gradina si puteti incepe fertilizarea plantelor. De asemenea, puteti incepe pregatirea serelor si a rasadurilor pentru culturile de primavara si puteti tunde vita-de-vie. Reparati, curatati si dezinfectati uneltele de gradinarit pentru ca acestea sa fie pregatite pentru curatenia de primavara.
Gradina in luna martie
Luna martie, prima luna a primaverii, este o luna plina in gradina. Este timpul pentru o curatenie teminica ce presupune indepartarea resturilor vegetale de la suprafata si din sol, dar este necesara si pregatirea solului pentru viitoarele culturi. Sapati bine solul si adaugati substante nutritive (gunoi de grajd). Plantati plantele cu bulbi, radacinoasele, salata si mazarea si ingrijiti florile de primavara care nu vor intarzia sa isi faca aparitia.
Gradina in luna aprilie
Inca de la sfaristul lunii martie pericolul inghetului trece si gradinarul isi poate incepe treaba in adevaratul sens al cuvantului. Sapati pamantul din jurul pomilor si din jurul arbustilor si adaugati substantele nutritive necesare. De asemenea, tot in aceasta luna trebuie sa va ocupati de gazon. Daca observati goluri nu ezitati sa le umpleti folosind seminte pentru gazon, tundeti gazonul si folositi un ingrasamant special.
Luna aprilie este si luna trandafirilor si a arbustilor, in general. Acestia trebuie taiati, despartiti si replantati daca este cazul.
Gradina in luna mai
Soarele este deja mult mai darnic iar gradina incepe sa prinda un frumos contur. Este momentul potrivit pentru a cultiva rasadurile nu inainte de a mai pregati inca o data solul prin curatarea acestuia si indepartarea buruienilor.
De asemenea, puteti planta si florile anuale preferate si este important sa ingrijiti bulbii celor care deja s-au trecut.
Insectele daunatoare s-ar putea sa isi faca aparitia dupa ce pomii fructiferi au inflorit, asa ca incercati sa acordati o mare importanta acestui aspect si sa luati masurile de precautie necesare.
Gradina in luna iunie
Luna iunie este o alta luna bogata pentru gradinari. Acestia trebuie sa pliveasca zi de zi buruineile si sa copileasca rosiile. Daca nu ploua, gradinarul se va asigura ca plantele vor avea parte de cantitatea necesara de apa.
Gradina in luna iulie
Se va continua procesul de plivire a buruienilor. Se vor pune la uscat plantele aromatice sau se vor muta in ghivece.
Mare parte din legumele si fructele de vara vor fi culese acum (mazare, fasole, ceapa, usturoi, visine, cirese, caise), iar rosiile vor fi legate de araci.
Dupa recoltarea legumelor se va curata locul de toate resturile vegetale si se va adauga un strat de compost pentru a pregati solul pentru culturile de toamna.
Se va acorda o atentie insemnata vitei-de-vie in sensul ca lastarii acesteia vor fi dirijati.
Oferiti plantelor apa suficienta pentru ca aceasta luna poate fi cu adevarat caniculara si secetoasa. Udati plantele fie dimineata devreme, fie seara tarziu.
Gradina in luna august
In luna august nu sunt multe de facut insa trebuie sa incepeti sa va pregatiti pentru inceputul toamnei. Rosiile vor fi culese treptat.
Acordati o mare atentie irigarii pentru ca luna august poate fi o luna critica din punctul de vedere al secetei.
Gradina in luna septembrie
In luna septembrie trebuie sa incepeti sa culegeti recoltele de toamna.
De asemenea, pomii fructiferi vor fi plantati tot acum, la fel si trandafirii si alti arbusti.
Gradina in luna octombrie
In luna octombrie va fi culeasa vita-de-vie si vor fi tunsi arbustii si pomii fructiferi. Bulbii de var vor fi scosi si se vor planta bulbii de primavara. Gradina va fi curatata frecvent de frunze si crengute uscate, iar gazonul va fi tuns pentru ultima data.
Gradina in luna noiembrie
In luna noiembrie se vor culege recoltele tarzii si se va defintiva curatenia in gradina.
Uneltele vor fi si ele curatate si depozitate intr-un loc sigur, ferit de umezeala.
Pentru a evita ca scoarta copacilor sa crape din cauza diferentelor de temperatura aceasta va fi varuita.
Desi iarna se instaleaza treptat, asta nu inseamna ca gradinarii nu vor mai avea diverse activitati in gradina mult iubita.
Gradina in luna decembrie
Gradina va fi monitorizata cu atentie in aceasta luna.
In jurul pomilor fructiferi se va crea o bariera de protectie impotriva inghetului. Folositi un material textil rezistent (sac) si sarma pentru a inveli trunchiul copacilor.
Asadar, in functie de plantele pe care fiecare gradina le gazduieste, la inceputul fiecarui an sau la inceputul primaverii, fiecare gradinar ar trebui sa isi realizeze un astfel de plan al gradinii pentru ca gradinaritul sa se transforme intr-un adevarat succes.