Sarcină & BebeDespre ablactare, când faceți acest pas și cum pentru a-l obișnui pe...

Despre ablactare, când faceți acest pas și cum pentru a-l obișnui pe micuț

Ablactarea sau intarcarea bebelusului poate fi destul de dificila, in special pentru mamicile fara experienta, aflate la primul copil. Cand este momentul cel mai potrivit pentru intarcare si cum se face aceasta – treptat sau deodata?

Ablactarea – cand?

Ca in atatea alte aspecte legate de cresterea copilului, nici aici nu exista vreo regula: in general, laptele matern ar trebui sa constituie singura sursa de hrana a bebelusului pana la varsta de 6 luni (sau macar in primele 3 luni). Apoi, se incepe introducerea altor alimente si a apei si ceaiului, insa se recomanda sa nu se renunte la alaptare pana la varsta de 1 an… Multe mamici, cand nu au dificultati (cum ar fi o cantitate scazuta de lapte, sani durerosi sau angorjati sau serviciul) aleg sa continue alaptarea chiar pana la varste mai mari: 1 an jumatate, 2 ani (uneori, chiar 3 ani).

Asadar, ablactarea tine de alegerea mamicii si de situatia acesteia. Chiar cand nu exista impedimente de a continua alaptarea, precum productia de lapte sau serviciul, mamicile pot fi pur si simplu prea epuizate de alaptare – in special cand bebelusul continua sa ceara lapte de mai multe ori noaptea si dupa varsta de 1 an! Alteori, sanii pot fi afectati de alaptarile frecvente si mult prea durerosi pentru a se continua la fiecare masa alaptarea. Este dificil, caci bebelusii alaptati pot refuza cu incapatanare biberonul si mamica nu are alta solutie decat sa alapteze.

Uneori, momentul pentru ablactare il alege chiar bebelusul – micutul poate sa refuze sanul si sa accepte fara probleme lapte praf si noi alimente. Alteori, bebelusul cere mereu lapte de la san, refuzand orice incercare a mamicii de a ii oferi biberonul. Intarcarea nu este intotdeauna usoara, uneori intervenind simplu, in mod natural, alteori impunand dificultati, caci micutul gaseste la sanul dumneavoastra nu numai hrana, ci si siguranta si afectiune, iar a-i refuza deodata sanul este o schimbare de neinteles. Insa atunci cand nu mai faceti fata cererilor bebelusului sau sunteti nevoita sa mergeti la serviciu, este necesar sa faceti schimbarea.

In schimb, cand nu este necesar si nu doriti sa intarcati, este cat se poate de bine sa continuati sa ii mai oferiti sanul, chiar si dupa 2 ani. Nu ascultati opiniile celor ce spun ca micutul este deja prea mare pentru san – atat timp cat va simtiti confortabil, cat alaptarea va face si dumneavoastra si micutului bine, nu aveti motive de a il intarca doar pentru ca unii se uita ciudat – la urma urmei, nimic nu este ciudat in a hrani, proteja si iubi copilasul!

Ablactarea – cum?

Ablactarea se face, de preferat, in mod treptat, chiar pe o perioada foarte lunga, de luni intregi – veti inlocui cate o masa cu biberonul sau cana cu lapte (la 1 an si jumatate, nu ii dati biberon, ci cana). Astfel ca, cu cat veti alapta mai rar, va scadea semnificativ productia de lapte matern – iar in momentul in care bebelusul va simti ca suge, insa nu curge mult lapte, va accepta mai usor schimbarea sau chiar va refuza sanul.

La o varsta de dupa 1 an – 1 an jumatate, se poate incepe procesul de intarcare (daca este necesar si mai devreme) – introduceti la inceput o masa zilnica cu biberonul sau daca micutul are peste 1 an jumatate, direct cu lapte din cana. Varsta de 1 an si ceva – desi poate ca vi se pare prea mica pentru intarcarea bebelusului, poate fi potrivita pentru debutul procesului daca doriti intarcarea. Daca nu, puteti continua cu alaptarea, insa este bine sa introduceti devreme si unele mese cu biberon/cana. In plus, odata cu introducerea alimentelor, micutul va accepta mai putine alaptari la san.

ablactare

Cand faceti insa total schimbarea – adica sa renuntati de tot la alaptare, este o alta chestiune. Totul tine de situatia in care va aflati (daca puteti continua alaptarea), de alegerea personala, dar si de bebelus – unii micuti refuza sanul devreme, altii dupa varsta de 1 an jumatate, altii inca cer sanul dupa 2 ani. Daca nimic nu va opreste, puteti continua sa ii mai oferiti sanul si la aceasta varsta, insa nu mereu, asa incat bebelusul sa fie obisnuit si cu laptele din cana (daca nu faceti treptat si lent schimbarea, intarcarea brusca poate fi mai grea).

Pentru ca momentul intarcarii copilasului sa nu fie unul deosebit de dificil, este bine sa continuati alaptarea pana la 6 luni – insa odata cu acest moment, chiar mai devreme, sa introduceti cate una, apoi doua mese zilnic cu cereale cu lapte praf si apoi alte alimente si sa ii dati apa si ceai cu biberonul sau o cana.

Apoi, incercati ca dupa varsta de 1 an (chiar 6 luni daca asa veti dori) sa ii oferiti mai rar sanul si sa inlocuiti alaptarea cu hranirea cu biberonul/cana – deoarece daca veti continua sa ii oferiti mereu sanul dupa varsta de 1 an jumatate, va fi mai dificil sa il faceti sa renunte. Incercati, astfel, sa ii oferiti de doua-trei ori pe zi lapte de la san, insa la celelalte mese sa incercati cu biberonul; daca refuza biberonul, nu cedati imediat oferindu-i sanul: asteptati pana la masa viitoare si poate ca veti avea succes! Cand micutul se obisnuieste cu doar doua-trei mese de la san, dupa un timp, ajungeti doar la una pe zi, de dimineata, pana ce le eliminati complet – insa dupa inca o perioada de timp (daca scade cantitatea de lapte, asa cum se va intampla, micutul va refuza singurel sanul).

Incercati sa il obisnuiti fara alaptare pe timpul noptii: daca va trezeste, incercati sa il leganati pana ce adoarme din nou; daca plange cerand mancare, incercati cu biberonul. Poate fi mai usor daca la trezirile din timpul noptii va merge partenerul – tatal, in loc de dumneavoastra – micutul poate accepta mai usor biberonul. Pentru ca daca veti lua in brate micutul, el va simti sanul si nu va renunta prea usor pana ce il veti lasa la san – daca, insa, se duce tatal, nu va avea de ales decat sa accepte biberonul.

Ablactarea va fi mult mai simpla daca veti obisnui de la varste mici bebelusul cu biberonul cu lapte matern – astfel, mesele din timpul noptii pot fi cu lapte matern pompat pus in biberon (eventual facute de catre tata) inca de la inceput. Sau inca de la nastere, i se poate oferi bebelusului atat lapte matern de la san, cat si lapte praf din biberon la unele mese, formand astfel un program de mese – in acest caz, ablactarea decurge mult mai simplu.

Bebelusul, foarte posibil, va plange, va fi suparat si iritat de aceasta schimbare dezagreabila – insa daca v-ati hotarat ca este momentul potrivit pentru ablactare, incercati sa va mentineti pe pozitii si sa nu cedati prea usor la cererile lui. Seara si noaptea in special, dezobisnuiti-l de alaptare, oferindu-i in schimb biberon. Nu mai alaptati copilasul seara – incercati sa il adormiti cantandu-i, leganandu-l si oferindu-i doar biberonul.

Pentru ca schimbarea si renuntarea la san nu inseamna doar lipsa laptelui matern, ci si lipsa acelei apropieri ce ii oferea bebelusului confort, afectiune, siguranta, incercati sa il tineti in brate, sa il leganati si sa ii vorbiti, compensand astfel lipsa alaptarii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.