Casă și grădinăCum să aerisiți corect baia pentru a evita formarea de mucegai?

Cum să aerisiți corect baia pentru a evita formarea de mucegai?

Baia este una dintre incaperile cele mai dificile deoarece aceasta este caracterizata prin umezeala excesiva, iar micile ferestre, sau sistemele de ventilatie in cazul in care ferestrele sunt inexistente, nu fac fata cu succes acestor conditii. Asa ca, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cum sa aerisiti corect baia pentru a va bucura de o incapere aerisita si parfumata.

Cu siguranta, atunci cand intrati in baie, va loveste un aer inchis si usor imbacsit si aveti senzatia ca aerul lipseste cu desavarsire, aceasta senzatie fiind una deloc placuta. Iar problemele de aerisire sunt numeroase, mai ales in cazul persoanelor care locuiesc la bloc. Insa, pentru fieacare problema exista solutii, asa ca in randurile care urmeaza va vom oferi cateva solutii eficiente pentru a avea o baie corect aerisita.

Si daca va intrebati de ce este important ca baia sa fie corect aerisita, raspunsul este foarte simplu: baia este incaperea caracterizata prin cel mai inalt nivel de umiditate, iar umiditatea este factorul principal care ajuta la dezvoltarea microbilor. Si cine isi doreste o baie in care microbii sa se simta ca la ei acasa? Cu siguranta nimeni, tocmai de aceea este important ca baia sa fie aerisita frecvent si mai ales corect, pentru a nu permite microbilor si bacteriilor sa se dezvolte.

O baie aerisita este o baie curata!

Degeaba va chinuiti sa aerisiti sau sa folositi substante care mai de care mai parfumate daca baia nu este pe deplin curata. Incepeti prin a face o curatenie temeinica in camera in care microbii se pot simti ca la ei acasa. Aruncati produsele pe care nu le mai folositi, stergeti si dezinfectati toate suprafetele. Acordati o mare atentie calcarului, dar si vasului de toaleta, principalele surse de mirosuri neplacute dintr-o baie. Si gresia din jurul vasului de toaleta necesita o atentie sporita din cauza stropilor care sar din vasul de toaleta.

Stergeti foarte bine rafturile, suporturile pentru sapun sau periute de dinti si aranjati produsele de ingrijire personala in asa fel incat sa va fie usor sa le gasiti.

Spalati perdeaua de dus daca aceasta exista sau stergeti foarte bine peretii cabinei de dus.
Daca aveti un mic covor pentru baie, asigurati-va ca acesta este in permanenta uscat si curat. Daca va fi imbibat in apa cu siguranta va emana un miros greu si persistent.

Este important ca baia sa fie cat mai libera si cat mai ordonata pentru ca aerul sa circule in intreaga incapere. Daca aceasta camera este aglomerata de lucruri si accesorii inutile, aerul nu va mai circula corespunzator si baia nu va fi nici ea corect aerisita.

De indata ce baia este pe deplin curata si ordonata, puteti incepe sa va puneti intrebari legate de aerisire si de cum poate fi aceasta imbunatatita.

Ce faceti daca baia nu este prevazuta cu geam?

In Romania, aceasta situatie este intalnita frecvent in special in cazul blocurilor cu mai mult de cinci etaje, aerisirea realizandu-se pe o coloana comuna. In multe cazuri, in special in cazul blocurilor cu 10 etaje, zonele destinate recoltarii deseurilor menajere se afla tot pe aceasta coloana, iar aerisirea baii nu mai este deloc eficienta pentru ca mirosurile din baie si umiditatea, in loc sa fie indepartate, sunt amplificate. In aceste conditii, oricat de mult ati incerca, baia nu va putea fi aerisita corect decat in cazul in care veti adopta un sistem de ventilatie suplimentar.

aerisire baie

Ventilatorul cu grile este foarte eficient si poate fi montat in orificiul deja creat pentru aerisirea prin coloana centrala.

Probabil va intrebati de ce este nevoie de un ventilator cu grile si nu un alt timp. Ventilatorul cu grile este foarte eficient deoarece acesta are o mare putere de ventilare si in momentul in care nu este pornit, micul grilaj se va inchide, iar mirosurile din exterior nu vor mai patrunde in baia dumneavoastra, aerul ramanad proaspat si curat.

De asemenea, cele mai multe astfel de ventilatoare pentru baie sunt dotate cu functii speciale care va vor ajuta sa va aerisiti corect baia. Fie ca sunt ventilatoare cu senzori de miscare sau umiditate, sau detin un temporizator, ele sunt foarte eficiente.

Ce faceti daca geamul baii este foarte mic si nu face fata aburului din baie?

Si aceasta situatie este foarte des intalnita in cazul blocurilor din Romania, iar situatia se inrautateste in momentul in care blocurile sunt si foarte alaturate. Si in aceste situatii aerisirea baii este deficitara si pentru a avea o baie curata si sanatoasa trebuie sa luati masuri. Cea mai eficienta metoda pentru a aerisi corect baia intr-o astfel de situatie este montarea unui ventilator pentru fereastra.

In acest fel scapati eficient si de umiditate, dar si de mirosurile neplacute care urca de la vecinii care locuiesc la etajele inferioare, sa nu mai vorbim de faptul ca intimitatea nu va va mai fi calcata in cazul in care blocurile sunt atat de apropiate, incat vecinii de vizavi va pot urmari fiecare miscare. Aceste ventilatoare au marimi diferite si daca doriti ca lumina care va patrunde in baie sa nu fie in totalitate obturata, puteti opta pentru un ventilator de dimensiuni mai mici.

Acordati atentie detaliilor

• Nu lasati niciodata prosoape sau haine ude in baie si nu uscati hainele in aceasta incapere.
• Folositi o vopsea lavabila antimucegai, rezistenta la umiditate.
• Alegeti o planta potrivita pentru baie care are capacitatea de a absorbi umditatea excesiva si va ajuta la improspatarea aerului.
• Folositi solutii naturale pentru improspatarea aerului din baie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.