Sarcină & BebeSfaturi pentru recuperarea rapidă după cezariană, ce pot face proaspetele mămici

Sfaturi pentru recuperarea rapidă după cezariană, ce pot face proaspetele mămici

Sfaturi pentru recuperarea rapida dupa cezariana – nasterea prin interventia cezariana este optiunea inca preferata de multe mamici, in special in tara noastra. Avand in vedere ca aceasta metoda de nastere implica o interventie chirurgicala, recuperarea dureaza – in afara de operatia in sine, o proaspata mamica se confrunta cu multe schimbari practice.

Imediat dupa nasterea prin cezariana, mamica va fi retinuta in spital pentru aproximativ 3-4 zile, timp in care i se vor administra medicatii de ameliorare a durerilor si a altor posibile disconforturi dupa operatie: greturi sau mancarimi. Dupa venirea acasa, recuperarea va dura ceva timp – nu va puteti astepta sa va reveniti doar in cateva zile! Insa puteti face tot posibilul ca recuperarea sa decurga mai bine.

Medicatii

Cereti si folositi medicamentele pentru ameliorarea durerii – nu incercati sa rezistati fara medicamente! Insa luati doar medicamentele recomandate de catre medic si in dozele permise.

Alaptati cat de curand va simtiti in stare

Alaptarea poate fi cam dificila dupa operatia de cezariana – trebuie sa cereti ajutor asa incat sa gasiti o pozitie care sa nu va provoace dureri la incizia abdominala. Insa a alapta va ajuta: evitati sa suferiti de neplaceri precum angorjarea sanilor. Mamele care alapteaza cat mai curand dupa nastere se simt mult mai bine, mai linistite, mai fericite (cand alaptati se secreta oxitocina) si se apropie de bebelus.

Miscati-va

Mamicile sunt incurajate sa se ridice din pat cat mai curand dupa operatia de cezariana; odata ajunsa acasa, a va ridica si a face scurte plimbari reprezinta un pas major in recuperare, desi poate ca ati prefera sa stati lungita mereu. Asadar, la fiecare cateva ore, faceti o scurta plimbare, la inceput dintr-o camera in alta si tot mai mult cu fiecare zi

Odihniti-va

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru recuperarea rapida dupa cezariana: nu este momentul sa va suprasolicitati si sa faceti treburi in casa! Cereti ajutor de la membrii familiei si odihniti-va cat mai mult – cand bebe doarme, incercati sa trageti un pui de somn odata cu el.

Evitati sa solicitati muschii abdominali

Lasati incizia sa se vindece: nu va aplecati, nu ridicati obiecte grele, nu urcati sau coborati des scari si aveti grija cum va ridicati din pat. De asemenea, folositi o perna pentru a presa usor abdomenul cand va vine sa stranutati, sa tusiti, sa radeti. Nu incepeti exercitiile fizice decat dupa aproximativ 2 luni de la nastere – aici aveti nevoie de sfatul medicului.

Beti cat mai multe lichide si adoptati o dieta usoara, cu alimente semi-solide (supe, fructe pisate, tocanite, piureuri, iaurturi) pentru a evita constipatia (puteti cere medicului medicamente speciale).

Mergeti des la baie!

recuperare dupa cezariana

Nu stati cu vezica plina – presiunea va cauzeaza dureri.

Faceti, in primele doua saptamani, doar dusuri si uscati gentil cicatricea; evitati ca cicatricea sa se frece de haine si lasati pielea la aer cand se poate.

Urmariti modul in care decurge vindecarea

Dupa aproximativ o luna de la nastere, incizia ar trebui sa fie aproape vindecata: cicatricea este mica si de culoarea pielii. Mancarimile si o anumita amorteala sunt normale, insa alte semne pot indica o infectie: inrosire, inflamare, caldura pielii, durere deodata mai intensa, febra, scurgeri vaginale care raman abundente, rosu-maroniu.

Menajati-va emotional

Sfaturile pentru recuperarea rapida dupa cezariana nu tin doar de aspectele fizice – trebuie sa va ingrijiti si emotional! Nu este iesit din comun sa treceti prin stari schimbatoare de dispozitie si sa va simtiti des putin trista; nu va simtiti vinovata ca aveti asemenea sentimente; poate ca credeti ca, in calitate de proaspata mamica, ar trebui sa fiti fericita si sclipitoare – nu este chiar asa; oricata bucurie va aduce scumpul bebelus, tocmai ati trecut printr-o schimbare majora, schimbare acompaniata de multe neplaceri fizice. Asadar, este normal sa va simtiti uneori trista!

Se pare ca in special mamicile care au nascut prin cezariana au emotii confuze si traiesc o mica dezamagire – aceasta pentru ca uneori mama simte ca ar fi trebuit sa nasca prin propriile forte si pentru ca i se pare ca totul a decurs prea brusc. Acceptati-va sentimentele, menajati-va, incercati sa va relaxati cum stiti mai bine si nu va simtiti prost doar daca doriti sa petreceti o ora-doua singura! A sta cu bebelusul este important, a construi acea legatura unica – insa la fel de important este sa stati putin timp singura – sa va ganditi, sa va odihniti.

Legatura cu bebelusul este importanta – insa nu uitati de legatura cu partenerul de viata!

Si el trece printr-o schimbare majora si daca sunteti unul alaturi de altul, daca va ajutati, vorbiti, va impartasiti gandurile si sentimentele – totul este mai usor! Poate ca va simtiti singura – insa nu sunteti singura: si chiar daca partenerul nu traieste exact acelasi lucru, el va poate sustine si va poate face mai puternica!

Ascultati muzica!

O terapie cu efecte minunate – stati comod, relaxati-va si ascultati muzica ce va transmite o senzatie de bine si de calm.

Depresia postnatala

Este foarte important sa stiti ca, daca banuiti ca suferiti de o depresie postnatala, aceasta va trebui tratata – nu trece pur si simplu de la sine! Asadar, daca starea de tristete nu se amelioreaza in cateva saptamani, daca nu va puteti obisnui cu schimbarea, daca totul vi se pare greu si gol, daca aveti emotii negative intense si ganduri morbide – discutati cu medicul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.