Acoperisul este unul dintre cele mai importante elemente ale unei case. Dar ce este acoperisul verde, probabil va intrebati. Nu, nu este un acoperis din tigla de culoare verde, este un acoperis viu, eco, modern si foarte elegant care se potriveste chiar si caselor dumneavoastra.
Ce este acoperisul verde si cum a luat nastere?
Mai pe larg, un acoperis verde este un acoperis acoperit in totalitate sau partial de vegetatie, bineinteles deasupra unui foarte bun sistem de sustinere si mai ales de hidroizolatie. Cand a aparut acest tip de acoperis pe care multi il considera modern? Cu siguranta nu foarte recent, in spatele acestui tip de acoperis existand o istorie foarte interesanta.
Acoperisul verde a existat inca din cele mai vechi timpuri, scopul sau din trecut fiind diferit de cel pe care il are in prezent. Daca in timpurile indepartate scopul unui astfel de acoperis era acela de a oferi adapost, in prezent rolul acoperisului verde este acela de a diminua poluarea si de a ajuta natura intr-un mod inedit, bineinteles alaturi de a oferi locuintei o buna izolatie din mai multe puncte de vedere.
Acest tip de acoperis a devenit din ce in ce mai popular in intreaga lume, si se pare ca a inceput sa prinda radacini si in tara noastra, avand numeroase avantaje.
Care sunt avantajele unui acoperis verde?
Inainte de toate, acoperisul verde este unul prietenos cu natura. In fiecare zi, fie ca dorim sau nu, fiecare dintre noi contribuie la poluarea mediului. De ce nu am aduce si o mana de ajutor pentru a repara raul facut? In asa fel, fiecare dintre cei care locuiesc la casa, ar putea alege acest acoperis foarte practic si interesant, un acoperis plin de viata si in care se va crea o lume, o lume a insectelor si a micilor pasari.
Impactul estetic pe care acoperisul verde il are este unul foarte mare. Un astfel de acoperis uimeste prin frumusetea sa si nu mic este numarul caselor dar si al cladirilor impresionante din intreaga lume, care au ales acest design eco.
Ce ati spune de o gradina pe acoperis? Daca spatiul din curte nu va permite, acoperisul din curte se poate transforma intr-o veritabila gradina.
Acoperisul verde protejeaza locuinta de caldura puternica din sezonul cald, insa reduce considerabil pierderile de caldura din interior din sezonul rece, fiind si un veritabil izolator fonic.
Apa provenita pe cale naturala va fi mentinuta in substrat iar plantele isi vor prelua necesarul, dupa care apa isi va relua ciclul normal.
Dezavantaje?
Da, exista si dezavantaje, unul dintre acestea fiind costul. Acoperisul verde trebuie realizat cu foarte mare atentie iar planul va fi adaptat fiecarei locuinte in parte. Investitia in materialele potrivite pentru crearea sistemului de la baza acoperisului verde poate fi destul de mare. Insa rezultatele vor fi pe masura. Specialistii sunt de parere ca pretul optim pentru o astfel de lucrare este de aproximativ 50 de euro / mp.
Ce plante pot fi folosite pentru acoperisul verde?
De obicei, plantele folosite pentru acoperisul verde sunt ornamentale si se folosesc cu precadere in peisagistica, avand un mare impact estetic. De asemenea, aceste plante nu au nevoie de o ingrijire prea mare. Plantele pot fi achzitionate din cadrul magazinelor de specialitate si tot de acolo poate fi procurat si substratul pentru un astfel de acoperis.
Inainte de a incepe un astfel de proiect, discutati cu o persoana de specialitate. Este important ca sistemul sa fie foarte bine pus la punct pentru a nu exista probleme ulterioare. Si pentru a va lamuri, in randurile care urmeaza va vom prezenta ce presupune un sistem pentru un astfel de acoperis:
– Bariera care nu permite radacinilor sa strapunga stratul care asigura termoizolatia reprezinta un element foarte important.
– La fel de important este si covorul de protectie impotriva umezelii. Acest strat va retine apa cu toate substantele sale nutritive, fara a permite radacinilor sa se inunde si plantelor sa se degradeze.
– Alaturi de acest covor de protectie, important este si stratul de drenare care va retine apa in exces si va permite eliminarea treptata a acesteia in atmosfera.
– Stratul de crestere este cel care permite plantelor sa isi fixeze radacinile si sa se dezvolte corespunzator.