Patinajul reprezinta, dupa cum am aratat si in acest articol, una dintre cele mai benefice activitati pe care o puteti desfasura in timpul sezonului rece, sau chiar si in timpul sezonului cald daca alegeti patinoarele inchise, fiind o activitate pe care o puteti practica alaturi de intreaga familie. Despre patinaj si despre beneficiile acestuia asupra starii noastre de sanatate sau asupra vietii sociale puteti afla mai multe lucruri urmarind articolul din link-ul de mai sus, insa ce reguli trebuie sa respectati pe un patinoar veti afla citind randurile care urmeaza.
Chiar daca patinajul este o activitate placuta, avand in vedere ca este un sport si mai ales ca se practica pe gheata, posibilitatea aparitiei unor accidente neplacute este destul de mare. De aceea, fiecare patinoar are un set de reguli, insa unele reguli sunt generale si se aplica in toate cazurile si trebuie respectate pentru ca intreaga activitate de pe patinoar sa fie desfasurata in deplina siguranta pentru toti patinatorii.
Pe un patinoar se intalnesc atat patinatori cu experienta, cat si patinatori incepatori, atat adulti, cat si copii de toate varstele. Exista situatii in care patinoarul este impartit in zone pentru copii si zone destinate adultilor, insa daca patinoarul nu este astfel impartit persoanele cu experienta trebuie sa le protejeze pe cele care nu stiu sa patineze si daca sunt binevoitoare le pot chiar arata cateva tehnici de baza.
De asemenea, daca sunteti un patinator incepator, nu trebuie sa va aventurati in locurile in care patinatorii cu experienta se plimba deoarece ii puteti incurca si va puteti accidenta.
Toti patinatorii cad, chiar daca sunt incepatori sau experimentati. O regula de baza presupune ca atunci cand ati cazut sa va ridicati de jos cat mai repede cu putinta. Daca patinatorii care trec in viteza pe langa dumneavoastra nu v-au vazut si dumneavoastra aveti degetele pe jos poate exista riscul ca lama patinei sa va taie.
Si pentru ca tot suntem la capitoul cazaturi, acordati o mare atentie si acestui aspect. Patinajul presupune un foarte bun echilibru si o buna coordonare a miscarilor. Incercati sa va mentineti echilibrul pe patinoar iar daca se intampla sa picati incercati sa atenuatia impactul pentru a nu va rupe mainile.
Patinati intotdeauna in sensul in care patineaza toata lumea si nu patinati in directia opusa deoarece va puteti accidenta. Nu intrati niciodata pe un patinoar cu sticle, pahare cu ceai, cafea sau ciocolata calda sau mancare. Aceasta regula este impusa de fiecare patinoar.
Accesul pe patinoar al persoanelor aflate in stare de ebrietate este complet interzis. In astfel de situatii, persoanele in cauza se pot accidenta si ii pot accidenta si pe restul patinatorilor. Lasati-va bagajele la garderoba. Fiecare patinoar este prevazut cu o garderoba sigura pentru a evita ca patinatorii sa intre pe gheata cu ghiozdane voluminoase. Nu este indicat sa patinati cu un rucsac in spate deoarece echilibrul va va fi afectat si ii puteti incomoda si pe ceilalti patinatori.
Atunci cand se anunta parasirea patinoarului, incercati sa respectati o anumita ordine. Daca mergeti la patinoar in gasca, nu incercati sa organizati concursuri periculoase care pot afecta activitatea de pe intregul patinoar. In cazul in care observati ca regulile sunt incalcate sau gheata este crapata, anuntati personalul.
Nu intrati pe un patinoar decat daca aveti patine, accesul fara acestea fiind total interzis. Nu intrati pe un patinoar in momentul in care gheata este pregatita. Nu faceti bulgari din zapada de pe patinoar. Nu fumatia decat in locurile special amenajate. Insotitorii nu au voie sa se sprijine de mantinela si nici sa ofere celor de pe patinoar sticle sau pahare cu bauturi.
Asadar, daca aceste reguli care tin de bunul simt si de cei sapte ani de acasa sunt respectate, aceasta activitate va fi cu adevarat una placuta de care va veti bucura.