Dragoste și relațiiSfântul Valentin vs. Dragobete, ce sărbătorim și cel mai important, cum?

Sfântul Valentin vs. Dragobete, ce sărbătorim și cel mai important, cum?

O dezbatere moderna: Sfantul Valentin vs. Dragobetele! Ce sarbatorim: ziua indragostitilor pe 14 februarie, o sarbatoare importata din anii ’90, sau autohtona si stravechea sarbatoare pagana a iubirii de pe 24 februarie, o mostenire de la poporul dac? Exista cei care se bucura pur si simplu de ziua Sfantului Valentin, profitand de ocazie pentru a face surprize mici celor iubiti. Exista cei care argumenteaza ca Sfantul Valentin este o sarbatoare falsa, comerciala si superficiala si care spun ca, daca este sa sarbatorim iubirea, atunci Dragobetele este o zi potrivita, astfel respectandu-ne radacinile…

Insa nu este, oare, dezbaterea in sine: Sfantul Valentin vs. Dragobete, superficiala? Conteaza ce zi alegem pentru a celebra si a ne arata iubirea?! Este o sarbatoare pagana autohtona mai valoroasa in sine decat o sarbatoare importata? Comercialul, sa recunoastem, exista in ambele sarbatori: pentru ca cei care sustin Dragobetele au readus in atentie aceasta zi, vom da nas in nas cu inimioare si alte jucarii plusate, flori la pret exagerat, bijuterii hand-made si alte maruntisuri si in aceasta zi!

Sfantul Valentin vs. Dragobete – sa vedem de unde provin sarbatorile iubirii

Sfantul Valentin

Sarbatoarea iubirii de pe 14 februarie este, deci, o sarbatoare importata in tara odata cu anii ’90. Este, intr-adevar, saturata de spiritul comercial – insa ce nu este, in lumea moderna consumerista?! Flori, ciocolatele, inimioare, ursuleti, bijuterii, felicitari – iubirea se exprima prin gesturi materialiste… Insa orice cale de a iti arata iubirea, la urma urmei, este frumoasa – iar daca iti este mai usor printr-un ursulet cu inimioara decat prin alte cai, de ce nu? A iti arata iubirea si a darui un zambet pe fata celui iubit este un lucru pretios – indiferent de calea aleasa…

Originea sarbatorii Sfantului Valentin nu este sigura: se pare ca au existat 14 sfinti ce purtau acest nume in Roma Antica, martiri crestini care au propovaduit noua religie crestina si au murit pentru ea; iar esenta crestinismului este intocmai…iubirea, o iubire pura si adevarata a celui de langa tine! Sigur, fara ursuleti! Se pare ca doi dintre acesti martiri deveniti sfinti au murit pentru credinta lor si sunt sarbatoriti pe data de 14: Valentin din Roma, un preot si Valntin din Terni, un episcop.

Legendele care il leaga pe Sfantul Valentin de ziua iubirii sunt frumoase, chiar in lipsa dovezii autenticitatii lor. Astfel, se spune ca Valentin a fost un martir crestin ce a incercat sa il converteasca pe imparatul Claudiu al II-lea la religia crestina, nereusind insa si fiind condamnat la moarte pentru refuzul de a renunta la credinta sa.

Pana la moartea sa, se spune ca Valentin a infaptuit si miracole – salvand-o pe fiica lui Claudiu de la moarte. O versiune romantica a legendei ne spune ca Valentin o iubea pe aceasta fata si ca, chiar inainte de a muri condamnat, pe 14 februarie, el i-a scris fetei iubite prima scrisoare de dragoste; de aici s-ar fi nascut traditia de felicitari de Sfantul Valentin pe care scrie “be my Valentine” sau “from your Valentine”!

dragobete

Dragobetele

Sarbatoarea iubirii de pe 24 februarie a castigat multi adepti in ultima vreme, atragand prin simplul fapt ca este o traditie straveche – ceea ce ii confera o aura si o atractivitate pe care Sfantul Valentin, ca sarbatoare importata, nu o detine. Ceea ce nu inseamna ca pe 24 februarie nu exista spiritul consumerismului: la fel de multe flori, felicitari, inimioare sunt daruite si in aceasta zi; numai ca cei ce sarbatoresc aceasta zi se conving ca sarbatoresc ceva mai autentic – in fapt, in ambele zile se sarbatoreste iubirea, asa ca mai putin conteaza care zi este aleasa!

Insa cei care resping Sfantul Valentin sustin sarbatorirea Dragobetelor, aceasta fiind pur romaneasca, valorizand vechile traditii romanesti legate de ziua de 24 februarie – daca accesati dragobete.ro, veti vedea sloganul “iubeste romaneste” – deci sarbatoreste doar Dragobetele (“Dragobete vesteste / Primavara ca soseste / Si-un prieten Te iubeste !”).

Adevarul este ca da, traditiile sunt valoroase, iar cunoasterea lor este de respectat – insa atatea vechi si frumoase traditii raman uitate in negura timpului, traditiile de Dragobete fiind valorizate si apreciate doar datorita dezbaterii Sfantul Valentin vs. Dragobete (daca Sfantul Valentin nu ar fi patruns in spatiul romanesc si nu ar fi nascut dezaprobare prin comercializare, poate ca am fi uitat de Dragobete, la fel cum am uitat de alte traditii)… De aceea, intreaga dezbatere este oarecum superficiala: nu celebra iubirea de o sarbatoare straina, alege o sarbatoare romaneasca (pe principiul “avem si noi”)!

Sarbatoarea de Dragobete de pe 24 februarie este o sarbatoare pagana straveche mostenita de la poporul dac, care celebreaza fertilitatea (odata cu sfarsitul iernii si venirea primaverii). Dragobetele ar fi, cum explica unii etnologi, numele unei fiinte supranaturale din mitologia populara, varianta romaneasca a lui Cupidon, deci un patron al iubirii. Dragobete ar fi astfel fiul Babei Dochia, o fiinta supranaturala personificata de un tanar vesel si frumos ce umbla si aduce iubire in vietile oamenilor de peste tot.

Ziua de 24 februarie, in traditiile romanesti din anumite zone, este ziua iubirii si a voiei bune, zi in care oamenii si animalele se iubesc si se veselesc, natura revenind la viata si fertilitate. In ziua de Dragobete, lumea petrecea, se ospata si se veselea, facea hore si era o zi potrivita pentru logodne si casatorii, Dragobetele daruind tinerilor veselie si iubire vesnica in suflet.

Sfantul Valentin vs. Dragobete: ideea este ca nu conteaza neaparat in ce zi celebrezi iubirea! De fapt, fiecare zi ar trebui sa fie o zi speciala alaturi de cel iubit, ar trebui sa fie o ocazie de a ii arata iubirea si de a ii aminti cat de mult conteaza in viata ta! Insa pentru ca este atat de usor sa uitam sa ne aratam iubirea, pentru ca uitam des cat de norocosi suntem sa avem iubire in viata noastra, pentru ca nu traim intr-o lume ideala, zilele dedicate iubirii si sarbatorile care incurajeaza micile gesturi de iubire sunt ocazii perfecte!

Asadar, nu are rost sa dezbatem daca vom sarbatori Sfantul Valentin sau Dragobetele – sarbatoriti-le pe ambele, sarbatoriti iubirea, si cu orice ocazie aratati-i celui iubit cat inseamna pentru voi! A alege intre Sfantul Valentin si Dragobete e mai putin important decat a-ti aminti, macar cu aceste ocazii, cat de valoroasa este iubirea si cat de norocos esti sa iubesti si sa fii iubit…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.