Sarcină & BebeStreptococul de grup B, cum poate afecta această bacterie sarcina și cum...

Streptococul de grup B, cum poate afecta această bacterie sarcina și cum te poți trata

Streptococul de grup B reprezinta un tip de bacterie ce se dezvolta in vaginul sau in rectul femeilor (bacteria este destul de des prezenta la femei in vagin, rect sau intestine). Aceasta bacterie poate provoca infectii si alte complicatii in sarcina. Testul pentru depistarea streptococului de grup B in sarcina este un test medical de rutina, considerat necesar pentru orice femeie insarcinata, deoarece exista un risc de a transmite infectia la bebelus in timpul nasterii (riscul nu este crescut, insa exista).

Ce este streptococul de grup B si cum poate afecta sarcina

Asadar, streptococul de grup B este o bacterie ce se dezvolta in intestine, in vagin sau in rectul femeii insarcinate – desi bacteria poate exista la peste 20% dintre femei, ea nu aduce cu sine in general probleme decat in timpul sarcinii. O femeia insarcinata infectata va trebui sa ia anumite masuri pentru diminuarea riscului de transmitere a infectiei la bebelus in timpul nasterii. Transmiterea la bebelus nu se intampla mereu, insa este un risc ce trebuie constientizat deoarece infectarea bebelusului poate cauza anumite afectiuni grave bebelusului dupa nastere.

Daca infectia este transmisa la bebelus, ea poate cauza probleme imediat dupa nastere sau uneori la o perioada mai lunga de timp, de obicei pe parcursul primei luni de viata sau in cel mult 3 luni. Prezenta streptococului de grup B in timpul sarcinii afecteaza atat mama – ea poate dezvolta infectii serioase ale uterului dupa nastere si infectii ale tractului urinar in timpul sarcinii, cat si bebelusul infectat – acesta este in risc crescut de a dezvolta boli grave precum pneumonia, meningita, sepsis (efectele acestor boli sunt uneori dezastruoase) si chiar decesul.

Testarea in sarcina pentru streptococul de grup B

Desi nu intotdeauna se va transmite infectia la bebelus, este necesar ca medicul si mama sa stie daca exista acest risc. Astfel, printre testele medicale de rutina in timpul sarcinii se afla si testul pentru depistarea streptococului de grup B la femeia insarcinata. Testul ar trebui recomandat de fiecare medic.

 

Testul este recomandat de obicei tuturor femeilor insarcinate si se poate efectua in trimestrul trei, in saptamanile 35-37 de sarcina (este considerat cel mai eficient daca se efectueaza cu putin timp inaintea nasterii). Testul inseamna prelevarea de celule din vaginul si rectul femeii insarcinate, care vor fi analizate pentru depistarea bacteriei – recoltarea nu implica nici un fel de risc sau de durere. Introducerea acestui test medical in lista cu teste de rutina necesare in timpul sarcinii a scazut considerabil cazurile de bebelusi afectati de infectie.

Masurile luate in sarcina si la nastere

Cand testul de depistare a streptococului de grup B ofera un rezultat pozitiv, aceasta inseamna ca exista un anumit risc de infectare a bebelusului la nastere (un risc destul de mic – cam de 0,5-1 %, insa tot un risc ce poate afecta considerabil bebelusul dupa nastere). Riscul poate fi mai mare in anumite situatii precum un travaliu prematur, o infectie urinara cauzata de streptococul de grup B a femeii insarcinate, febra in timpul travaliului, un travaliu prelungit sau o perioada lunga intre ruperea apei si nastere.

Medicul va decide cat de mare este riscul de infectare a bebelusului – in general, se considera necesar sa se administreze antibiotice pe cale intravenoasa la nastere, care diminueaza extrem de mult sansa infectarii bebelusului. Adiminstrarea de antibiotice mamei de la debutul travaliului si pe tot timpul nasterii este o masura foarte eficienta, bebelusul evitand astfel complicatiile posibile. Este necesar ca mama sa nu fie alergica la antibioticele administrate (in general, penicilina) – in rest, acest tratament nu afecteaza negativ nasterea si bebelusul.

Daca mama nu se afla in risc (infectie urinara, travaliu prematur, travaliu prelungit, febra), ea poate sa refuze administrarea de antibiotice in timpul nasterii; riscul de infectare a bebelusului este scazut, insa in cazul infectarii, vor aparea complicatii severe.

Asadar, este de preferat in general ca mamei sa i se administreze antibiotice la nastere – ea poate sa incerce si anumite remedii naturiste luate inaintea nasterii care ar diminua sansele de transmitere a streptococului de grup B la bebelus. Antibioticele orale luate inainte de nastere nu sunt eficiente in evitarea infectarii bebelusului (sunt eficiente insa in tratarea infectiei urinare a femeii provocate de streptococul de grup B)!

Transmiterea streptococului de grup B nu este insa posibila in cazul unei nasteri prin cezariana – aceasta cu singura conditie ca interventia cezariana sa fie efectuata fara ca travaliul sa fi debutat (daca apa se rupe sau debuteaza travaliul, deja se poate transmite infectia).

Dupa nastere, bebelusul va fi atent monitorizat in prima zi in cautarea unor simptome ale infectiei (probleme in respiratie, in hranire, febra, letargie) – aceasta in special daca nu s-au administrat antibiotice in timpul nasterii sau daca bebelusul este prematur. In cazul in care bebelusul este infectat, i se vor administra dupa nastere antibiotice – insa aceasta masura nu este prea eficienta in evitarea dezvoltarii complicatiilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.