Visul celor mai multi dintre iubitorii de plante este sa aiba un bonsai. Cresterea bonsailor poate fi un hobby foarte interesant, mai ales ca aceasta latura a horticulturii reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului, o arta bazata pe o istorie la fel de interesanta.
Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au cultivat diverse plante insa niciodata in scop decorativ, ci pentru proprietatile curative ale acestora. Insa, la un moment dat, observand ca unele plante pot fi utilizate in scop decorativ, acestea fiind caracterizate printr-o frumusete aparte, chinezii au inceput sa creasca plante pentru rolul lor estetic si astfel acestia au inceput sa recreeze in miniatura peisajul inconjurator. Acesta a fost punctul de plecare al vastei culturi a bonsailor.
Cresterea bonsailor reprezinta una dintre cele mai fascinante si in acelasi timp vechi arte ale culturii asiatice, necunoscandu-se o data exacta a aparitiei acesteia, stiindu-se ca, intre secolele al XI-lea – al-XII-lea, aceasta arta a fost imbratisata si de catre japonezi care au solidificat tehnicile si metodele de crestere a micilor arbori. Nu a trecut mult timp pana cand cresterea bonsailor a devenit activitatea preferata a nobililor din China, dar si a calugarilor, aceasta activitate fiind considerata una cu adevarat sacra. Pe teritoriul european, cresterea bonsailor ca arta a aparut abia pe la sfarsitul secolului al XIX-lea si abia dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial incepe sa cunoasca un adevarat succes.
De-a lungul timpului, cresterea bonsailor a suferit numeroase modificari si daca in timpurile stravechi micii copacei erau luati direct din natura si modelati cu timpul, acestia au inceput sa fie modelati din plante care mai de care mai diverse.
Cresterea bonsailor – un hobby si un stil de viata
Multi au o parere eronata despre cresterea bonsailor, considerand ca este o activitate mult prea dificila. In realitate, a creste un bonsai nu este cu nimic mai dificil decat a avea grija de o gradina sau de plantele din ghiveci. Pe de o parte, exista persoane care nu sunt tocmai pasionate de cresterea plantelor, insa sunt cu adevarat pasionate de cresterea bonsailor deoarece, pe langa cresterea micilor copaci, acestia pot reproduce un colt din natura.
Cresterea bonsailor este un hobby foarte relaxant, care va poate ajuta sa scapati de stres si de energiile negative, care implica imaginatie si creativitate pentru, ca dupa cum am mentionat in repetate randuri, cresterea bonsailor este o adevarata arta. Pentru a imbratisa acest hobby atat de interesant, trebuie sa fiti o persoana calma, rabdatoare si cu un dezvoltat simt estetic. Nu este de mirare ca, pentru unele persoane, cresterea bonsailor s-a transformat intr-un adevarat stil de viata. Aspectul socializare este si el atins, deoarece exista numeroase cluburi dedicate acestei activitati, cluburi in care, daca va veti inscrie, veti descoperi persoane prietenoase care impartasesc aceeasi pasiune pentru natura si frumos.
Secretul cresterii bonsailor este imbinarea creativa a naturii, a frumosului cu persoanlitatea fiecarui crescator in parte. Acesta este si farmecul acestei minunate activitati, imprimarea unui aer personal unei transpuneri miniaturale a unui colt din natura.
Ghidul crescatorului de bonsai
Daca pana acum v-ati gandit sa imbratisati acest hobby insa v-ati gandit ca este prea dificil, ar fi cazul sa va ganditi mai bine si sa observati ca a creste un mic copac nu este deloc un lucru dificil, ba din contra, nu trebuie decat sa aveti multa rabadare si sa va exprimati toata dragostea si pasiunea. Iar micul bonsai va va rasplati cu frumusetea sa, fiecare astfel de arbore in miniatura avand o poveste foarte interesanta.
Tipuri de bonsai
Chiar daca, dupa cum am mentionat si anterior, orice planta poate fi transformata intr-un bonsai, este de preferat sa alegeti anumite specii care, in mod normal, au caracteristicile ideale pentru a fi transformate in arbori miniaturali. Pe de alta parte, exista si posibilitatea de a cumpara un bonsai din cadrul magazinelor de specialitate, insa acesti bonsai sunt deja crescuti intr-un anumit stil, sunt adaptati anumitor conditii si un lucru sigur este ca nu vor rezista la fel de mult precum cei pe care ii veti creste inca din perioada incipienta.
Asadar, pentru a avea success in aceasta deosebita ramura a horticulturii, puteti alege:
– arborii cu frunze vesnic verzi se numara printre cele mai apreciate tipuri de bonsai deoarece acestea isi pastreaza frunzele pe perioada intregului an.
– arborii tropicali sunt si foarte apreciati datorita aspectului inedit insa au nevoie de ingrijiri mai speciale. Din aceasta categorie fac parte ulmul, lamaiul, ficusul si ciresul tufos.
– exista si arbori cu frunze cazatoare care pot fi transformati in bonsai, aceste plante intrand in perioada iernii in repaos, insa va vor incanta privirile si va vor incalzi inimile primavara cand vor inflori si toamna cand vor rodi, deoarece bonsaii care rodesc sunt cu adevarati fascinanti. Asadar, din aceasta categorie de arbori fac parte marul, ciresul, caisul, prunul, lamaiul, portocalul, smochinul, dar si cunoscutul arbust cu flori frumos mirositoare – liliacul.
Cum se planteaza?
De obicei, plantarea se face din butasi, insa o puteti face si din seminte.
Cum ingrijiti bonsaiul?
Acest subiect este cel mai important atunci cand vine vorba de cresterea bonsailor. In functie de speciile alese, bonsaii au nevoi diferite in privinta solului, a temperaturii optime, a luminii si a umiditatii.
Pentru inceput, este important sa se foloseasca un tip de pamant special pentru bonsai. Solul va fi ales, de asemenea, in functie de tipul de bonsai dupa cum urmeaza:
– pentru arborii cu frunze cazatoare este important ca solul sa fie alcatuit in proportie de 30% din nisip
– pentru arborii exotici si pentru bonsaii-confiere se va opta pentru un sol cu o concentratie de 70% de nisip.
Lumina este un alt factor foarte important in dezvoltarea oricarei plante insa, pentru bonsai, este un element esential. Exista anumite tipuri de bonsai care prefera o cantitate mai mare de lumina si exista si tipuri care prefera umbra. De aceea, este important sa va documentati cu privire la necesitatile fiecarui arbore care urmreaza a fi transformat intr-un bonsai. Indiferent daca bonsaiul este crescut in interior sau in exterior, lipsa luminii poate duce la ingalbenirea frunzelor si la marirea distantei dintre noduri.
Din punctul de vedere al temperaturii, bonsaii din conifere rezista la temperaturi foarte scazute, chiar si la inghet, in timp ce arborii cu frunze cazatoare rezista unor temperaturi mai scazute de 15 grade, iar cei tropicali au nevoie de temperaturi ridicate indiferent de ce perioada a anului este vorba.
Udarea este un factor deosebit de important care contribuie la lemnificarea tulpinii. Cel mai potrivit moment pentru a uda un bonsai este acela cand solul este uscat, insa trebuie sa fiti atenti pentru a nu lasa solul pe deplin uscat pentru mai mult de 24 de ore deoarece riscati ca frunzele sa se ofileasca.
Modelarea bonsailor reprezinta un alt pas important pentru a avea un arbore in miniatura cu adevarat exceptional. Pe langa faptul ca factorii mai sus mentionati influenteaza procesul de crestere, transformarea plantelor mentionate in arbusti in miniatura este influentata si de tunderea micului copac si de modul in care toate elementele acestuia sunt formate in asa fel incat totul sa fie caracterizat printr-o armonie de forme. In acest fel, ramurile vor fi tunse frecvent, mugurii vor fi ciupiti iar ramurile vor fi influentate sa preia o anumita forma prin folosirea unor sarme de modelaj.
Tunderea se va face cu mare atentie, iar indepartarea crengutelor se va face primavara pentru ca arborele are nevoie de suficient timp pentru a se vindeca. Tunderea este importanta atat din punct de vedere estetic, cat si pentru a crea o armonie in randul elementelor micului arbore.
Daca numarul crengutelor este prea mic, atunci puteti favoriza aparitia unor noi muguri.Taiati o ramura care pare sa nu se integreze aspectului general pana in punctul din care doriti ca aceasta sa se ramifice, iar ca raspuns la aceasta interventie mecanica micul arbore va inmuguri in locul respectiv. Bonsaii care infloresc vor fi tunsi vara, dupa ce perioada de inflorire a trecut.
Toate actiunile prezentate in randurile anterioare vor fi realizate in functie de stilul pe care doriti ca bonsaiul dumneavoastra sa il imprumute.