Nicio casa si nicio curte nu ar fi complete fara existenta acestui deosebit de important element – gardul, un element functional, cat si unul cu un foarte puternic impact vizual. Putem spune chiar ca aspectul gardului este mai important decat cel al casei in sine, altfel nu ar mai fi luat nastere zicala „Afara e vopsit gardul, inauntru … leopardul!”, deoarece gardul poate fi considerat cartea de vizita a oricarei case.
Gardul – o scurta istorie
Inca din momentul in care oamenii au inceput sa aiba simtul proprietatii, acestia nu au ezitat si au inceput sa isi delimiteze locurile pe care le detineau sau terenurile folosite pentru practicarea agriculturii. In acest fel, istoria gardului trebuie sa fie privita, inainte de toate, din punct de vedere social.
Dupa cum probabil bine stiti, in anumite regiuni ale globului, gardul reprezinta o adevarata granita si este privit ca un simbol al proprietatii, trecerea nepermisa a acestuia putand fi interpretata intr-un mod agresiv de catre proprietar.
Importanta gardului
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, gardul reprezinta un element important atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere estetic. Cele mai multe persoane care detin un teren si urmeaza ca pe acesta sa isi construiasca o casa, dupa ce au ales arhitectura casei, incep sa construiasca si gardul pentru a marca si delimita clar teritoriul.
Este important ca gardul sa se afle in deplina armonie cu intreaga locuinta si nu trebuie sa va faceti probleme avand in vedere existenta numeroaselor tipuri de materiale si modele care va vor incanta cu siguranta si se vor potrivi perfect casei dumneavoastra.
Mai mult decat atat, gardul este important pentru ca acesta reprezinta elementul de legatura dintre proprietarul casei si exteriorul curtii, dintre spatiul intim si spatiul privat, deoarece trecerea dintre acestea doua se face prin poarta, un element foarte important al oricarui gard.
Gardul si inclusiv poarta acestuia sunt atat de importante pentru casa incat pot schimba modul in care aceasta este perceputa din punct de vedere estetic intr-un sens pozitiv sau, din contra, intr-un sens negativ. Gardul poate imprima intregului ansamblu arhitectural un aer mistic, misterior, romantic sau, din contra, poate transforma o cladire cu o arhitectura interesanta intr-un ansamblu caracterizat prin kitsch.
Mai pe scurt, gardul este simbolul relatiei dintre proprietarul casei in sine si tot ceea ce il inconjoara, de la micul colt de natura care ii caracterizeaza gradina, pana la relatia din punct de vedere social cu cei din jurul sau.
Construirea gardului potrivit
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, gardul nu va fi niciodata construit la intamplare ci, din contra, se va tine cont de numerosi factori. Pe langa arhitectura locuintei, in cazul in care vorbim despre o casa aflata in oras si nu intr-o regiune rurala, registrul urban este cel care influenteaza intr-o foarte mare masura tipul de gard. Insa, nu de fiecare data acest registru este respectat si apar, dupa cum probabil ati observat, foarte multe diferente deloc placute din punct de vedere estetic.
Este indicat ca gardul sa fie realizat de catre o persoana autorizata, in urma unui plan bine definit. Este adevarat ca si dumneavoastra il puteti realiza, asta in cazul in care doriti un gard simplu, din lemn. Insa, daca doriti un gard din fier forjat, beton, fier forjat si beton, caramida sau alte materiale, este indicat sa va consultati cu o persoana specializata.
Nu va lasati impresionati de ceea ce este „la moda” atunci cand doriti sa va construiti un gard deoarece, dupa cum am mentionat si anterior, latura estetica este influentata de alti factori mult mai importanti.
Gardul din lemn este protrivit in special unei regiuni rurale si unei case rustice, caracterizata prin simplitate. Daca veti alege lemnul, este important ca acesta sa fie unul foarte rezistent si de buna calitate. Gardul din lemn poate fi si el caracterizat prin eleganta si rafinament, mai ales daca scandurile au incrustate interesante modele in ton cu arhitectura locuintei.
Este important ca, inainte de vopsirea lemnului, sa se aplice un strat de grund care il va proteja, dupa care veti putea aplica vopseaua in culorile preferate si un strat de lac. Este indicat ca gardul din lemn sa fie vopsit inainte de montarea propriu-zisa tocmai pentru ca toate partile lemnului sa fie acoperite uniform de vopsea.
Alaturi de lemn, fierul forjat este urmatorul material foarte frecvent folosit pentru construirea gardurilor. Gardurile din fier forjat sunt si ele foarte elegante si numeroasele modele se pot adapta cu usurinta atat unor case cu o arhitectura moderna, cat si celor cu o arhitectura mai deosebita. Gardul din fier forjat este mult mai aerisit fata de un gard din lemn, beton sau caramida si are principalul avantaj de a rezista in timp. De foarte multe ori, gardul din fier forjat are nevoie de o bordura din beton. Cea din urma necesita o mai mare atentie, fiind important ca aceasta sa fie turnata corespunzator.
Gardurile pot fi realizate si din caramida, peste care se vor aseza diverse decoratiuni.
Exista si garduri din PVC, mult mai ieftine fata de cele prezentate anterior, insa si mult mai slabe din punctul de vedere al calitatii.
Accesoriile unui gard
Pe langa poarta care reprezinta accesoriul principal al oricarui gard, mai exista cateva accesorii caracteristice foarte importante care vor face intotdeauna diferenta. Unul dintre acestea este cutia pentru corespondenta care trebuie sa atraga prin simplitate, in sensul ca trebuie sa se potriveasca foarte bine cu gardul ales.
Si soneria este un accesoriu important, mai ales ca piata ofera numeroase modele care pot fi alese tot in functie de tipul gardurilor.
De cate ori nu ati vazut placute cu textul „Nu parcati: GARAJ!” sau „Atentie! Caine rau!”? Acestea nu sunt tocmai 100 % indicate deoarece schimba cu totul aspectul unui gard. Este adevarat ca sunt utile, insa este bine ca acestea sa fie evitate cat mai mult cu putinta.