Timp liberExplorarea urbană - un hobby al cunoașterii plin de aventură

Explorarea urbană – un hobby al cunoașterii plin de aventură

Explorarea urbana este un hobby plin de aventura, practicat cu succes chiar si pe teritoriul romanesc in marile zone urbane. Explorarea urbana reprezinta o metoda neconventionala de petrecere a timpului liber care permite accesul catre o noua forma de cunoastere a unui oras. In cadrul acestei activitati nu sunt incluse plimbarile prin parc sau fotografierea cladirilor de interes turistic, explorarea urbana reprezinta o activitate mult mai complexa decat atat, dupa cum veti putea vedea citind randurile care urmeaza.

Ce reprezinta si cum a luat nastere explorarea urbana?

Aceasta activitate interesanta presupune explorarea tuturor cladirilor, de cele mai multe ori aflate in ruina, pentru ca in spatele acestora se ascund mistere, simboluri si au o bogata incarcatura istorica. Pe langa explorarea constructiilor aflate in ruina, explorarea urbana presupune si explorarea cladirilor moderne, a tunelurilor si a locurilor interesante caracteristice fiecarui oras in parte.

Explorarea urbana este frecvent confundata cu o alta activitate – infiltrarea, insa aceasta presupune, dupa cum spune si numele, patrunderea in cladiri functionale in care, in mod normal, patrunderea persoanelor straine nu este tocmai permisa.

De multe ori, explorarea urbana este asociata, fara niciun fel de relevanta, cu vandalismul. Explorarea urbana nu presupune existenta nici unui act de vandalism, deoarece exploratorii urbani sunt pasionati de zonele urbane pe care le analizeaza cu foarte mare atentie.

Cum a luat nastere explorarea urbana?

Explorarea urbana a luat nastere din dragostea pentru orase, pentru regiunile urbane si din dorinta unor persoane de a explora unele zone nu tocmai populare, de unde a rezultat descoperirea unor legende urbane interesante care se afla la baza constructiei citadine si incercarea de a reconstrui tot ceea ce a fost.

Portretul exploratorului urban si avantajele explorarii urbane

Exploratorul urban trebuie sa aiba suficient curaj pentru a porni in adevarate expeditii in zonele mai putin accesate ale orasului, de la cladiri in ruina, tuneluri si canale, pana la cartiere marginase sau chiar strazi nu tocmai bine privite.

Exploratorul urban trebuie sa fie constient de riscurile pe care aceasta activitate le presupune, atat din punctul de vedere al integritatii personale, cat si din punct de vedere legal. A patrunde intr-o zona greu accesibila sau a explora o cladire ruinata presupune asumarea unui risc destul de mare, deoarece se pot produce accidente destul de grave, iar daca exploratorul incearca sa patrunda nu tocmai legal intr-o cladire foarte bine pazita exista posibilitatea ca acesta sa fie confundat cu un infractor si poate primi o amenda substantiala.

Dupa cum am mentionat si anterior, un explorator urban isi respecta orasul si doreste sa ii cunoasca toate locurile ascunse si incearca sa ii reconstituie trecutul. Exploratorul urban trebuie sa aiba un puternic simt al raspunderii si trebuie sa acorde o mare atentie detaliilor. In acest fel, acest hobby va poate ajuta sa va imbunatatiti anumite abilitati.

explorare urbana

Reguli, echipament si puncte de referinta

Din punctul de vedere al regulilor, explorarea urbana este foarte stricta. Exploratorul urban trebuie sa inteleaga inca de la inceput ca explorarea urbana presupune contactul cu o zona la care nu orice persoana are acces, de aceea trebuie sa pastreze o limita de discretie.

Exploratorul urban nu trebuie sa aduca niciun fel de modificare cladirilor pe care le exploreaza, respectand regula „Take only photographs, leave only footprints!” care poate fi tradusa ca „Aveti voie sa luati cu voi doar imagini si sa lasati in urma voastra doar urmele pasilor!”.

Exploratorii incepatori au datoria morala de a nu-i intreba pe cei care au acumulat experienta pentru ca farmecul consta tocmai in descoperirea de unul singur a tuturor locurilor de interes. Asta nu inseamna ca nu puteti face parte din grupuri si cluburi dedicate acestui hobby in cadrul carora puteti discuta cu membrii care impartasesc aceeasi pasiune.

Documentarea joaca un rol foarte important si se afla intr-o legatura stransa cu regula mentionata anterior. Este foarte important ca un explorator urban sa se documenteze cu privire la istoria unei zone, a unei cladiri, importanta sa culturala sau sociala. Cei mai multi exploratori tin un jurnal in care isi noteaza toate datele importante si pastreaza fotografii elocvente.

O regula importanta este luarea tuturor masurilor de siguranta si folosirea metodelor potrivite pentru a patrunde in anumite cladiri. Dupa cum am mentionat si in inceputul articolului, se considera in multe dintre cazuri ca exploratorii urbani incalca legile in sensul ca patrund pe regiuni private.

Alegerea punctelor de referinta reprezinta un pas foarte important. Puteti alege, dupa cum am mentionat si anterior, cladirile parasite, aflate in ruina, canalele, tunelurile de metrou, institutii publice, cartiere si chiar strazi marginase, insa trebuie sa va luati mereu masurile de siguranta. Explorarea urbana este un hobby frecvent practicat si pe teritoriul romanesc, in special in capitala, aceasta activitate fiind foarte des intalnita in randul tinerilor. Ce trebuie sa faceti pentru a imbratisa acest hobby?

Alegeti-va o zona pe care sa o explorati, o zona pe care nu o vizitati in mod obisnuit. Portile sunt inchise? Acest aspect nu este un inconvenient pentru exploratorul urban!
Organizati-va un mic echipament! Este important sa aveti cu dumneavoastra un rucsac in care sa tineti o mica trusa de prim-ajutor, o lanterna, de preferat frontala, agenda in care veti nota diferitele aspecte pe care le veti intalni si bineinteles camera foto.
Daca doriti sa escaladati peretii cladirilor ruinate trebuie sa aveti cunostinte de alpinism si escalada si echipamentul necesar pentru a va asigura.

Daca va place sa va plimbati, sa faceti miscare in aer liber, va plac cladirile vechi, locurile ciudate si nu tocmai populate si doriti sa aveti un hobby cu adevarat inedit care ca combine toate caracteristicle de mai sus, explorarea urbana este activitatea ideala prin care sa va petreceti timpul liber. Avantajul suprem al acestui hobby nu este doar acela ca veti descoperi lucruri noi despre orasele pe care le veti vizita, insa veti descoperi lucruri noi si interesante chiar despre propria persoana.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.